torsdag 6 februari 2014

Mat på stugsemestern - snabb, god och lyxig pasta på 5 ingredienser

Förra veckan var vi på skidsemester i Ramundberget (Härjedalen), och fick rejält med snö och inte så kallt som vi befarat, så det blev en riktigt härlig vecka. Att åka redan vecka 5 kan ju annars vara lite risky eftersom det riskerar att vara väldigt kallt och är ganska mörkt, men fördelarna med att åka i lågsäsong är också många - billiga stugor, stort utbud att välja mellan, extra rabatter, inga köer till liften, alltid fönsterbord i restaurangerna i backen, o.s.v. så när man har småbarn som ännu ej går i skola är det ju svårt att motstå. Freja som nu är drygt 2,5 år fick också testa skidor för första gången, hon tyckte det var jätteroligt och gjorde verkligen otroliga framsteg på bara tre dagar (tänk om man själv utvecklades i den takten!). 

Att bo i stuga på skidsemestern är ju supermysigt, men det kan vara lite vanskligt att veta vad man ska laga för mat som går snabbt, är mättande och inte kräver för många ingredienser som måste släpas upp i bil och riskerar att bli dåliga. Vi kan då varmt rekommendera denna pastarätt som är superbra för detta ändamål. Rätten är perfekt som "första kvällen i stugan-rätt" om man har tänkt att handla på en större affär nästa dag och bara vill ta med sig några få ingredienser för att snabbt svänga ihop något första kvällen. Den passar också bra som en sista-kvällen-rätt, eller en "nöd-rätt" om man står utan mat mot slutet av semestern och behöver fixa något av några få ingredienser utan att det ska bli en massa rester kvar. Kan man bara köpa 5 ingredienser: 1 paket tagliatelle, 1-2 paket bacon, 1 broccoli, 1 paket ädelost och kanske en förpackning körsbärstomater, och har tillgång till olivolja, salt och svartpeppar samt en kastrull och en stekpanna kan man fixa denna rätt! En flaska rött vin till och middagen är en liten fest, smakerna gifter sig superfint ihop i denna goda rätt. Att det går supersnabbt att laga och blir minimalt med disk är ju inte heller en nackdel.... 

Pasta med ädelost, bacon och broccoli
 4 portioner

1-2 paket bacon
1 paket ädelost (ca 140 g)
1 stor broccoli
1 paket körsbärstomater
1 paket tagliatelle (gärna Ica I love Eco)

Koka upp vatten i en stor kastrull och salta i vattnet. Skölj och bukettera broccolin, skala stammen och skär även den i slantar. Lägg i broccolin i vattnet i några minuter, kontrollera att den är krispig men inte rå. Stek under tiden bacon (klipp rakt ner i pannan med kökssax, inget extra fett behövs). När broccolin är klar, häll inte bort vattnet utan fiska upp broccolin med hålslev eller pastaslev och tillsätt eventuellt mer vatten, koka upp. Tillsätt pastan när vattnet kokar ordentligt (vattnet är svagt grönt av broccolin, extra bra att koka pastan i det nyttiga broccolivattnet). Dela ädelosten i mindre bitar, halvera körsbärstomaterna. Lägg upp den färdiga pastan på en tallrik, varva med smulad blåmögelost, baconbitar, broccolibuketter och dekorera överst med körsbärstomater. Servera genast, då pasta ska ätas rykande färsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar