fredag 18 oktober 2013

Zuccinipaj till plockmatskvällen

Gillar ni som vi att fixa lite vuxenmyskväll med plockmat då och då? Då kommer här ett recept på busenkel paj som kan hotta upp plockmaten lite och göra den mer mättande i och med att något varmt serveras till osten/charken/grönsakerna. Klicka på etiketten 'plockmat' så får du upp andra idéer på plockmat att komplettera med!

Receptet kommer från en pajspecial i Coops tidning som vi testat att laga flera pajer ur. Det som gör den så enkel är att man använder färdig smördeg coh sedan fyller med färskost och grönsaker. Fyllningen går att variera i det oändliga, här valde vi zuccini och rödlök, i receptet ingår även kronärtskockshjärtan ursprungligen. Men varför inte testa med exempelvis tunt hyvlad päron och ädelost, eller något annat spännande!

Smördegspaj med grönsaksfyllning
2-3 portioner till plockmatsbuffé

2 frysta smördegsplattor
några matskedar färskost
en liten zuccini i tunna skivor
1/2 skivad rödlök
2 st marinerade kronärtskockshjärtan
1 msk färsk hackad rosmarin
1 ägg
2 dl grovriven parmesan
svartpeppar

Lägg två smördegsplattor med kortsidorna mot varandra och tryck ihop kanterna så att det blir en långsmal bit. Kavla degen med lite mjöl så att den blir lite tunnare och vik in kanterna någon cm. Bred färskost på ytan innanför kanterna, varva grönsaker ovanpå och toppa gärna med rosmarin. Pensla med ägg på kanterna och grädda i ca 20 miunter. Riv färsk parmesan över pajen när den kommit ut ur ugnen så att osten smälter lite och vrid några varv med svartpepparkvarnen över pajen.

Övrigt: undvik att pensla med ägg för äggallergiker. Vegetarisk. Går förstås att göra barnvänlig version, köttfärsversion osv. Servera gärna med oliver, charkuterier och annan plockmat, .t.ex gratinerade rödbetor och tomatsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar