onsdag 11 september 2013

Laxgryta med kokosmjölk

Nu var det längesedan vi lagade supermaten lax, så vi kände det var dags. Här kommer ett recept på laxgryta i kokosmjölk som vi tyckte blev mycket gott. I riset blandade vi i hemodlade brytbönor och hade även hemodlat citrongräs i såsen. Vi sådde citrongräs i början av säsongen men det blev magert resultat, en enda planta överlevde, dock har den hämtat sig här i augusti och börjat växa till sig riktigt ordentligt.  Grytan passar bra att laga dubbla satsen på eftersom den blir god även uppvärmd nästa kväll eller som matlåda. Vår tvååring åt med mycket god aptit!

Laxgryta med kokos
4 portioner


Jordnötsolja eller rapsolja
400 g laxfilé
½ stor purjolök, strimlad
1 röd paprika, hackad
1-2 tsk sambal oelek eller 1 färsk chili
1 bit färsk ingefära, hackad
1 burk kokosmjölk
1 st liten citrongrässtång
Grönsaksbuljong till ca 1/2 liter vatten,
Renée Voltaiaire har en chili och citrongräs-buljong som passar bra till!
Salt och peppar
Jasminris och gärna brytbönor, ärtor eller annan grönsak som blandas ner i riset.
Koka jasminris (som blir godast till denna thai-inspirerade gryta, men ta annat ris om ni vill. Ångkoka/koka brytbönor och blanda ner i riset. Fräs strimlad purjolök, hackad paprika, sambal oelek/chili och ingefära på medelvärme i jordnötsolja (eller rapsolja) i en stor stekpanna, gärna en wok. När lök och paprika blivit lite mjuka, tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljong samt hackat citrongräs, salt och peppar, låt puttra i någon minut medan ni tärnar laxfilé i ca 5 cm stora kuber. Lägg i laxen, låt den sjuda ca 5 minuter, kontrollera att den är färdig. Smaka av så att det är en bra balans mellan sälta, styrka från chilin och fräschör från citrongräs, tillsätt ev. mer av något. Om man vill lägga en extra lyxig touch på rätten kan man strössla över kokosflingor, gärna lättrostade i torr stekpanna. 
Övrigt: laktosfri och glutenfri mat om man använder rena ingredienser, kontrollera buljongen. Vissa personer kan vara kraftigt överkänsliga mot jordnötsolja, använd då rapsolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar