Vecka 4, 2014:
Asiatisk fiskgryta med linser och kokosmjölk |
Fullkorspasta med köttfärssås |
Väljer man att göra alla tre rätter denna vecka får man hela 24 portioner mat, vilket kanske är väl mycket för vissa familjer. Då rekommenderar vi att man passar på att frysa in köttfärssås eller linssoppa för att ha som reservmatlådor för framtiden. Linssoppa och köttfärssås passar bäst att göra samtidigt om man vill göra två på en gång, eftersom det är flera ingredienser som är gemensamma. Fiskgrytan är rätten som passar bäst att äta av direkt när man lagat, de andra vinner båda på att stå ihop sig.
I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. I första veckomatsedeln ger vi tips på hur man kan försöka fördela maträtterna över veckan så att det inte blir samma rätt två gånger per dag.
Asiatisk fiskgryta (8 portioner) med ingefära, linser och kokosmjölk. Denna spännande gryta innehåller linser, vilket är lite ovanligt men gott! Om man vill göra helt vegetariskt (vegansk!) variant av denna kan man utesluta fisk till förmån för mer linser och kanske svamp. Rätten lagades under hösten första gången och därför ingår körsbärstomater och sockerärtor i den, det blir gott men de är inte direkt i säsong nu under vintern. Vi hittade faktiskt ekologiska körsbärstomater som var riktigt goda och dessutom sockerärtor som kom från Holland och inte flygits in från Kenya när vi provlagade denna rätt i helgen, men ändå är det lite onödigt att vräka på med mycket ingredienser som måste odlas i växthus. Det man kan göra är att man blandar ner sockerärtor ena gången man äter av rätten och tomater andra gången, samt cashewnötter tredje gången för att variera sig och inte göra åt för mycket grönsaker som inte är i säsong. Samtliga dessa tre ingredienser blandas med fördel i först när man värmer på maten ifall man har gjort den i förväg.
Mustig linssoppa med rotfrukter |
Mustig lättlagad linssoppa (8 portioner) - en riktig favoritsoppa här hemma. Variera med macka till någon dag och dekorera gärna med persilja. Soppan passar utmärkt som lunchsoppa nu när det är så kallt och ruggigt ute!
Lycka till i köket! Vi har förstått att det är svårt för vissa att skriva feedback i kommentarsfältet, vi jobbar på att kolla upp det! Veckomatsedel för vecka 5 publiceras tisdag vecka 4.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar