lördag 21 september 2013

Wok med kyckling och curry

De där två Bosarpkycklingarna som vi redan skrivit flera gånger om att vi ätit av (4 portioner Kyckling cordon bleu av två kycklingfiléer och ca 10 portioner kycklingsoppa av de två skroven, samt att vi förstås gjorde en favorit, ca 10 portioner kycklingbitar i ugn på lår- och vingbitarna), har vi nu gjort åt sista kycklingfiléerna i en kycklingcurry-wok. Snacka om att det blivit många måltider av de två pippifåglarna....

Wok, undrar i, gör folk det fortfarande, är det inte sååå 90-tal? Kanske det, men faktum kvarstår att det är ett fantastiskt redskap för att laga god, hälsosam och kreativ mat! Man kan låta fantasin flöda fritt, ha i sitt favoritkött och/eller grönsaker, roliga kryddor, i nötter, frukt, göra sås på curry, kokosmjölk, sweet chili, soya… möjligheterna är många! Vi har tidigare diskuterat vilken typ av wok vi använder och hur man tar hand om den.

I detta recept har vi tillsatt massor med grönsaker, men det går förstås att utesluta flera av dem eller byta ut mot andra som är i säsong. Broccoli blir gott i wok, vattenkastanj kan man också testa, eller purjolök, kål eller zuccini. Tänk vad många supernyttiga ingredienser man får i sig: lök, vitlök, baljväxter, nötter och fullkornsprodukter. Även nyttigt är raps/jordnötsolja, ingefära, mager kyckling, curry, och många olika grönsaker. Du får inte i dig något onyttigt överhuvudtaget genom att äta denna rätt!

Wok är definitivt en maträtt som bäst lagas tillsammans. Eftersom man ska ha hög värme och ständigt röra om i woken, är det perfekt att den ene kan ägna sig åt wokandet och kryddandet medan den andre hackar grönsaker och annat som ska i. Annars tar det nästan dubbelt så lång tid att laga maten, eftersom rekommendationen blir att hacka allt först och woka sedan. Är man två kan man börja med att hacka lök och sedan fortsätta hacka medan den andre börjar woka. Hamnar den som hackar på efterkälken kan man ta woken från värmen så att inte de första grönsakerna blir alltför välstekta. Man kan lägga över det som redan wokats i en skål om man är rädd för att det blir överstekt, eller om pannan blir för full, och blanda ihop allt på slutet. 

Currywok med kyckling 
(ca 5 portioner, kräver stor wok)

Rapsolja/jordnötsolja
2 st bosarpkycklingfiléer
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 bit färsk ingefära
250 g skogschampinjoner
2 st paprikor i olika färger
3 st morötter
1 tetra/burk majs
1 burk bambuskott
en näve sockerärtor
jordnötter eller cashewnötter
ev. ananasbitar
gul curry
malen koriander
spiskummin
salt

Ris eller matvete/mathavre till servering

            Hetta upp rapsolja eller jordnötsolja i botten på woken, lägg i 2 st strimlade lökar och fräs på relativt hög värme under omröring medan du pressar i 4 klyftor vitlök och en bit färsk hackad ingefära. Tillsätt kycklingfilén, upptärnad i några cm-stora bitar, lite i taget så att värmen inte sänks för plötsligt, och rör om. Tillsätt mer olja om det behövs och dunka i någon tesked gul curry, salta direkt i pannan och tillsätt gärna någon tesked malen koriander och spiskummin också. Se till att kryddorna har olja att lösa sig i. Efter några minuter när kycklingen fått stekyta, lägg i 3 st skivade morötter, rör om och kontrollera att det inte bränner fast. Tillsätt sedan champinjonerna som skivats innan och fräs med under omrörning. Efter ytterligare någon minut, tillsätt 2 st paprikor i olika färg hackade i mindre bitar, rör om och krydda mer med curry, salt, spiskummin och koriander. Öppna och skölj av en burk/tetra majs, tillsätt, rör om, gör likadant med en burk bambuskott. Kontrollera att allting verkar vara krispigt men inte hårt och att kycklingen är genomstekt. Tillsätt gärna sockerärtor, delade på hälften, ev. ananasbitar och cashewnötter (osaltade). Späd med några dl vatten samt maizenaredning, rör om och koka upp, sänk sedan värmen. Kontrollera att det blir lite såsig konsistens och att såsen känns tillräcklig, tillsätt annars mer maizena eller vatten. Smaka av, tillsätt ev. mer kryddor eller salt, rör om. Den sista proceduren med redning och kryddning ska inte ta så lång tid att de sist tillsatta ingredienserna, sockerärtor och cashewnötter, blir för mjuka. Ta woken från värmen. 

·         Servera med fullkornsris, mathavre, basmatiris eller tillsätt nudlar som wokas med de sista minutrarna.

Övrigt: laktosfritt, glutenfritt (kontrollera redning), äggfritt (kontrollera eventuella nudlar), gör lite mindre stark variant för barn, eller ta ut grönsaker allteftersom och servera dem separat var för sig med ris som tillbehör. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar