torsdag 30 januari 2014

Vegetariska dagen 1:a februari

Den 1:a februari är vegetariska dagen, så passa på att testa någon god vegetarisk rätt från bloggen! Bara tryck på etiketten "vegetariskt" här bredvid så får ni upp många goda recept som är, eller enkelt kan göras, vegetariska. Vi har många favoriter som är enkla att göra, bland annat flera soppor, pestopasta, lasagne, cannelloni och hummus.

Angående vegetarisk mat så förespråkar vi ju inte att man måste låta bli allt kött men att man kan försöka hålla det på en hållbar och hälsosam nivå och vi uppmuntrar gärna till att testa vegetariska rätter eller addera mer grönsaker till maten generellt. Som tur är verkar intresset för vegetariskt öka och många vill gärna testa, men det finns förstås alltid de som tycker att det inte är 'riktig' mat så fort man inte äter kött vareviga måltid, senaste exemplet på det är LRFs Nyköpingssektion som tydligen tycker det är väldigt provocerande att en skola vill införa en vegetarisk dag. Okunskapen om argumenten mot överdriven köttkonsumtion som uppvisas av deras representant i intervjun är riktigt pinsam. De är inte ensamma om att överskatta  hur mycket protein kroppen behöver, det går utmärkt att äta kött relativt sällan och ändå inte behöva fundera mer kring hur man ska få i sig protein som helvegetariener kan behöva göra. Svenska ungdomars huvudproblem är snarare att de får i sig för mycket fett och socker och för lite vitaminer och grönsaker. Livsmedelsverket är tydliga med att det inte finns fog för att äta så mycket kött som vi gör i Sverige idag (ca 85 g/dag/person) ur hälsosynpunkt, tvärtom framhåller de cancerriskerna med hög köttkonsumtion. Att satsa på max 50 g/dag är en mycket mer hållbar nivå.

Dessutom är problemet med kornas utsläpp av metangaser (som inte går att jämföra med människors) inte det enda problemet med vår överkonsumtion av kött utan huvudproblemet är att det går åt mycket mer energi till att producera kött än till spannmål och grönsaker, samt att det blir mycket högre koldioxidutsläpp av köttproduktion än av motsvarande vegetabilisk proteinproduktion (se Livsmedelsverkets länk ovan). Det spelar också stor roll vilket kött vi väljer, ekologiskt naturbeteskött och viltkött ska inte utfodras med importerat kraftfoder från Brasilien. Det finns även kyckling och gris som är uppfödd på hållbart foder men detta kan vara lite jobbigare att få tag på. Börja på din lokala Reko-ring (sök på facebook) eller tex på Gårdssällskapet. Vi bör ju som bekant försöka hushålla med energi och resurser så gott vi kan så att det finns kvar någonting även till kommande generationer, och kraftigt minska våra koldioxidutsläpp. Och då blir det onödigt äta så mycket kött att det är långt över rekommendationerna för god hälsa, eller hur?

Det är väl en bra anledning att testa ett nytt vego-recept imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar