fredag 14 februari 2014

Hemgjord bar på nötter, frön och honung till vinterutflykterna

Hemgjord bar i burk med karta över pisterna i Chamonix.
Till vinterns utflykter passar det bra med en liten energibomb i form av en hemgjord 'bar' med nyttiga frön och nötter i. Visst blir det kaloririkt, men man får mycket energi av en liten bit och man bränner ju en hel del när man ränner runt ute i kylan. Liknande bars som man kan köpa i affären innehåller oftast en massa tillsatser för att försöka dra ner på de dyra ingredienserna (nötter, fröer och torkad frukt) och de bars som är bra kvalitet håller ofta ett mycket högt pris. Så passa på att göra egna bars en helg eller under sportlovet då ni kanske saknar julens bakande men inte vill frossa i mer kakor!

Receptet ger två burkar med lagom stora bars
Hemgjord vintersnack med nötter, frön och torkad frukt
Ger ca 30 bitar

2 gånger 100 g nötter eller mandlar (hasselnötter, valnötter, vad ni föredrar)
200 g torkad frukt (blanda gärna torkade aprikoser, dadlar, katrinplommon, fikon, testa Saltå kvarns!)
2 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 msk vaniljsocker
125 g smör
1,5 dl honung
En gratängform passar bra för smeten
1/2 dl socker
1 äggvita
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt

Blanda smör, honung, socker och rapsolja i en kastrull och låt sjuda i 2-3 minuter under omrörning, låt svalna. Grovhacka nötter, skär torkad frukt i mindre bitar, och blanda detta med havregryn, solrosfrön, vaniljsocker och 1/2 tsk salt i en bunke. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ner äggvitan i smörblandningen som har svalnat, vänd sedan ner hela äggsmeten i grynblandningen och arbeta ihop. Häll smeten på bakplåtspappret och tryck ut den jämt i formen.

Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Lägg på aluminiumfolie om det ser ut att bli bränt. Låt kakan svalna helt och skär i mindre portionsbitar, förvara gärna med bakplåtspapper emellan i en plåtburk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar