måndag 21 oktober 2013

Glögginkokta päron med nougatgrädde

Glöggkokta päron med nougatgrädde och flagad mandel
En julig och kanongod efterrätt i samband med julmiddagar eller kanske för att göra åt överbliven glögg - glöggkokta päron med nougatmousse. 

Glöggkokta päron med nougatgrädde
4 portioner

2 stora eller 4 mindre päron
några deciliter glögg, gärna vit glögg
2, 5 dl grädde
150 g nougat
Flagad mandel

Skala päronen, halvera och ta bort kärnhuset. Lägg dem i en liten kastrull, häll på glögg så att det täcker päronen. Om ni väljer vit glögg behåller päronen sin gula färg, väljer ni röd glögg blir de rödaktiga, vilket också är fint! Koka upp och låt koka ca 10 minuter, päronen ska bli mjuka men inte överkokta. Kyl ner päronen. Vispa grädden och smält nougaten försiktigt i vattenbad, eller i micron på låg effekt då ni rör om ofta, det bränns lätt!! Låt nougaten svalna ordentligt, blanda sedan ner den i grädden. Ifall nougaten är för varm kan det skära sig, om detta trots allt händer så testa att passera nougatgrädden genom en finmaskig stålsil. Rosta mandelflagorna lätt i torr stekpanna. Såhär långt kan du förbereda rätten och förvara allt i kylskåp tills det är dags för servering.

Vid servering, lägg en eller två päron med hålet i mitten uppåt på en assiett, skär eventuellt av en liten skiva på undersidan av päronet så att det står stadigt på assietten. Skeda över nougatgrädden och garnera med mandelflagor överst, eller varför inte med riven nougat. Njut till efterrätt eller fika med kaffe eller glögg!

Övrigt: glutenfritt (kontrollera nougaten), laktosfritt om ni tar laktosfri grädde, och kan förstås göras på alkoholfri glögg.

söndag 20 oktober 2013

Pyttipanna - resträddaren nr 1.

Medan pizza, tacos och andra maträtter som ursprungligen varit "restmatsrätter" från andra kulturer blivit mer och mer populära har vår egen svenska "resträtt", pyttipanna, hamnat i skymundan, eller hos de flesta kommit att associeras med vägkrogsmat och uppstekt pyttipanna från frysdisken. Men att göra en hemgjord pyttipanna är något helt annat, och kan verkligen bli jättegott samtidigt som den rensar frysen och kylen ordentligt.

Principerna för restmatsrätter är att man tar det man har hemma som passar in och har i maten, och det är den princip man måste följa när man gör pyttipanna. Därför är det i grunden omöjligt att skriva ett recept för rätten, men vi ger här lite riktlinjer. Det som "gör" pyttipannan är dock tillbehören, så satsa på generöst med stekt ägg till, gärna stekt så att gulan är lite rinnig, goda rödbetor och saltgurka eller inlagd gurka efter smak. Det blir kanongott!

Det bästa är om man börjar "spara" till sin pyttipanna en stund i förväg. Vi har under sommaren som gått sparat ihop till vår pytt! Varje gång vi ätit färskpotatis eller grillat lök, korv, hamburgare eller kött och det blivit mat över som inte passar som restlunch (t.ex. om det blivit mer potatis än tillbehör eller massor med korv över) så har vi tärnat det och stoppat i en låda i frysen märkt "pyttipanna". Sen efter sommaren när vi gett upp hoppet om att grilla mer för i år vittjade vi frysen och hittade ett paket grillkorv, ett paket chorizo samt ett paket vegoburgare, vilka vi använde för att komplettera fryslådan. I kylskåpet hittade vi mer saker: morot, lök och paprika bland annat. Allting tärnades och stektes och blev rejält med mat som räckte till flera måltider. Likadant kring jul kan det vara smart att tärna rester från julbordet som stått framme någon timme och slänga in i frysen för att göra pyttipanna i mellandagarna på. Det brukar alltid bli julskinka, korvar, köttbullar och kokt potatis över, och förra julen hade vi även överbliven brysselkål i pytten, det blev också mycket gott! Förr i tiden var det oftast rester av söndagssteken som hamnade i pytten!

Pyttipanna

Utgå ifrån det ni har i frys och kyl och lägg till extra kött alternativt grönsaker/rotfrukter beroende på det som saknas. Räkna med ca 3-400 g pytt per person, så exempelvis om man ska laga till 4 personer så ska man ha kött, grönsaker och rotfrukter som motsvarar 1600 g. Exempel på ingredienser:
Olika slags korv
Kokt skinka eller kassler
köttbullar
Grillat/stekt kött av alla slag inkl. lamm och vilt
vegburgare eller vegbiffar
sojakorv
potatis
pasternacka
rödbetor
morot
sötpotatis (inte för mycket morot eller sötpotatis, det kan bli för sött)
gul lök (är nästan ett måste, ha rejält med lök, kanske 1/2 lök per portion
paprika
brysselkål
svampbitar

Rapsolja
salt, svartpeppar
paprikapulver

Tillbehör:
Ägg 1-2 /person beroende på tycke
inlagda rödbetor
saltgurka

Koka ev. rotfrukter som inte redan är kokta eller stek rått kött först. Hacka upp hamburgare, korv, kokt potatis, lök, paprika, kokt brysselkål och andra ingredienser. Stek i en stor stekpanna eller wok där allt får plats, eller stek i omgångar, blanda runt ordentligt. Krydda med salt och peppar samt paprikapulver.

Stek ägg i en separat stekpanna, så som varje person vill ha ägget. Många föredrar en lite rinnig gula som kan blanda sig med pytten. Ungefär 1,5 ägg per portion brukar många tycka är lagom. Servera med saltgurka och inlagda rödbetor.

Övrigt: barnvänligt, fast många barn kanske föredrar att få sin korv separat istället för ihopblandad i en pytt, gluten och laktosfritt. Rätten är lätt att allergianpassa eftersom man har full koll på ingredienserna och det inte finns sås till. Det går att göra vegetarisk pytt med vegetarisk burgare eller korv, men man kan också använda linser eller bönor.


fredag 18 oktober 2013

Zuccinipaj till plockmatskvällen

Gillar ni som vi att fixa lite vuxenmyskväll med plockmat då och då? Då kommer här ett recept på busenkel paj som kan hotta upp plockmaten lite och göra den mer mättande i och med att något varmt serveras till osten/charken/grönsakerna. Klicka på etiketten 'plockmat' så får du upp andra idéer på plockmat att komplettera med!

Receptet kommer från en pajspecial i Coops tidning som vi testat att laga flera pajer ur. Det som gör den så enkel är att man använder färdig smördeg coh sedan fyller med färskost och grönsaker. Fyllningen går att variera i det oändliga, här valde vi zuccini och rödlök, i receptet ingår även kronärtskockshjärtan ursprungligen. Men varför inte testa med exempelvis tunt hyvlad päron och ädelost, eller något annat spännande!

Smördegspaj med grönsaksfyllning
2-3 portioner till plockmatsbuffé

2 frysta smördegsplattor
några matskedar färskost
en liten zuccini i tunna skivor
1/2 skivad rödlök
2 st marinerade kronärtskockshjärtan
1 msk färsk hackad rosmarin
1 ägg
2 dl grovriven parmesan
svartpeppar

Lägg två smördegsplattor med kortsidorna mot varandra och tryck ihop kanterna så att det blir en långsmal bit. Kavla degen med lite mjöl så att den blir lite tunnare och vik in kanterna någon cm. Bred färskost på ytan innanför kanterna, varva grönsaker ovanpå och toppa gärna med rosmarin. Pensla med ägg på kanterna och grädda i ca 20 miunter. Riv färsk parmesan över pajen när den kommit ut ur ugnen så att osten smälter lite och vrid några varv med svartpepparkvarnen över pajen.

Övrigt: undvik att pensla med ägg för äggallergiker. Vegetarisk. Går förstås att göra barnvänlig version, köttfärsversion osv. Servera gärna med oliver, charkuterier och annan plockmat, .t.ex gratinerade rödbetor och tomatsallad.


onsdag 16 oktober 2013

Glutenfri grönsakstårta med rödbetor, morötter och getost

Den tjusiga grönsakstårtan med quinoaskal,
serverat på glasfat Anna från Kosta Boda.
Detta recept på paj med skal av mandelmjöl och potatismjöl med quinoa i, samt fyllning av morot, rödbetor och chèvre fanns med i ett nummer av Coops tidning Med Mera nyligen och vi bestämde oss för att testa det eftersom vi har mycket rödbetor och det lät spännande med quinoa i degen. Den blev riktigt maffig, mer som en grönsakstårta än en rödbetspaj, och rejält många portioner. Tyvärr blev den inte helt bra, degen blev rätt hård och fyllningen blev alldeles för rinnig och extremt mastig och kompakt så man skulle behöva laga rätten någon gång till för att försöka få till en bättre blandning. Vi delar ändå med oss av recept och bilder, eftersom vi tycker idén med grönsakstårta är spännande och att det också är roligt med pajdeg utan gluten, vilket kanske många efterfrågar. Grönsakstårtan ser imponerade ut på en skördefest eller vegetarisk buffé, men funkar också som en rolig lunch eller middag.

Glutenfri grönsakstårta med rödbetor och getost
Rödbetspajen blev lite väl vattnig när man följde receptet...
ca 8 lunchportioner serverat med sallad

4 dl kokt kall quinoa (svart quinoa ser häftigt ut!)
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
50 g smör
1 ägg

Fyllning:
500 g morot
500g rödbeta
1 gul lök
1/2 dl finhackad timjan
400 g chèvre
4 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar


OBS! Se till att quinoan är kokt, avrunnen och kall (vi kokade den strax innan vi skulle mixa ihop degen och den var nog lite för blöt för vi var tvugna att lägga till mycket mer mandelmjöl och potatismjöl än det som står i receptet och det bidrog nog till att pajskalet inte blev så lyckat.

Blanda quinoa, mandelmjöl, potatismjöl, smör och ägg till en deg och tryck ut i en hög springform med löstagbar kant. Nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.

Skala och riv morot och rödbetor grovt, hacka lök. Stek grönsakerna i olja ca 5 min (står det i receptet, men testa att steka längre så att grönsakerna vattnar ur sig ordentligt, det hjälper nog till att få bort extra vatten som gör att fyllningen blir vattnig). Smula ner hälften av chèvren i blandningen och häll det i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt och cayennepeppar, häll över grönsakerna. Här kanske man kan försöka se till att äggstanningen kommer åt lite bättre inuti fyllningen, eftersom grönsakerna är så kompakta så hamnar stanningen lätt överst och hjälper inte att 'hålla ihop' fyllningen. Vi skulle vilja testa att varva fyllning och stanning och att lufta runt lite med en gaffel bland de stekta grönsakerna för att se till att stanningen kommer ner lite i fyllningen. Toppa till slut med resten av getosten i skivor (detta blev gott att det var skivor av getost överst!).

Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Lägg folie ovanpå om pajen ser ut att ha fått tillräckligt fin färg. Kontrollera att fyllningen inte är för kladdig. Blir er grönsakstårta ändå för rinnig så skär bara upp bitar och se till att tårtan inte står i rödbetssaften som då mjukar upp skalet, utan häll bort det när ni skurit upp.

Servera gärna med sallad.

Övrigt: vegetarisk och glutenfri.

tisdag 15 oktober 2013

Marmelad på gröna tomater

I helgen skördade vi våra sista små gröna körsbärstomater eftersom frosten kommer denna vecka. De har stått ut länge med tanke på att de inte är i växthus (dock mot svart södervägg), men senaste två veckorna har de inte smakat lika gott som tidigare tyvärr. Snyft, snyft, tomatsäsongen är över! 

Små torkade tomater från Kina, spännande!
Floras föräldrar har nyligen varit i Kina och hade med sig torkade tomater hem, mycket spännande, såg ut som stora röda russin och smakade riktigt sött! Nästa år kanske vi testar att torka egna körsbärstomater! Dessa små godsaker passar fint som plockmat eller buffétillbehör, som rolig garnering eller varför inte i en lyxig sallad. Får se när de dyker upp på bloggen framöver!

Vi letade efter recept på marmelad att göra på våra sista gröna tomater och hittade detta recept på Coop.se. Det som gjorde att receptet uppfyllde våra kriterier var att det inte krävdes flera timmar kokning eller att man skulle skala tomaterna och att det inte innehöll bensoat. Däremot använde vi syltsocker med tillsatt pektin, och det blev ändå relativt löst. Här är det svårt att veta hur man ska hamna rätt i konsistensen, men ganska lös grön tomatmarmelad kan vara gott på rostat bröd eller skorpor så det behöver inte vara dåligt. 



Marmelad på gröna tomater
blev ca två burkar á 350 g

1 kg gröna tomater (vi hade körsbärstomater)
2 citroner ekologiska
1 dl vatten 
7 dl syltsocker (ca 600 g)
1 msk malen ingefära

Sortera igenom tomaterna så att de inte är ruttna, skölj och dela dem i mindre bitar. Borsta citronerna i varmt vatten och skär i klyftor. Finfördela detta i matberedare eller mixer till en grynig massa. Koka massan i vattnet under lock 30 min. Tag grytan från värmen och rör ner socker och ingefära. Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 min. 
Låt marmeladen stå några minuter. Tag bort ev. skum. Ös upp marmeladen i rena burkar nydiskade från maskin eller värmda i ugn på 100 grader, ös tills marmeladen når ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

Obs! Koka inte marmeladen för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. 

fredag 11 oktober 2013

Hemgjord sweet chilisås - enkelt och mycket gott!

Som vi skrivit om tidigare har vi skördat mycket chili detta år, efter att ha fått flera plantor i present. Vi gjorde chilisås av 6 st chilisar, och nyligen bestämde vi oss också för att testa att göra egen sweet chilisås. Surfade runt lite och hittade ett bra recept på Ica.se där det var föredömligt få ingredienser. Vi köpte 3 kg honung från en som har egna bin på Floras jobb tidigare i höst, så vi hade utan problem huvudingredienserna till sweet chili hemma redan! Det blev inte en hel halvlitersflaska av detta recept, utan snarare ca 0,375 l, men det räcker nog ett tag eftersom det blev ganska starkt (vilket förstås beror helt på hur stark chili man har i). Såsen skiktar sig också med chilin överst, men det är ju bara att skaka om innan man häller. Hellre det än att den är en köpesås som hålls homogen med hjälp av olika onödiga tillsatser. 

Det blev mycket godare än köpt sweet chilisås, eller helt annorlunda - sötare i och med den goda honungssmaken och starkare, köpt sweet chilisås är mildare och mer "bulk" än smak i jämförelse. Den passar till mycket, använd gärna till olika asiatiska rätter, testa Thai-soppa, biffwok eller asiatisk fiskgryta exempelvis! Också perfekt för barnfamiljen där föräldrarna vill kunna "krydda på" rätten i efterhand.

Sweet chilisås
0,375 l
6 chilifrukter
6 vitlöksklyftor
1/2 burk (ca 350 g) honung
4 msk vitvinsvinäger

Finhacka chili, pressa vitlök ner i en kastrull, värm detta tillsammans med honungen försiktigt, rör om. Slå på vinägern, rör om och låt svalna. Värm under tiden en väl rengjord flaska på 100 grader i ugnen i några minuter. Häll i såsen i flaskan med hjälp av tratt. Förslut ordentligt. Öppnad flaska bör förvaras i kyl och konsumera gärna inom några månader (men känn efter själv när du tror den börjar bli dålig, det märks ju).

Övrigt: vegetariskt och fritt från gluten, mjölk och ägg.

onsdag 9 oktober 2013

Pasta med hemgjord pesto - en riktig favoriträtt!

En av de godaste maträtterna vi vet här hemma är pasta med hemgjord pesto. Det är så sagolikt gott, och faktiskt inte så svårt att göra om man har en bättre matberedare, mixer eller liknande (vi använder en gammal Tv-shop pryl som många köpte men få använde som vi faktiskt tycker är bra - "magic bullet", men en matberedare fungerar säkert också bra). Traditionellt så ska man förstås mortla ihop peston för att verkligen få fram smakerna, men det kan ju vara ganska jobbigt och det kanske är det som gör att många drar sig för att göra hemgjord pesto. Kan man tänka sig att satsa på mixern så går det dock på ett kick. Hemligheten är att mixa olika ingredienser i olika omgångar och sedan bara röra ihop dem. Vi mixar först pinjenötterna till ett fint pulver, häller upp en skål, mixar parmesanen på samma sätt till pulver, häller upp även den i skålen, och mixar till sist basilika, soltorkade tomater, salt, peppar och olivolja till en grön smet. Sedan rör vi ihop allting, snabbt och enkelt. Den färdiga peston står sig i kylskåp i flera dagar om det krävs. Allra godast är det att koka pasta färskt och servera den rykande varm med pesto i. Men -vad ni än gör- blanda inte ner peston i pastan i kastrullen. Det blir ett enormt svinn på pesto som fastnar i kastrullen och med tanke på hur god den är och att pinjenötter faktiskt inte är gratis är det ju lite synd!! Lägg upp pastan i pastatallrikar och blanda ner peston direkt i tallriken istället.
Mixade pinjenötter
Mixad parmesan t.v., magic bullet i mitten, mixade pinjenötter t.h.

Riktig hemgjord pesto på goda ingredienser som färsk basilika, god parmesan och pinjenötter blir så gott att man bör äta det som italienarna - med pasta som en fullgod rätt i sig själv som inte behöver fler tillbehör. Vi brukar bara garnera pastan med lite körsbärstomathalvor och peston smakar ju så gott att man inte vill dölja smaken med andra tillbehör. Dessutom utgör pasta med pesto en näringsmässigt utmärkt måltid, med kolhydrater från pastan, protein från ost och nötter, nyttiga enzymer och vitaminer från den soltorkade tomaten där smakerna och näringsämnena koncentrerats och den bladgröna basilikan som är nyttig på samma sätt som spenat och andra gröna bladgrönsaker. Till detta nyttigt fett från nötterna och och olivolja. Pesto är riktig supermat och innehåller 4 superingredienser!

Pesto har sitt ursprung i Ligurien, i området nära Genua, där den traditionellt serveras med hemsnurrad trofie-pasta, en sorts pasta som består av små tight skruvade bitar för att så mycket som möjligt av såsen ska fasta på pastan när man äter. Denna sort kan vara svår att få tag på i Sverige annat än i specialbutiker, men Kungsörnen har faktiskt en variant som liknar den väldigt mycket och är god som heter Gemelli, dock är den inte ekologisk tyvärr. Farfalle-pasta som är skruvad kan vara ett lämpligt substitut, det finns ju ekologiskt också.

Att göra hemgjord pesto är ju relativt dyrt med tanke på de dyrbara ingredienserna, som parmesan och pinjenötter, särskilt om man vill köpa ekologiska ingredienser (pris per portion ca 30-40 kr med eko-ingredienser). Ett sätt att få ner priset är att använda cashewnötter eller mandlar istället för pinjenötter, det blir faktiskt också gott. Annars kan man tänka på pestopasta som en lyxigare maträtt, och folk generellt brukar ju inte ha problem med att punga ut med pengar för oxfilén, så varför inte punga ut för en jättegod vegetarisk pesto?

Det faktum att det är mycket billigare att köpa färdig pesto på burk ger ju en fingervisning om att det knappast är samma sak man köper, titta bara på innehållsförteckningen så får ni se. En äkta pesto ska inte innehålla annat än basilika, olivolja, parmesan, pinjenötter, vitlök och kryddor, möjligen soltorkade tomater då. Så fort de börjar mixtra med andra typer av ostar, vegetabiliska fetter och liknande kan man vara säker på att de försöker få ner priset. Ingen burkpesto kan komma i närheten av riktig pesto i smaken, och har ni aldrig smakat hemgjord pesto så kanske ni inte har förstått hur gott det kan vara helt enkelt. Roligt nog kom Icakurirens test av burkpesto 2011 fram till att man måste göra peston själv eftersom ingen burkpesto smakade tillräckligt gott, även om vissa smakade värre än andra. Vi köper ibland pesto på burk om man ska ha den som fyllning i cannelloni exempelvis eller på lax i ugn eller liknande, men ska man ha pesto som ända tillbehör till pasta så tycker vi man unna sig att göra den själv. Receptet vi använder kommer från kokboken Kärlek, oliver och timjan, proportionerna är jättebra, och vi har lagt till instruktioner om hur man gör den i mixer.

Pasta med hemgjord pesto
4 portioner

ca 1 kruka färsk basilika (en rejäl bunt alltså)
75 g parmesan eller pecorino
75 g pinjenötter (kan ersättas med cashewnötter eller mandel, naturella)
3-4 vitlöksklyftor (ta mindre om ni är känsliga för vitlök)
1 dl olivolja
100 g soltorkade tomater i olja
svartpeppar ur kvarn, vrid några varv
salt, några nypor.

Mixa först pinjenötter i en matberedare, häll upp i en skål. Mixa sedan parmesan, häll upp i samma eller en till skål. Använd gärna hörselskydd när ni mixar, parmesan kan vara ganska hårt och låta högt när man mixar. Lägg sköljda basilikablad i mixern, pressa i vitlöken, häll över olivoljan, lägg ner soltorkade tomater och veva över peppar och salt. Mixa till en grön massa. Rör ihop alla ingredienserna i en skål, smaka av med salt och peppar och ev. mer olivolja om det inte är tillräckligt geggig. Färdigt!

För att få en riktigt god pasta med pesto: försäkra er om att peston kommer att bli klar i tid innan ni börjar fundera på att koka pastan. Se till att familjemedlemmarna som ska äta av måltiden är hemma och redo att sätta sig till bords inom 10 minuter. Sedan kan ni börja koka pastan, enligt våra instruktioner för hur man kokar en perfekt pasta. Duka fram tallrikar, vin, glas mm. Skär upp körsbärstomater i halvor. När pastan nästan är redo att hällas av, sleva ut lite av det kokheta pastavattnet i pastatallrikarna så att de blir varma (ok lite överkurs kanske, men det är gott med varm pasta och att värma tallrikarna hjälper faktiskt att hålla den varm!). Häll av pastan enligt instruktionerna, tillbaka i kastrullen med lite olja, häll bort vattnet från pastatallrikarna och lägg sedan upp pastan i de varma tallrikarna. Klicka över rejält med pesto i varje tallrik och rör runt så att den fördelar sig lite slarvigt i pastan. Garnera med tomathalvor. Servera rykande varm!

Övrigt: vegetariskt, veganskt, barnvänligt som tusan, eventuellt kanske laktosintoleranta tål parmesan, hör efter.

torsdag 3 oktober 2013

Kanelbullens dag 4 oktober

Hembakta kanelbullar, kökshanduk från Hemtex
Vi har haft lite för mycket att göra senaste veckan för att orka blogga, även om vi förstås inte slutat laga mat, så det kommer recept lite senare...

Tänkte istället påminna om att imorgon 4e oktober är kanelbullens dag och länka till förra årets beskrivning av dagens historia och bullbak samt receptlänk, som ni hittar här. Obs! Även för laktos, mjölk och glutenallergiker!

söndag 29 september 2013

Banan och kokosplättar med keso

När man varit ute höstrusket och försökt leta svamp utan stor framgång kan man behöva lite extra goda värmande mellanmålsplättar när man kommer hem. Vi hittade detta recept på goda lyxiga mellanmålsplättar i senaste Med Mera-tidningen. Vi testade direkt eftersom Freja för tillfället är jätteförtjust i både kokos och keso och hon tyckte mycket om dem. De passar förstås bra även till en lyxig helgfrukost/brunch eller som efterrätt efter en sopplunch. Vi tänkte att smeten skulle vara för lös med keson i men det visade sig bli mycket fina och frasiga plättar. Det var gott med lönnsirap till eftersom plättarna i sig inte var så söta. Bra recept, tack Coop!

Plättar med banan, keso och kokos
4 mellanmålsportioner

Stapla inte plättarna!
1 dl kokosflingor
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 banan
3 ägg
250 g keso
4 msk smör

Servera gärna med lönnsirap och färska/tinade bär och kanske lite mer keso eller glass.

Mosa bananen. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa äggen och blanda med keso och banan. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten. Låt gärna smeten vila i minst 10 min (eller mer om man vill göra i ordningen den tidigare). Stek små plättar i smör tills de är gyllene på båda sidor. De blir fint frasiga. Stapla inte färdiga plättar ovanpå varandra, utan lägg ut dem på ett eller flera större fat. Förbered lönnsirap, bär, dryck etc. till servering och duka. Innan man sätter sig, värm på alla plättar på båda sidor i stekpannan, njut av varma frasiga plättar! 




lördag 28 september 2013

Miljövänliga veckan v 40 - utmana dig själv!

Naturskyddsföreningen har länge drivit kampanjen miljövänliga veckan varje år, som alltid är vecka 40. I år infaller det 28 sept-8 oktober och fokuset är på att handla ekologiskt. De uppmanar människor att byta ut ett par varor som de kanske inte brukar köpa ekologiskt till ekologiska varianter. Dessa är mejeriprodukter, bananer, vindruvor och russin, kaffe och potatis. Vi tänkte föreslå fler sätt att utmana sig själv under veckan! Testa ett eller alla fem av våra utmaningar här nedan!

1. Köp mer ekologiskt än du brukar! Testa att köpa alla grönsaker och all frukt ekologiskt i en vecka, eller om du redan köper det mesta ekologiskt så prioritera att försöka hitta även den där produkten du inte brukar köpa som eko i en ekovariant, eller testa att tänka om ifall du inte hittar en vara som ekologik och köp något annat istället. En annan kul grej att testa är att köpa exempelvis ekocitron medan du fortfarande har icke-ekologisk citron kvar hemma och göra ett smaktest - hur smakar de, kan man känna någon skillnad?

2. Testa ekologiskt kött (om du äter kött) och inte redan brukar köpa det. Har du tänkt testa Bosarpkyckling - gör det denna vecka! Vi har många goda recept och tips på hur man gör med Bosarparen. Eller testa att beställa en köttlåda från en lokal ekogård.

3. Ät vegetariskt dubbelt så ofta denna vecka mot vad ni brukar. Eller späd ut köttet med grönsaker mer än ni brukar. Är ni vegetarianer, testa att undvika sojaprodukter i en vecka. Poängen är att alla ska utmana sig själva där man befinner sig just nu. Passa på att testa nya recept, här finns alla vegetariska recept och recept som enkelt kan göras vegetariska på den här bloggen, och här finns recept med mycket grönsaker i. Amy's blogg är också mycket inspirerande vad gäller vegetariskt.

4. Försök att jobba mot en "nollvision" vad gäller att slänga mat under veckan. Detta är kanske den enskilt viktigaste saken man kan göra för att spara på resurserna. Jobba på flera fronter - köp inte mer mat än ni säkert kommer äta upp (det är sällan man har för lite mat hemma, eller hur?), lägg inte upp för mycket på tallriken (det är inte svårt att ta om!), lägg undan rester i en burk och ät lite senare till mellanmål, och frys in överbliven mat - ägg kan man tina och göra äggröra på sen, kött och potatis kan bli pyttipanna, ris och grönsaker kan bli stekt ris, brödkanter kan bli goda krutonger osv. Här finns fler tips på vad man kan göra.

5. På helgen kan man passa på att göra en aktivitet med mat- och miljötema. Titta på en matkarta, besök en bondgård, marknad eller skördefestival, plocka svamp och tillaga den, eller varför inte leta på fruktförmedlingen efter någon i närheten som har frukt som ni kan plocka och ta tillvara. Passa på att prata med ev. barn om maten, var den kommer ifrån och varför man måste värna om resurserna. Ta lite till till att läsa på själv om något ni undrat över tidigare. Läs t.ex. på naturskyddsföreningens hemsida, eller spana in boktipsen och länktipsen i spalten till vänster på denna sida.

 Lycka till med utmaningen! Berätta gärna hur det går!

torsdag 26 september 2013

Lammstek med örtagårds-tabbouleh

Lammstek redo för ugnen! Gladare kock med matlagningsvin...
Vi håller på med lite frysrensning och gjorde i söndags en riktig söndagsstek på sista lammdetaljen vi hade kvar från lammlådan vi köpte förut. Lamm är jättegott som stek tycker vi och detta recept med tabbouleh som tillbehör passar bra till vitlök- och rosmarinkryddningen på steken och för tankarna till medelhavet, precis som lamm ska göra....

Ät mer lamm istället för nöt tycker vi, det är bättre för miljö och klimat och de lever mer naturligt än de flesta andra köttdjur i Sverige idag. Receptet på tabbouleh är ett riktigt slutskördsrecept där man kan använda upp örtkryddorna man har i trädgården innan de fryser! Hittade det goda receptet i en broschyr från KRAV.


Färdig lammstek med krispig yta.
Lammstek med örtagårds-tabbouleh
Ca 6 portioner

En rejäl lammstek, minst 1,5 kg
6 vitlöksklyftor
6 kvistar färsk rosmarin
rapsolja
salt och svartpeppar

Tabbouleh:
4 dl matvete
8 dl vatten
3 tomater, hackade (eller små körsbärstomater skurna i fjärdedelar1 färsk finhackad rödlök (kan uteslutas)
1 dl citronsaft
Tabbouleh i serveringsskål inköpt i Marocko
1 dl olivolja
salt och peppar
Ca 5 dl hackade örtkryddor (kan bytas ut  mot det ni har hemma eller gillar mest, eller byt 1 dl mot mangold!) Till exempel:
1 dl grovhackad persilja
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad mynta
1 dl hackad basilika 
1 dl hackad dill

Gnid in steken med rapsolja, salt och peppar. Skala vitlöken, dela hälften av bitarna i mindre bitar, gör små stick i köttet med en vass kniv och peta in vitlöksbitar. Pressa resten av vitlöken och gnugga in det också i köttet. Stick in rosmarinkvistar i liknande stick i köttet. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn hastigt steken runtom så att köttets porer stänger sig. Lägg köttet i en ugnsform med rapsolja i botten, hacka sista kvisten rosmarin och strössla över köttet. In i ugnen med köttermometer i en dryg timme tills den är 60 grader (rosa i mitten). Ta ut ur ugnen och låt vila några minuter innan ni skär upp och serverar med tabbouleh. Skeda lite av skyn som bildats under steken på köttskivorna.

Tabbouleh: koka vatten, häll i salt och koka matvetet tills det är lagom spänstigt. Hacka under tiden ihop de andra ingredienserna till tabbouleh och lägg alltihop i en fin skål. När matvetet är färdigt, blanda ner det i skålen och servera salladen ljummen till köttet.

Övrigt: Tabbouleh är förstås utmärkt i vegetarisk/vegansk matlagning, byt ut matvete mot quinoa eller annat korn utan gluten för att göra glutenfri variant. Maten är laktosfri. Barn kan få mathavre blandat med tomater istället för allting sammanblandat om de föredrar det. Lammköttet blir väldigt mört och brukar tyckas om av barn. Var inte rädd för att smaka på fettet från lamm, det brukar vara mycket delikat och barn älskar det.

tisdag 24 september 2013

Miljonprogrammens mat - och 4 kg ekologisk rättvisemärkt choklad

Förra lördagen var det skördefest med fokus på ekologiskt och rättvisemärkt alldeles i närheten av där vi bor, nämligen i Vattentornsparken i Valsta. Vi bor ju i ett villaområde, men Märstas eget miljonprogramsområde Valsta ligger ett stenkast bort, och dess rykte är ungefär lika dåligt som andra invandrartäta förortsområden med höghus. Ryktena tenderar dock vara bra mycket värre än den verkliga brottsstatistiken, och forskning visar att folk som bor i dessa områden oftast trivs och känner sig trygga där de bor. Kenny Jansson har skrivit en avhandling där han intervjuat folk i bland annat Rinkeby, som vittnat om att det finns en samhörighetskänsla mellan grannar och att folk ställer upp och hjälper varandra mer än i vanliga bostadsområden. Svenskar som flyttat ner från Norrland liknar det vid stämningen på landet. Flora känner igen det från sitt arbete i Afrika, där fattiga människor i både kåkstäder och på landsbygden som lever utan statliga skyddsnät förlitar sig på sina sociala nätverk för hjälp när det krisar.


Vi har hursomhelst aldrig känt oss otrygga när vi rört oss i Valsta. Det påminner faktiskt lite om stämningen i Kapstaden, där man har en salig blandning av folk från olika länder och kulturer, och marknaderna i Valsta brukar ståta med alltifrån tomatplantor på våren, som någon tycks ha drivit upp på höghusbalkongen, till olika slags hantverk från Latinamerika blandat med gamla svenska damers broderier och pärldekorationer. En salig blandning, och som extra krydda finns alltid entreprenörer som ställer upp grillbord och grillar olika godsaker för att servera med pitabröd, eller serverar chilenska piroger eller baklava. Korv med bröd och våfflor finns förstås också, något för alla.

Vi åt lunch på piroger och avslutade med våffla (till det facila priset 10 kr / våffla, inte de 40 kr vi varit med om att betala i Sälen efter en ländgskidtur!) och under tiden hittade vi Coops stånd där de gjorde reklam för rättvisemärkt. Till vår glädje sålde de vår favoritchoklad, änglamarks mörka 70%-iga choklad, ekologisk och rättvisemärkt, 2 st för 25 kr, dvs 125 kr per kg. Denna choklad är jättegod att äta bara sådär, Adrian har alltid några kakor liggandes på jobbet och tar två rutor efter lunch, men också perfekt att baka chokladtårta eller göra tryfflar på, eller varför inte ha i hemgjord glass (det blir underbart gott!). Till detta pris är ju chokladen till och med billigare än vanlig bakchoklad av lite bättre kvalitet (och då menar vi inte "block" som inte ens får heta choklad!). Vi köpte 1 kg. Sedan funderade vi lite, tittade på utgångsdatum. De håller 1 år. Hur mycket använder vi på ett år? Vi gick tillbaka och köpte mer. Det slutade med att vi kom hem med 4 kg änglamarkschoklad, och då har vi redan ett antal chokladkakor i skafferiet. :) Lite galet kanske, men vi kommer nog inte ångra oss.

Nästa gång ni vill testa något nytt, letar efter spännande ingredienser, mogen frukt eller nötter av hög kvalité, bege er till närmaste miljonprogram på en en liten utflykt. Ni kommer säkerligen hitta butiker med bra utbud och spännande varor. Stora kedjor kommer undan med att sälja sina kunder småhärskna nötter och omogen frukt för att många svenskar faktiskt inte vet bättre. Svenskar i allmänhet tror ofta att valnötter exempelvis ska smaka lite småkonstigt, när nästan alla valnötter som säljs i butik här faktiskt oftast är härskna. Flora, som ätit fina valnötter från Ungern hela sitt liv, spottar direkt ut en härsken valnöt och tittar förbryllat på när andra fortsätter att äta och mumlar något om att de inte är så förtjusta i valnötter egentligen. Samma sak med mango, som är Adrians stora favoritfrukt. Efter att ha ätit ca 10 mango per dag medan vi bodde i Malawi (det är inte en överdrift, dock är de vanligtvis lite mindre där) har Adrian fått en väl utvecklad känsla för hor en god solmogen mango ska smaka. Tyvärr är det nästan omöjligt att få tag på här i Sverige, undantaget är på torghandel eller i vissa butiker drivna av just invandrare, där man kan få tag på sensationellt god pakistansk mango under sommarsäsongen. Vi menar alltså att invandrare generellt vet bättre än svenskar hur frukt och nötter ska smaka - de söker sig till butikerna som saluför mat som de är vana vid från sina länder, och de tolererar inte dålig kvalitet i samma utsträckning, för att generalisera lite. De ställer kanske krav på sina butiker, det är ofta lättare att göra i mindre butiker eftersom man inte tvingas prata med en dussinanställd i en anonym storhandel, utan kan lätt få tag på butikens ägare eller åtminstone någon som har en nära relation till ägaren. Tyvärr är det fortfarande sällan dessa butiker har eko- eller rättvisemärkt fokus, då detta inte tenderar att vara kundernas första prioritet och då det är en alldeles för liten nisch för en redan nischad butik. Men om fler medvetna konsumenter söker sig till dessa butiker och tar sig tid att prata med innehavarna och framföra önskemål, kanske det blir ändring på det? Låt oss testa!

lördag 21 september 2013

Wok med kyckling och curry

De där två Bosarpkycklingarna som vi redan skrivit flera gånger om att vi ätit av (4 portioner Kyckling cordon bleu av två kycklingfiléer och ca 10 portioner kycklingsoppa av de två skroven, samt att vi förstås gjorde en favorit, ca 10 portioner kycklingbitar i ugn på lår- och vingbitarna), har vi nu gjort åt sista kycklingfiléerna i en kycklingcurry-wok. Snacka om att det blivit många måltider av de två pippifåglarna....

Wok, undrar i, gör folk det fortfarande, är det inte sååå 90-tal? Kanske det, men faktum kvarstår att det är ett fantastiskt redskap för att laga god, hälsosam och kreativ mat! Man kan låta fantasin flöda fritt, ha i sitt favoritkött och/eller grönsaker, roliga kryddor, i nötter, frukt, göra sås på curry, kokosmjölk, sweet chili, soya… möjligheterna är många! Vi har tidigare diskuterat vilken typ av wok vi använder och hur man tar hand om den.

I detta recept har vi tillsatt massor med grönsaker, men det går förstås att utesluta flera av dem eller byta ut mot andra som är i säsong. Broccoli blir gott i wok, vattenkastanj kan man också testa, eller purjolök, kål eller zuccini. Tänk vad många supernyttiga ingredienser man får i sig: lök, vitlök, baljväxter, nötter och fullkornsprodukter. Även nyttigt är raps/jordnötsolja, ingefära, mager kyckling, curry, och många olika grönsaker. Du får inte i dig något onyttigt överhuvudtaget genom att äta denna rätt!

Wok är definitivt en maträtt som bäst lagas tillsammans. Eftersom man ska ha hög värme och ständigt röra om i woken, är det perfekt att den ene kan ägna sig åt wokandet och kryddandet medan den andre hackar grönsaker och annat som ska i. Annars tar det nästan dubbelt så lång tid att laga maten, eftersom rekommendationen blir att hacka allt först och woka sedan. Är man två kan man börja med att hacka lök och sedan fortsätta hacka medan den andre börjar woka. Hamnar den som hackar på efterkälken kan man ta woken från värmen så att inte de första grönsakerna blir alltför välstekta. Man kan lägga över det som redan wokats i en skål om man är rädd för att det blir överstekt, eller om pannan blir för full, och blanda ihop allt på slutet. 

Currywok med kyckling 
(ca 5 portioner, kräver stor wok)

Rapsolja/jordnötsolja
2 st bosarpkycklingfiléer
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 bit färsk ingefära
250 g skogschampinjoner
2 st paprikor i olika färger
3 st morötter
1 tetra/burk majs
1 burk bambuskott
en näve sockerärtor
jordnötter eller cashewnötter
ev. ananasbitar
gul curry
malen koriander
spiskummin
salt

Ris eller matvete/mathavre till servering

            Hetta upp rapsolja eller jordnötsolja i botten på woken, lägg i 2 st strimlade lökar och fräs på relativt hög värme under omröring medan du pressar i 4 klyftor vitlök och en bit färsk hackad ingefära. Tillsätt kycklingfilén, upptärnad i några cm-stora bitar, lite i taget så att värmen inte sänks för plötsligt, och rör om. Tillsätt mer olja om det behövs och dunka i någon tesked gul curry, salta direkt i pannan och tillsätt gärna någon tesked malen koriander och spiskummin också. Se till att kryddorna har olja att lösa sig i. Efter några minuter när kycklingen fått stekyta, lägg i 3 st skivade morötter, rör om och kontrollera att det inte bränner fast. Tillsätt sedan champinjonerna som skivats innan och fräs med under omrörning. Efter ytterligare någon minut, tillsätt 2 st paprikor i olika färg hackade i mindre bitar, rör om och krydda mer med curry, salt, spiskummin och koriander. Öppna och skölj av en burk/tetra majs, tillsätt, rör om, gör likadant med en burk bambuskott. Kontrollera att allting verkar vara krispigt men inte hårt och att kycklingen är genomstekt. Tillsätt gärna sockerärtor, delade på hälften, ev. ananasbitar och cashewnötter (osaltade). Späd med några dl vatten samt maizenaredning, rör om och koka upp, sänk sedan värmen. Kontrollera att det blir lite såsig konsistens och att såsen känns tillräcklig, tillsätt annars mer maizena eller vatten. Smaka av, tillsätt ev. mer kryddor eller salt, rör om. Den sista proceduren med redning och kryddning ska inte ta så lång tid att de sist tillsatta ingredienserna, sockerärtor och cashewnötter, blir för mjuka. Ta woken från värmen. 

·         Servera med fullkornsris, mathavre, basmatiris eller tillsätt nudlar som wokas med de sista minutrarna.

Övrigt: laktosfritt, glutenfritt (kontrollera redning), äggfritt (kontrollera eventuella nudlar), gör lite mindre stark variant för barn, eller ta ut grönsaker allteftersom och servera dem separat var för sig med ris som tillbehör. 


torsdag 19 september 2013

Hemgjord chilisås

Så fint det blev! Funkar som present!
Vårt rykte om att vi gillar att laga mat och odla har börjat sprida sig så till den grad att en kompis mamma skickade oss 4 st chiliplantor i somras som vi har vårdat ömt förstås. Vi skördade redan några som gröna när vi gjorde gröna plättar med mangold och chili förut, men nu har de flesta blivit mogna och röda och vi kände att det var läge att ta tillvara på chilin på något sätt, så vi bestämde oss för att testa att göra egen chilisås. Det passar förstås in på vår strävan att undvika tillsatsstinna fuskprodukter och att veta mer om vad vi stoppar i vår mat. Recept hittade vi på en blogg, Petter's blogg, där han beskriver allt från att odla chilin själv till vilken typ av flaska man ska hälla upp i. Vi gjorde en snarlik egen variant men några småsaker var annorlunda, så här följer ett något moddat recept.

OBS - ju mindre chili, desto hetare tenderar de att vara!
Små chilis är ettrigast!

OBS 2 - se till att inte ta dig i ansiktet, kring munnen, näsan och för allt i världen i ögonen när du hackat chilin! Detta gäller även om man tvättat händerna med tvål flera gånger efter att man tagit i chilin. Det kan vara lätt att glömma bort. Flora råkade gnugga sig på näsan som sedan brände rejält. Yoghurt ska ju hjälpa om det bränner på tungan, så vi testade yoghurt på näsan, och det hjälpte faktiskt! Bildbevis nedan.

Hemgjord chilisåsca en 50 cl flaska

6 st chilifrukter (är de små är de ju starkare så ta inte fler än 6 ändå!)
10 vitlöksklyftor
3 röda paprikor
1 pt passerade tomater
1 tsk salt

Hacka chili, paprika och vitlök grovt. Ta bort kärnor och ev. innerväggar på chilin (det är de som är starkast!). Koka alltihop i ca 20-30 minuter. Smaka av. Det ska vara en stark sås som ändå har en balanserad smak och inte bara är jättestark. Vill man ha starkare kan man ha i mer chili och koka 10 min till, vill man ha svagare kan man späda med lite vatten eller krossad tomat.

Adrian hackar paprika...
När man är nöjd med smaken silar man såsen genom en finmaskig sil ner i en porslinsskål (ta inte en plastbunke som kan bli missfärgad/ta smak av chilisåsen och dessutom släpper ifrån sig skadliga ämnen när den blir upphettad). Gnugga med träslev på paprika/chilibitarna i silen så att all saft kommer ut och passerar silen. Förbered flaskan genom att rengöra den väl och köra den i ugnen på 100 grader i 5 minuter. Ta ut den med grillvante, och häll med hjälp av tratt från skålen ner i en flaskan. Förslut. Det är viktigt att flaskan är ren eftersom man ofta använder chilisås en längre tid och det annars finns risk att det möglar.
...och Flora hackade chilin och råkade klia sig på näsan lite senare...
Färdigt! Lycka till!

...och kom ihåg det där med att inte klia er!!




tisdag 17 september 2013

Fisk med cashewtäcke, salsa och mangold

Här kommer ännu ett snabbt, allergivänligt och enkelt recept på fisk som vi improviserade ihop när vi hade en lite väl tråkig omogen melon hemma som vi bestämde oss för att göra salsa på, mangold från kolonilotten och mycket fryst torsk i frysen samt en del cashewnötter som inköpts som snacks till kräftskivan för några veckor sedan som vi inte ville skulle härskna. Om man inte kan panera fisk på grund av glutenallergi är ju detta en jättesmidig variant som blir god och inte lika fet eller arbetsam som stekt panerad fisk. Rätten går också enkelt att göra utan mjölkprodukter om man bara steker i olja och inte har smör på potatisen. Variera torsken med andra tillbehör, den passar säkert med ris eller matvete, ärtor, haricots verts eller tomater, yoghurtsås eller en gör en snabb kokosmjölksås genom att koka upp en burk kokosmjölk och röra ner 1 tsk grön currypasta samt lite salt och maizena.

Torsk med cashewtäcke och tillbehör
4 portioner

Cashewnötstäcke:
1,5 dl cashewnötter
rapsolja
1 msk mjöl (uteslut för glutenfri variant, går utmärkt)
1/2-1 msk paprikapulver
1 krm chilipulver (eller mindre, eller mer!)
1/2 tsk salt

4 st filéer av vit fisk, t.ex. Kravmärkt torsk. Fryst tinad fisk går utmärkt.

Tillbehör vi hade denna gång:
Kokt potatis med smör och gräslök
Mangold, fräst i olivolja med pressad vitlök, salt och peppar
Salsa, denna gång på melon, äpple, tomat, paprika, lök, honung, olivolja, citron, örtsalt och peppar. Se tips här om hur man gör en snabb salsa.

Mixa cashewnötter, rapsolja (börja med 1 msk, särskilt om cashewnötterna redan är saltade och har vegetabiliskt fett på sig), mjöl, paprikapulver, chilipulver och salt. Smaka av så att det är lagom smakrikt och salt. Konsistensen ska vara lätt smulig men bredbar. Lägg till mer olja om den är för mjölig och smulig.
Lägg torsken i en mindre ugnsform som är smord med lite olja. Bred cashewpastan över. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, kontrollera att fisken verkar genomstekt och passa så att täcket blir gyllenbrunt med inte bränt. Gör under tiden tillbehören.

Övrigt: går att göra glutenfritt genom att utesluta mjöl, är redan laktosfritt, barnvänligt, mycket snabblagat. Cashew, cashewbakad, cashewnötsfisk

söndag 15 september 2013

Stycka hel Bosarpkyckling - gör kycklingnudelsoppa på skrovet

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. 

Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. 

Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten.

Kyckling-nudelsoppa 
ca 8 portioner
2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling
minst 3-4 grönsaker, exempelvis:
3 mellanstora gula lökar
4 st vitlöksklyftor
250 skogsschampinjoner
1 röd paprika
3 morötter
1/2 zucchini
1/2 purjolök
ca 3 cm bit ingefära
1 st röd chili
2,5-3 liter vatten
grönsaks eller kycklingbuljong
2 tsk salt
2 krm peppar
äggnudlar (gärna fullkorn)
salladslök och färsk koriander till garnering

Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander.

När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar.

Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga.

Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

onsdag 11 september 2013

Laxgryta med kokosmjölk

Nu var det längesedan vi lagade supermaten lax, så vi kände det var dags. Här kommer ett recept på laxgryta i kokosmjölk som vi tyckte blev mycket gott. I riset blandade vi i hemodlade brytbönor och hade även hemodlat citrongräs i såsen. Vi sådde citrongräs i början av säsongen men det blev magert resultat, en enda planta överlevde, dock har den hämtat sig här i augusti och börjat växa till sig riktigt ordentligt.  Grytan passar bra att laga dubbla satsen på eftersom den blir god även uppvärmd nästa kväll eller som matlåda. Vår tvååring åt med mycket god aptit!

Laxgryta med kokos
4 portioner


Jordnötsolja eller rapsolja
400 g laxfilé
½ stor purjolök, strimlad
1 röd paprika, hackad
1-2 tsk sambal oelek eller 1 färsk chili
1 bit färsk ingefära, hackad
1 burk kokosmjölk
1 st liten citrongrässtång
Grönsaksbuljong till ca 1/2 liter vatten,
Renée Voltaiaire har en chili och citrongräs-buljong som passar bra till!
Salt och peppar
Jasminris och gärna brytbönor, ärtor eller annan grönsak som blandas ner i riset.
Koka jasminris (som blir godast till denna thai-inspirerade gryta, men ta annat ris om ni vill. Ångkoka/koka brytbönor och blanda ner i riset. Fräs strimlad purjolök, hackad paprika, sambal oelek/chili och ingefära på medelvärme i jordnötsolja (eller rapsolja) i en stor stekpanna, gärna en wok. När lök och paprika blivit lite mjuka, tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljong samt hackat citrongräs, salt och peppar, låt puttra i någon minut medan ni tärnar laxfilé i ca 5 cm stora kuber. Lägg i laxen, låt den sjuda ca 5 minuter, kontrollera att den är färdig. Smaka av så att det är en bra balans mellan sälta, styrka från chilin och fräschör från citrongräs, tillsätt ev. mer av något. Om man vill lägga en extra lyxig touch på rätten kan man strössla över kokosflingor, gärna lättrostade i torr stekpanna. 
Övrigt: laktosfri och glutenfri mat om man använder rena ingredienser, kontrollera buljongen. Vissa personer kan vara kraftigt överkänsliga mot jordnötsolja, använd då rapsolja.

söndag 8 september 2013

Bloggen firar 1 år! Läsarna får önska sig teman!


Hurra! Idag är det exakt 1 år sedan vi skrev första inlägget, som hette "våga laga mat tillsammans", på denna blogg! När vi startade bloggen trodde vi att den skulle handla lika mycket om hur kul det kan vara att laga vardagsmaten tillsammans som om vad vi faktiskt lagar. Efter att ha spånat på namn fram och tillbaka och insett att det mesta redan var upptaget valde vi därför det ganska 'corny' namnet "par i matlagning" som vi tyckte i alla fall skulle vara lätt för folk att komma ihåg just eftersom det var lite fjantigt. Det visade sig istället att det just ämnet blev uttömt ganska fort, medan vi hela tiden hittade nya saker att skriva om vad gäller olika aspekter på 'matfilosofi' och forskning kring mat samt att vi hela tiden blev inspirerade att testa nya recept och skriva om dem. Namnet har dock hängt med och nu är det lite sent att ändra på det!

Bloggandet har ju haft som huvudsyfte att samla våra favoritrecept lättillgängligt på nätet, med smidiga etiketter som man enkelt kan söka på, mycket bättre än som tidigare att fundera på vilken blogg/kokbok eller vilket tidningsurklipp vi nu gått efter när vi gjorde den där goda soppan för tre månader sedan... O

Vi måste också erkänna att vi startade denna blogg mest för vår egen skull och har inte förväntat oss någon fantastiskt stor läskrets. Ändå verkar bloggen ha dragit en del läsare, för hittills har vi haft 10 382 sidvisningar (våra egna inte räknade förstås), och i år har vi snittat på över 1000 sidvisningar i månaden! vilket är mer än vi själva hade hoppats på. För att fira det har vi uppdaterat bloggen med en sidvisningsräknare och även lagt till möjligheten att dela bloggen och kontakta oss via kontaktformulär. God fortsatt läsning!


fredag 6 september 2013

Tillbehör till kräftskiva - svamppizza med västerbotten och valnötter

Nu har vi varit med om två kräftskivor, en som vi hade här hemma hos oss för några veckor sedan bara för oss + 5 vänner med barn, och en stor kräftskiva för 16 vuxna + barn tillsammans med grannarna förra helgen. Den var som tur är inte hos oss utan hos en annan (slitsam) granne, men vi hjälptes åt förstås att bära stolar och fixa till samt att bidra med tillbehör till kräftorna. På första skivan gjorde vi en enkel vanlig västerbottenpaj som inte var särskilt avancerad, men som blev mycket god. Tänkte inte lägga upp receptet här eftersom det inte var något speciellt med pajen. Dessutom gjorde vi en sallad till på hemodlad sallad, gurka, sockerärtor, hyvlad västerbotten och sötpotatischips i. Chipsen hade vi hyvlat tunt med skalet på, saltat och pepprat, ringlat över olivolja och lagt på en plåt och grillat i ugnen tills de blev krispiga. Det blev jättegott i all sin enkelhet som tillbehör till kräftorna.

Till den stora festen hade vi bestämt oss för att göra något annat än paj eftersom vi misstänkte att många skulle göra det och testade ett recept på buffépizza från senaste Coop mer smak.  Det blev mycket gott! Vi dubblade receptet och gjorde två stora pizzor som vi delade i slices, och nästan allt gick åt. Vi tyckte det var lite kul att man inte använde tomatsås som pizzabotten, och det lät smakerna av svamp och valnötter komma fram på ett fint sätt. Vi använde grillad lök som blivit över från en tidigare grillning, det fungerade också utmärkt.

Svamppizza med västerbotten och valnötter
8 bufféportioner

Pizzadeg:
1/4 paket jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
6,5 dl vetemjöl och dinkelmjöl blandat 50-50

Lökkräm:
2 gula lökar, hackade
1/2 dl olivolja
1 tsk torkad timjan eller färsk timjan
1/2 tsk salt

Topping:
500 g svamp, t.ex. karljohan eller annan god sopp
ca 6 dl riven västerbottenost
4 dl valnötter
olivolja, flingsalt, ruccola

Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt olja, salt och mjöl, arbeta ihop till smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme, eller gör degen dagen innan och låt kalljäsa i kylen över natten. Ja, gör för all del två dagar innan om det är då ni hinner. Kavla sedan ut pizzadegen med lite mjöl, lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Fräs hackad lök i olivolja, mixa i en mixer med olivolja, salt och timjan. Bred detta istället för tomatsås på pizzabotten. Skiva svamp och lägg över lökkrämen (vi tog torkad svamp som vi blött upp i lite vatten först), strössla grovhackade valnötter över och strö riven ost överst. Spraya/ringla över lite olivolja och smula på flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min på 225 grader. Skär upp portionsbitar och toppa med sköljd och torrslungad ruccola. Pizzan är god ljummen men fungerar även kall, perfekt på bufféer med andra ord!.

torsdag 5 september 2013

Bondens marknad, Äkta vara, fruktförmedlingen och andra tips!

Ja, i lördags var det ju strålande sol och många matintresserade som vimlande i Botaniska trädgården framför Orangeriet när Bondens egen marknad som vi tipsat om tidigare hade sin matfestival. Vi var på plats och lyssnade med intresse på föredrag, åt gott på Triller mat och bröd som hade en uteservering och handlade på oss alla möjliga godsaker som syns på bilden. Surdegsbröd, finfina gurkor, smaksatt honung (med ingefära, anis och saffran - den blir underbar till julens efterrätter!), päron och plommonmarmelad med calvados, tre sorters ost, najadrökt lax och sk förkylningshonung med tillsatt pepparmynta, propolis mm. Dessutom fanns det möjlighet att prata surdegsbak och kolla på degar och testa att slunga honung och prata om detta med biodlarna, vilket vi tyckte var mycket roligt.

Missade ni detta men är sugna på att titta på godsaker så finns ju Bondens marknad vid centralstationen varje fredag eftermiddag under hösten. Det är lite olika handlare som står där från gång till gång, men tanken är alltid att konsumenterna ska ges en chans att köpa produkter direkt från producenterna utan mellanhänder, vilket också ger en chansen att ställa frågor om produkterna och få svar från dem som verkligen vet. Passa på att fråga om vad som passar med vad, hur sakerna framställts mm.

Visst kan det tyckas dyrt med en del av sakerna på bondens marknad, liksom ekologisk och/eller närproducerad mat i övrigt. Men vi har i alla fall inte fått uppfattningen att producenterna ser till att ta extra mycket betalt för sina produkter. Det är inte lätt att vara relativt småskalig producent som värnar om kvalitet idag när man konkurrerar med stora bolag som hänger sig åt matfusk i hög utsträckning. Så på ett sätt blir det lätt att man jämför äpplen och päron när man jämför priser på till synes liknande produkter. Det handlar också om att vi har blivit vana vid att lägga en mycket liten del av vår disponibla inkomst på mat, från ca 30% på 50-talet, till 19% 1993 och 12% idag. Varför ska maten egentligen vara så billig? Detta skriver Mats-Erik Nilsson om bland annat i denna krönika. Även i faktiska priser har en del matvaror inte blivit dyrare, exempelvis här finns en artikel om myten om den dyra maten i Sverige, med ett exempel på att charkvarorna faktiskt är billigare idag än för nästan 20 år sedan. Vi slänger också alldeles för mycket mat idag, och här finns också en chans att spara mycket pengar som man istället kan lägga på att köpa lite dyrare men mycket bättre mat.

För att komma tillbaka till upplevelserna under helgens marknad så vill vi även tipsa om att Bondens mat i Uppland producerar sin egen Matkarta som finns både som fysisk karta och på nätet, där gårdsbutiker och caféer mm finns utmärkta. Senaste projektet är att också sätta ihop olika "turer" som hugade kan åka för att exempelvis köpa julklappar av lokala producenter, titta på eko-gårdar eller hänge sig åt ostprovningar. Så småningom kommer ett förslag på tur för barnfamiljer, det ser vi fram emot!

Vi passade också i helgen på att bli medlemmar i föreningen Äkta vara, som värnar om den oförfalskade maten utan tillsatser. En av grundarna till föreningen var på plats och berättade om hur de kämpar för att väcka opinion mot att det blivit helt ok att ha långa rader av tillsatser i vanlig mat och fortfarande kalla det för t.ex. glass eller pepparkakor, trots att knappt några av de ingredienser man själv skulle haft i om man gjort det hemma finns med längre. Det kostar 100 kr att vara medlem, och man får olika förmåner, som t.ex. billigare/gratis inträde till vissa mässor mm, så man tjänar snabbt in denna summa om man är matintresserad som vi. Tjänar man inte in summan kan man glädja sig åt att ha bidragit till kampen för bättre matkvalité istället.

Äkta vara ger en nu också rabatt på en provprenumeration på den nya tidningen Hunger, som börjar komma ut i oktober: "Hunger är tidningen som tar maten på allvar. Som inte nöjer sig med smarriga recept, hårdstajlade matbilder och påklistrade leenden. Som granskar fusket i butikerna och på krogen. Som har något intressant att berätta om råvaror, rätter och matkultur. Och som kan göra oss vanliga hemmakockar mer självsäkra och kreativa vid spisen. 

Föreningen har också en smidig fruktförmedling på sin hemsida. Bakgrunden är att vi idag importerar mindre frukt än den som går till spillo genom att inte skördas i svenska trädgårdar. Även nu under högsäsong för äpplen importeras det äpplen från t.ex Argentina i stora mängder. Vi skulle alltså kunna bli självförsörjande på frukt om vi bara ansträngde oss att ta tillvara den frukt vi har. Fruktförmedlingen har en Sverigekarta med nålar där man kan plocka frukt på både offentliga platser och i privata trädgårdar. Gör en insats, spara pengar och bidra till en bättre miljö i höst genom att plocka frukt istället för att köpa!

Så småningom kommer vi ta upp mer här på bloggen om tillsatser i maten, att inte slänga mat och även lite reflektioner om barn och mat. Viljan till att skriva långa inlägg finns absolut, men inte alltid tiden!