fredag 11 oktober 2013

Hemgjord sweet chilisås - enkelt och mycket gott!

Som vi skrivit om tidigare har vi skördat mycket chili detta år, efter att ha fått flera plantor i present. Vi gjorde chilisås av 6 st chilisar, och nyligen bestämde vi oss också för att testa att göra egen sweet chilisås. Surfade runt lite och hittade ett bra recept på Ica.se där det var föredömligt få ingredienser. Vi köpte 3 kg honung från en som har egna bin på Floras jobb tidigare i höst, så vi hade utan problem huvudingredienserna till sweet chili hemma redan! Det blev inte en hel halvlitersflaska av detta recept, utan snarare ca 0,375 l, men det räcker nog ett tag eftersom det blev ganska starkt (vilket förstås beror helt på hur stark chili man har i). Såsen skiktar sig också med chilin överst, men det är ju bara att skaka om innan man häller. Hellre det än att den är en köpesås som hålls homogen med hjälp av olika onödiga tillsatser. 

Det blev mycket godare än köpt sweet chilisås, eller helt annorlunda - sötare i och med den goda honungssmaken och starkare, köpt sweet chilisås är mildare och mer "bulk" än smak i jämförelse. Den passar till mycket, använd gärna till olika asiatiska rätter, testa Thai-soppa, biffwok eller asiatisk fiskgryta exempelvis! Också perfekt för barnfamiljen där föräldrarna vill kunna "krydda på" rätten i efterhand.

Sweet chilisås
0,375 l
6 chilifrukter
6 vitlöksklyftor
1/2 burk (ca 350 g) honung
4 msk vitvinsvinäger

Finhacka chili, pressa vitlök ner i en kastrull, värm detta tillsammans med honungen försiktigt, rör om. Slå på vinägern, rör om och låt svalna. Värm under tiden en väl rengjord flaska på 100 grader i ugnen i några minuter. Häll i såsen i flaskan med hjälp av tratt. Förslut ordentligt. Öppnad flaska bör förvaras i kyl och konsumera gärna inom några månader (men känn efter själv när du tror den börjar bli dålig, det märks ju).

Övrigt: vegetariskt och fritt från gluten, mjölk och ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar