tisdag 17 september 2013

Fisk med cashewtäcke, salsa och mangold

Här kommer ännu ett snabbt, allergivänligt och enkelt recept på fisk som vi improviserade ihop när vi hade en lite väl tråkig omogen melon hemma som vi bestämde oss för att göra salsa på, mangold från kolonilotten och mycket fryst torsk i frysen samt en del cashewnötter som inköpts som snacks till kräftskivan för några veckor sedan som vi inte ville skulle härskna. Om man inte kan panera fisk på grund av glutenallergi är ju detta en jättesmidig variant som blir god och inte lika fet eller arbetsam som stekt panerad fisk. Rätten går också enkelt att göra utan mjölkprodukter om man bara steker i olja och inte har smör på potatisen. Variera torsken med andra tillbehör, den passar säkert med ris eller matvete, ärtor, haricots verts eller tomater, yoghurtsås eller en gör en snabb kokosmjölksås genom att koka upp en burk kokosmjölk och röra ner 1 tsk grön currypasta samt lite salt och maizena.

Torsk med cashewtäcke och tillbehör
4 portioner

Cashewnötstäcke:
1,5 dl cashewnötter
rapsolja
1 msk mjöl (uteslut för glutenfri variant, går utmärkt)
1/2-1 msk paprikapulver
1 krm chilipulver (eller mindre, eller mer!)
1/2 tsk salt

4 st filéer av vit fisk, t.ex. Kravmärkt torsk. Fryst tinad fisk går utmärkt.

Tillbehör vi hade denna gång:
Kokt potatis med smör och gräslök
Mangold, fräst i olivolja med pressad vitlök, salt och peppar
Salsa, denna gång på melon, äpple, tomat, paprika, lök, honung, olivolja, citron, örtsalt och peppar. Se tips här om hur man gör en snabb salsa.

Mixa cashewnötter, rapsolja (börja med 1 msk, särskilt om cashewnötterna redan är saltade och har vegetabiliskt fett på sig), mjöl, paprikapulver, chilipulver och salt. Smaka av så att det är lagom smakrikt och salt. Konsistensen ska vara lätt smulig men bredbar. Lägg till mer olja om den är för mjölig och smulig.
Lägg torsken i en mindre ugnsform som är smord med lite olja. Bred cashewpastan över. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, kontrollera att fisken verkar genomstekt och passa så att täcket blir gyllenbrunt med inte bränt. Gör under tiden tillbehören.

Övrigt: går att göra glutenfritt genom att utesluta mjöl, är redan laktosfritt, barnvänligt, mycket snabblagat. Cashew, cashewbakad, cashewnötsfisk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar