måndag 21 oktober 2013

Glöggkokta päron med nougatmousse + julservis och tävlingstips!

Servis med tomtedekoration från Fyrklövern. Dekorationen på
tallrikarna gör att man inte behöver dekorera lika mycket själv kring
maten för att det ändå ska vara vackert!
Vi har ju så mycket päron nu så vi kunde inte låta bli att göra en lite julig men kanongod rätt, glöggkokta päron med nougatmousse, ett recept som vi fått från Floras mamma. Vi visar rätten här på en fin kaffeservis med julmotiv som lanseras nu i serien "Åsas tomtejul" av Fyrklövern med illustrationer på den populära söta prydnadstomten med liten näsa som sticker fram under stor tomteluva som görs av Åsa Götander.

Vi tycker själva att serveringen utgör halva matupplevelsen, med allt vad det innebär från snygg uppläggning och garnering till att lägga upp på fina tallrikar eller fat. Därför tackade vi ja när Fyrklövern frågade om vi ville testa deras nya kaffeservis. Här hemma har vi en ganska avskalad och modern stil, och vi funderade på om tallrikar med dekor skulle passa så bra in i den stilen, men vi blev positivt överraskade av den moderna framtoningen hos den här servisen. Dels har tallrikarna en rolig, annorlunda vågform och dels är tomtarna modernt tecknade, utan gammaldags krusidullier. De är fina! När man har barn ger det också en ny dimension till tallrikar med mönster på, de blir så förtjusta och tallrikarna blir ett samtalsämne i sig. Servisen innehåller dessutom flera sorters uppläggningsfat, kaffefat och förstås mattallrikar och glas så om man vill kan man duka med detta porslin till allt från julfrukost och adventskaffe till stora julbordet och julgransplundringsfikat.
Kopparna passar storleksmässigt även utmärkt till cappuccino!

För er som blir förtjusta i servisen kan vi tipsa om att Fyrklövern just nu har en tävling på sin facebooksida där man kan vinna servisen, tävlingen går ut på att man ska ta en rolig bild på en prydnadstomte!

Glöggkokta päron med nougatgrädde
4 portioner

2 stora eller 4 mindre päron
några deciliter glögg, gärna vit glögg
2, 5 dl grädde
150 g nougat
Flagad mandel

Skala päronen, halvera och ta bort kärnhuset. Lägg dem i en liten kastrull, häll på glögg så att det täcker päronen. Om ni väljer vit glögg behåller päronen sin gula färg, väljer ni röd glögg blir de rödaktiga, vilket också är fint! Koka upp och låt koka ca 10 minuter, päronen ska bli mjuka men inte överkokta. Kyl ner päronen. Vispa grädden och smält nougaten försiktigt i vattenbad, eller i micron på låg effekt då ni rör om ofta, det bränns lätt!! Låt nougaten svalna ordentligt, blanda sedan ner den i grädden. Ifall nougaten är för varm kan det skära sig, om detta trots allt händer så testa att passera nougatgrädden genom en finmaskig stålsil. Rosta mandelflagorna lätt i torr stekpanna. Såhär långt kan du förbereda rätten och förvara allt i kylskåp tills det är dags för servering.


Vid servering, lägg en eller två päron med hålet i mitten uppåt på en assiett, skär eventuellt av en liten skiva på undersidan av päronet så att det står stadigt på assietten. Skeda över nougatgrädden och garnera med mandelflagor överst, eller varför inte med riven nougat. Njut till efterrätt eller fika med kaffe eller glögg!

Övrigt: glutenfritt (kontrollera nougaten), och kan förstås göras alkoholfritt om man har alkoholfri glögg.

Servisen på bilderna kommer från Fyrklövern. Duken är från Klässbols linneväveri, pläden från Klippan yllefabrik, besticken är arvegods.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar