tisdag 18 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 9 - Vegetarisk lasagne, laxgryta med kokosmjölk och ugnsgrillad kyckling med matkorn

Har ni noterat att vi ännu inte haft något recept på kyckling på veckomatsedeln? Det beror dels på att vi inte äter lika mycket kyckling som "medelsvensson" men också på att vi inte har sett till ekologisk kyckling (Bosarp) på Coop sedan årsskiftet. Tydligen har producenten ibland svårt att möta efterfrågan, vilket ju är positivt! Vi hittade dock häromdagen och därför kommer här ett kycklingrecept denna vecka för er som gärna vill ha kyckling ibland. Vi brukar ju köpa hel kyckling i kyldisken, stycka och ta hand om de olika delarna till olika rätter. Delarna man inte vill använda denna vecka kan man enkelt stoppa i en fryspåse och använda senare. Det är inte svårt att stycka kyckling, bara man är lite bestämd så går det på några minuter! Det är trevligare att veta att man använt hela kycklingen istället för att bara köpa "godbitarna" och bidra till att andra bitar inte går åt. Kycklingen serveras med vintriga ugnsgrönsaker och en god tomatsås som också görs i ugn samt matkorn som vi tycker passar bra till. Receptet passar bra till att involvera barnen i att skaka kycklingbitarna i påse med mjöl och linda bacon kring dem. 

Ugnskycklingen kombinerar vi med ett riktigt favoritrecept som vi tror kommer bli en hit även hos er - vegetarisk lasagne som blir kanongod och är sprängfylld med nyttigheter. Laxgrytan kan serveras som soppa utan ris till (spä med lite extra vatten och kokosmjölk då eller skippa soppan denna vecka och kör en matig vintergryta istället!


För storkoket rekommenderas att dubbla laxgrytan, göra en vanlig stor gratängform med lasagne som räcker till 8 portioner samt, om man vill ha så mycket mat, göra antingen kycklingdelar i ugn av två Bosarpkycklingar (vanligtvis räcker ett övre lår, en kycklingklubba eller två övre vingar till en portion, vilket innebär att en kyckling ger ca 5 portioner, om man sparar filéerna, nedre vingarna samt skrovet till andra rätter). Kycklingen är godast färsk, laxgrytan och lasagnen kan sparas. Kycklingen behöver stå i ugnen en tid, och under den tiden kan man snabbt fixa lasagnen så att den är redo att komma in i ugnen under tiden som man äter kyckling. Efter middagen har man då fått rejält med mat som man kan lägga i matlådor. Vill man kan man vänta till en annan dag med att göra laxgrytan eftersom de andra två rätterna tar rätt mycket tid, och grytan går snabbt att sno ihop även på en vardag. 


I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Om man tar havregrädde och glutenfri redning till kycklingen klarar man sig från de flesta vanliga allergener på den rätten, kontrollera att ni tål matkorn och byt eventuellt till quinoa ifall ni är allergiska. Laxgrytan innehåller varken gluten eller mjölk, men obs att jordnötsolja för vissa är kraftigt allergiframkallande (vi har exempelvis förbud mot det i vårt lunchrum på jobbet). Lasagnen innehåller ju keso och ost på toppen, detta som kan bytas mot en mjölkfri sås om man vill och man behöver inte gratinera med ost alternativt ta en mjölkfri ost. Det finns säkerligen glutenfria lasagneplattor att köpa också. 

Köp två kycklingar och gör därmed ca 10 portioner av maträtten om ni vill slå på stort (eller bjuda på rätten kanske?), då har ni använt lårbitarna och övre vingarna och dessutom fått 4 filéer över, samt 4 kycklingvingar att grilla i ugn till en plockmatskväll samt 2 kycklingskrov att koka soppa på senare. Recept som kräver filéer och skrov kommer senare i veckomatsedeln, så lägg dessa i separata väl uppmärkta plastpåsar i frysen. 

Vegetarisk lasagne (8 portioner)
Laxgryta med rostade kokosflingor ovanpå
Receptet använder aubergine, soltorkade tomater, spenat och keso men passa på att kolla igenom frysen och kylen efter alla möjliga rester som skulle kunna slängas med i lasagnen. Se här finns tips på annat man kan slänga med i lasagnen! Livsmedelsverkets senaste pressmeddelande lät meddela att medelsvensken slänger så mycket mat att man skulle kunna spara ihop till en hel månads matbudget! 


Laxgryta med kokosmjölk (4-8 portioner)
Nyttigt med lax och kokosmjölk, servera utan ris som en soppa eller med ris ifall ni vill ha mer mat. Tänk på att byta grönsaker mot något mer säsongsbetonat än gröna bönor!

Lycka till med matlagningen!! Hör gärna av er med kommentarer eller i webbformuläret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar