Den tjusiga grönsakstårtan med quinoaskal, serverat på glasfat Anna från Kosta Boda. |
Glutenfri grönsakstårta med rödbetor och getost
Rödbetspajen blev lite väl vattnig när man följde receptet... |
4 dl kokt kall quinoa (svart quinoa ser häftigt ut!)
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
50 g smör
1 ägg
Fyllning:
500 g morot
500g rödbeta
1 gul lök
1/2 dl finhackad timjan
400 g chèvre
4 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
OBS! Se till att quinoan är kokt, avrunnen och kall (vi kokade den strax innan vi skulle mixa ihop degen och den var nog lite för blöt för vi var tvugna att lägga till mycket mer mandelmjöl och potatismjöl än det som står i receptet och det bidrog nog till att pajskalet inte blev så lyckat.
Blanda quinoa, mandelmjöl, potatismjöl, smör och ägg till en deg och tryck ut i en hög springform med löstagbar kant. Nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.
Skala och riv morot och rödbetor grovt, hacka lök. Stek grönsakerna i olja ca 5 min (står det i receptet, men testa att steka längre så att grönsakerna vattnar ur sig ordentligt, det hjälper nog till att få bort extra vatten som gör att fyllningen blir vattnig). Smula ner hälften av chèvren i blandningen och häll det i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt och cayennepeppar, häll över grönsakerna. Här kanske man kan försöka se till att äggstanningen kommer åt lite bättre inuti fyllningen, eftersom grönsakerna är så kompakta så hamnar stanningen lätt överst och hjälper inte att 'hålla ihop' fyllningen. Vi skulle vilja testa att varva fyllning och stanning och att lufta runt lite med en gaffel bland de stekta grönsakerna för att se till att stanningen kommer ner lite i fyllningen. Toppa till slut med resten av getosten i skivor (detta blev gott att det var skivor av getost överst!).
Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Lägg folie ovanpå om pajen ser ut att ha fått tillräckligt fin färg. Kontrollera att fyllningen inte är för kladdig. Blir er grönsakstårta ändå för rinnig så skär bara upp bitar och se till att tårtan inte står i rödbetssaften som då mjukar upp skalet, utan häll bort det när ni skurit upp.
Servera gärna med sallad.
Övrigt: vegetarisk och glutenfri.
Ibland tycker jag att pajer med fördel ätes först dagen efter att de bakats så att fyllning och skal hinner "gifta sig" och mogna i kylen över natt. Det blir ju svårt att bedöma om man redan skurit i den så att saften runnit ur, men kan vara bra att testa i framtiden. Jag tror att det definitivt är bra att koka quinoa och låta svalna i förväg och att grönsakerna ska stekas längre, gör man det så blir det nog bättre! Ska nog testa denna men med andra rotfrukter eftersom rödbetor inte är A favvo! Jag har något recept på paj med skal av råris jag kan leta fram som ni kan prova... Ha det bra! //Viki
SvaraRadera