tisdag 14 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 4 - Asiatisk fiskgryta, mustig linssoppa och köttfärssås med extra grönsaker!

Vecka 4, 2014: 
Asiatisk fiskgryta med linser och kokosmjölk
Denna vecka använder vi upp rester från ingefäran som användes i woken förra veckan i en supergod och nyttig asiatisk fiskgryta med linser och kokosmjölk (som vi ofta använder eftersom det innehåller väldigt bra fett och är mättande och gott). Vi testar också att göra köttfärssås med extra mycket grönsaker i och använder även linserna i en mustig linssoppa med rotfrukter som värmer gott i kylan. Samtliga rätter passar utmärkt att laga på en gång och blir bara godare av att stå ihop sig några dagar - mer tid över för kvällsmys och aktiviteter som livar upp i mörkret under vinterkvällarna! Hör gärna av er med kommentarer - vad tyckte barnen om den grönare köttfärssåsen? Hur funkade det att laga rätterna som storkok? Det går förresten utmärkt att göra fiskgrytan i en wok, om man saknar tre stora kastruller att göra grytor/soppor i.
Fullkorspasta med köttfärssås

Väljer man att göra alla tre rätter denna vecka får man hela 24 portioner mat, vilket kanske är väl mycket för vissa familjer. Då rekommenderar vi att man passar på att frysa in köttfärssås eller linssoppa för att ha som reservmatlådor för framtiden. Linssoppa och köttfärssås passar bäst att göra samtidigt om man vill göra två på en gång, eftersom det är flera ingredienser som är gemensamma. Fiskgrytan är rätten som passar bäst att äta av direkt när man lagat, de andra vinner båda på att stå ihop sig.

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. I första veckomatsedeln ger vi tips på hur man kan försöka fördela maträtterna över veckan så att det inte blir samma rätt två gånger per dag. 

Allergier: samtliga rätter är laktosfria/mjölkfria även denna vecka. Gluten finns ju i pasta, men om man tycker om glutenfri pasta kan mat ta det istället, eller byta ut pastarätten mot något annat, slå på etiketten glutenfritt. Kontrollera också redningar och tillbehör så att de är fria från allergener. Samtliga rätter borde också vara äggfria om man inte har någon mycket skum buljong (kontrollera vid behov).


Asiatisk fiskgryta (8 portioner) med ingefära, linser och kokosmjölk. Denna spännande gryta innehåller linser, vilket är lite ovanligt men gott! Om man vill göra helt vegetariskt (vegansk!) variant av denna kan man utesluta fisk till förmån för mer linser och kanske svamp. Rätten lagades under hösten första gången och därför ingår körsbärstomater och sockerärtor i den, det blir gott men de är inte direkt i säsong nu under vintern. Vi hittade faktiskt ekologiska körsbärstomater som var riktigt goda och dessutom sockerärtor som kom från Holland och inte flygits in från Kenya när vi provlagade denna rätt i helgen, men ändå är det lite onödigt att vräka på med mycket ingredienser som måste odlas i växthus. Det man kan göra är att man blandar ner sockerärtor ena gången man äter av rätten och tomater andra gången, samt cashewnötter tredje gången för att variera sig och inte göra åt för mycket grönsaker som inte är i säsong. Samtliga dessa tre ingredienser blandas med fördel i först när man värmer på maten ifall man har gjort den i förväg.

Mustig linssoppa med rotfrukter
Pasta med köttfärssås (8 portioner)  denna gamla hederliga rätt blir i vårt tycke mycket godare när man har i många olika grönsaker, exempelvis majs, morot, paprika och selleri. Blir ni trötta på köttfärsåsen går det utmärkt att frysa in den, och den blir bara godare om den står några dagar. Variera genom att servera med olika sorters pasta, exempelvis fullkornsfarfalle eller spaghetti, eller servera med matvete eller mathavre någon dag. Riv gärna över parmesan eller ha på finhackad persilja. Vill man göra vegetariskt sås är det enkelt fixat med vegofärs, krydda då gärna lite extra.

Mustig lättlagad linssoppa (8 portioner) - en riktig favoritsoppa här hemma. Variera med macka till någon dag och dekorera gärna med persilja. Soppan passar utmärkt som lunchsoppa nu när det är så kallt och ruggigt ute!

Lycka till i köket! Vi har förstått att det är svårt för vissa att skriva feedback i kommentarsfältet, vi jobbar på att kolla upp det! Veckomatsedel för vecka 5 publiceras tisdag vecka 4. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar