måndag 21 oktober 2013

Glögginkokta päron med nougatgrädde

Glöggkokta päron med nougatgrädde och flagad mandel
En julig och kanongod efterrätt i samband med julmiddagar eller kanske för att göra åt överbliven glögg - glöggkokta päron med nougatmousse. 

Glöggkokta päron med nougatgrädde
4 portioner

2 stora eller 4 mindre päron
några deciliter glögg, gärna vit glögg
2, 5 dl grädde
150 g nougat
Flagad mandel

Skala päronen, halvera och ta bort kärnhuset. Lägg dem i en liten kastrull, häll på glögg så att det täcker päronen. Om ni väljer vit glögg behåller päronen sin gula färg, väljer ni röd glögg blir de rödaktiga, vilket också är fint! Koka upp och låt koka ca 10 minuter, päronen ska bli mjuka men inte överkokta. Kyl ner päronen. Vispa grädden och smält nougaten försiktigt i vattenbad, eller i micron på låg effekt då ni rör om ofta, det bränns lätt!! Låt nougaten svalna ordentligt, blanda sedan ner den i grädden. Ifall nougaten är för varm kan det skära sig, om detta trots allt händer så testa att passera nougatgrädden genom en finmaskig stålsil. Rosta mandelflagorna lätt i torr stekpanna. Såhär långt kan du förbereda rätten och förvara allt i kylskåp tills det är dags för servering.

Vid servering, lägg en eller två päron med hålet i mitten uppåt på en assiett, skär eventuellt av en liten skiva på undersidan av päronet så att det står stadigt på assietten. Skeda över nougatgrädden och garnera med mandelflagor överst, eller varför inte med riven nougat. Njut till efterrätt eller fika med kaffe eller glögg!

Övrigt: glutenfritt (kontrollera nougaten), laktosfritt om ni tar laktosfri grädde, och kan förstås göras på alkoholfri glögg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar