tisdag 21 januari 2014

PiMs Veckomatsedel: Vecka 5 - Grekisk lammfärslimpa, italiensk cannelloni och thailändsk soppa

Vecka 5, 2014
Denna vecka slår vi på ugnen och passar på att laga två rätter i den samtidigt som vi drömmer oss bort mot varmare breddgrader med lite enklare rätter denna vecka. Vi testar en köttfärslimpa på lammfärs som doftar av medelhavet med soltorkade tomater, oliver, fetaost, rödlök och vitlök i smeten och en superenkel italiensk cannelloni med färska pastaplattor och smarriga fyllningar, så enkel att barnen kan ansvara för denna rätt! Dessutom tar vi en tripp till Thailand och gör en kryddig soppa med nudlar och räkor, uppmjukad av favoritingrediensen kokosmjölk. Supermaten vi får i oss är rikligt med uppvärmd tomat, räkor, yoghurt, apelsin, oliver och både färsk och tillagad lök. Välj också gärna bladspenat till cannellonin.
Köttfärslimpa med ugnsrostad potatis och zucchini,
serveras med tsatsiki och sallad.


Man kan enkelt anpassa veckans matsedel för hur många portioner man vill göra, lammfärslimpan blir 8 portioner om man gör den i en vanlig brödform, cannellonireceptet till 4 pers kan man med fördel dubbla och då använda två gratängformar som man ställer in i ugnen samtidigt och växlar efter halva tiden så att båda får fin gratinerad yta. Grundreceptet till soppan blir 6 portioner, vilket kanske räcker om det mest är de vuxna i familjen som ska äta av den lite starkare soppan som luncher. De två ugnsrecepten ska ju helst göras samtidigt för att utnyttja att man redan satt på ugnen, under tiden som köttfärslimpa och klyftpotatis är i ugnen kan man enkelt svänga ihop cannellonin och sedan medan man äter middag (köttfärslimpan blir en riktigt lyxig söndagsmiddag) kan pastan stå och gratinera i ugnen. Ta ut när den är nästan 100% färdig, kyl av den snabbt och när man sedan ska servera middag kan den värmas i ugn på 100 grader eller i micro med grilleffekt, då blir den som om den var helt nygjord. Soppan blir också godare av att stå ihop sig någon dag, men tillsätt nudlarna och räkorna när den värms upp. 

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Allergier: För att anpassa veckans rätter till laktosfritt eller mjölkfritt måste man göra något annat tillbehör till köttfärslimpan än tsatsiki (kanske klarar man sig bra utan tillbehör, eller gör en skysås av något slag), och fundera på om man behöver utesluta eller byta ut fetaosten och gratängosten till andra alternativ. Använd glutenfri pasta och risnudlar eller byt ut cannelloni mot en annan vegetarisk rätt och skippa nudlarna i soppan. . Kontrollera också redningar och tillbehör så att de är fria från eventuella allergener.


Köttfärslimpa i en vanlig brödform, redo för ugnen.
Lammfärslimpa med medelhavssmaker och klyftpotatis samt tsatsiki (8 portioner) Man kan förstås göra köttfärslimpan med nötfärs eller blandfärs, men vi hoppas att många av er vill testa lammfärsen, dels för att vi kan behöva äta mer lamm än vad vi gör och dels för att det passar så bra ihop med de övriga ingredienserna i köttfärslimpan samt tillbehören. En riktigt mustig köttfärslimpa är perfekt när barnen är sugna på hemrullade köttbullar men man inte orkar med allt mekande och stekande och vill dryga ut med olika grönsaker i smeten. För att fullända känslan ska rätten gärna serveras med klyftpotatis, tsatsiki och grekisk sallad, men såhär på vintern kan man nöja sig med lite körsbärstomater, oliver, fetaost och rödlök och skippa gurkan. Vill ni testa att skippa gurkan även i tsatsikin kan man med fördel byta ut den mot fänkål (se här) Receptet på köttfärslimpan blir 8 portioner, och ifall man vill kan man planera för att variera tillbehören - kanske göra klyftpotatis till hälften och potatisgratäng till resten, eller skippa potatisen när rätten äts som lunch och istället ha bröd, tsatsiki och sallad.

Cannelloni, drygt 4 portioner i en gratängform
Cannelloni med vegetarisk fyllning (4-8 portioner). Receptet innehåller förslag på olika fyllningar, testa att göra flera olika eller välj en, men för att passa in i veckomatsedelns tema med en kötträtt en fisk/skadjursrätt och en vegetarisk rätt bör man välja en vegetarisk fyllning. Gör man en gratängform med cannelloni räcker det till drygt 4 portioner om den serveras med sallad, men det är också enkelt att dubbla receptet och göra två gratängformar. Ställ då in dem samtidigt men byt efter halva tiden mellan uppe och nere (passa på att vrida 180 grader på formen också) så att de blir mer jämt tillagade. 

Thaisoppa med nudlar, stekt svamp och räkor
Thaisoppa med nudlar och räkor (6 portioner) Gör gärna receptet med både nudlar och räkor för att få det matigare. Var försiktig med currypastan om barnen också ska äta. Tillsätt nudlar, räkor och svamp först när ni ska äta rätten (nudlarna kan dock kokas i förväg, spolas direkt med kallt vatten och förvaras i burk tills det är dags att tillsätta dem i den heta soppan mot slutet av uppvärmningen. OBS - köp ekologiska räkor om ni kan, Änglamark har fina räkor. Anledningen är att odlade räkor har mycket stor miljö- och social påverkan i fattiga länder och att viltfångade räkor oftast fångas med bottentrålning där räkorna står får några få procent av fångsten medan resten slängs tillbaka överbord men överlever sällan. Det är ett enormt resursslöseri. Så ta hellre några räkor mindre i soppan men satsa på ekologiska. Och om man bara ska ha några stycken var, som i denna soppa, kanske man kan satsa på att handskala dem själv, det blir godare, rom kan tillsättas i soppan, och man slipper bidra till att räkor från nordatlanten skeppas till exempelvis Litauen, eller ännu värre, till Marocko eller Tunisien för att handskalas innan de skeppas till Sverige...


Lycka till i köket! Vi har förstått att det är svårt för vissa att skriva feedback i kommentarsfältet, tråkigt, vi jobbar på det! Kontakta oss gärna via formuläret på webbsidan istället om ni har kommentarer! Veckomatsedel för vecka 6 publiceras tisdag vecka 5. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar