tisdag 4 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 7 - Lax i ugn med yoghurtsås, italiensk bönsoppa med lyxkrutonger broccoligratäng!

Vecka 7, 2014
Lax i ugn, matvetemix, ärtor och yoghurtsås
Denna vecka drar vi igång ugnen igen och låter den dubbelarbeta med två rätter. Efter förra veckans renköttslyxande blir det extra lite kött i denna veckas matsedel, endast två paket bacon totalt i veckans 3 storkok (ok, ni kan ta 3 ifall ni vill). Vi tar eventuellt igen det senare om det blir lite extra kött någon vecka, och istället fixar vi god lax i ugn med en nyttig yoghurtsås, samt extra lyxiga krutonger till en enkel italiensk bönsoppa. Lite hälsotema blir det således denna vecka (såhär i Februari ska man ju fasta enligt gammal tradition, vi brukar äta lite extra hälsosamt istället). Extra mycket nyttigheter alltså, med supermat i form av lax, tomat, bladspenat, yoghurt, lök, baljväxter, vitlök, nötter, broccoli och purjo. Läs gärna i laxreceptet varför det är extra bra att äta lax under vintern!

Dessa tre rätter går snabbt att laga tillsammans. Vi rekommenderar att man börjar med att koka broccoli till gratängen, tar upp den med hålslev, kokar pastan i samma vatten under tiden som man steker bacon och hackar purjo. När man hinner kan man salta, peppra och ha citronskivor på laxen och skjutsa in i ugnen med ugnstermometer samtidigt som man börjar koka matvete och rör ihop yoghurtsåsen. Hacka sedan lök, stek och häll på ingredienserna till cannellinibönsoppan som sedan får koka ihop och kylas av. När laxen är färdig att ätas borde broccoligratängen vara ihopmonterad och redo för ugnen. Den får också kylas ner snabbt när den är klar och stå ihop sig till en senare dag. När soppan ska ätas får man sedan göra färska krutonger, vilket blir överlägset godast, men vill man ta med krutonger i en burk till matlåda dagen efter att man ätit soppan till middag går det inte heller av för hackor. Snåla inte på godsakerna till krutongerna och vi garanterar i princip att ni får en ny favoritsoppa!

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Allergier: Cannellinibönsoppan är laktosfri, fundera på att ta bort parmesan om du är mjölkproteinallergisk och skippa brödkrutongerna om du är glutenallergiker. Broccoligratängen kan göras utan pasta, och kan göras med havregrädde och mjölkfri ost om man vill testa. Till laxen kan man välja exempelvis quinoa istället för matvete om man vill undvika gluten och kanske göra en salsa istället för yoghurtsås. 

Lax i ugn, matvetemix och yoghurtsås (4-8 portioner) Receptet är för 4 portioner, men det går ju förstås att laga 6 eller 8 portioner också. Hur mycket av laxen man gör är upp till var och en, vissa tycker inte att det blir gott att värma ugnsgrillad lax någon dag senare. Vi tycker inte att det blir något problem om man värmer varsamt i micro eller ugn. Ät upp rätten inom 3 dagar, det blir inte lika gott att låta den stå till slutet på veckan (medan de andra rätterna inte alls tar stryk av att stå i kylen).

Broccoligratäng med purjo, majs, pasta och bacon (4-8 portioner) Har man två gratängformar kan man passa på att göra två portioner av broccoligratängen när man ändå håller på och ha drygt 8 portioner mat. Den fungerar utmärkt som matlåda eftersom det bara behövs en låda för att ta med maten och den blir god uppvärmd. Har man grillfunktion på micron kan man lyxa lite genom att använda den så osten blir extra gratinerad. Ska man servera gratängen som middag rekommenderar vi att man värmer i ugn eller micro med grilleffekt så att gratineringen får nytt liv.

Supersoppan med världens godaste krutonger!
Cannellinibönsoppa (6-8 portioner) Detta är en av våra absoluta favoriträtter här hemma och en soppa vi gärna bjuder på när vi får lunchbesök, den har alltid blivit mäkta populär! Så gör minst 6 portioner eftersom det är så enkelt att göra en ordentlig sats! Kanske undrar ni vad cannellinibönor är och hur ni ska få tag på det, men kolla bara bland bönburkarna i er mataffär så är chansen stor att ni hittar dem! Komplettera gärna med stora vita bönor i soppan också. Soppan står sig lätt i kylen i flera dagar, men krutongerna är lyxigast att göra helt färska och krispiga. 

Lycka till i köket! Veckomatsedel för vecka 8 publiceras tisdag vecka 7. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar