tisdag 15 oktober 2013

Marmelad på gröna tomater

I helgen skördade vi våra sista små gröna körsbärstomater eftersom frosten kommer denna vecka. De har stått ut länge med tanke på att de inte är i växthus (dock mot svart södervägg), men senaste två veckorna har de inte smakat lika gott som tidigare tyvärr. Snyft, snyft, tomatsäsongen är över! 

Små torkade tomater från Kina, spännande!
Floras föräldrar har nyligen varit i Kina och hade med sig torkade tomater hem, mycket spännande, såg ut som stora röda russin och smakade riktigt sött! Nästa år kanske vi testar att torka egna körsbärstomater! Dessa små godsaker passar fint som plockmat eller buffétillbehör, som rolig garnering eller varför inte i en lyxig sallad. Får se när de dyker upp på bloggen framöver!

Vi letade efter recept på marmelad att göra på våra sista gröna tomater och hittade detta recept på Coop.se. Det som gjorde att receptet uppfyllde våra kriterier var att det inte krävdes flera timmar kokning eller att man skulle skala tomaterna och att det inte innehöll bensoat. Däremot använde vi syltsocker med tillsatt pektin, och det blev ändå relativt löst. Här är det svårt att veta hur man ska hamna rätt i konsistensen, men ganska lös grön tomatmarmelad kan vara gott på rostat bröd eller skorpor så det behöver inte vara dåligt. Marmelad på gröna tomater
blev ca två burkar á 350 g

1 kg gröna tomater (vi hade körsbärstomater)
2 citroner ekologiska
1 dl vatten 
7 dl syltsocker (ca 600 g)
1 msk malen ingefära

Sortera igenom tomaterna så att de inte är ruttna, skölj och dela dem i mindre bitar. Borsta citronerna i varmt vatten och skär i klyftor. Finfördela detta i matberedare eller mixer till en grynig massa. Koka massan i vattnet under lock 30 min. Tag grytan från värmen och rör ner socker och ingefära. Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 min. 
Låt marmeladen stå några minuter. Tag bort ev. skum. Ös upp marmeladen i rena burkar nydiskade från maskin eller värmda i ugn på 100 grader, ös tills marmeladen når ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

Obs! Koka inte marmeladen för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar