onsdag 9 oktober 2013

Pasta med hemgjord pesto - en riktig favoriträtt!

En av de godaste maträtterna vi vet här hemma är pasta med hemgjord pesto. Det är så sagolikt gott, och faktiskt inte så svårt att göra om man har en bättre matberedare, mixer eller liknande (vi använder en gammal Tv-shop pryl som många köpte men få använde som vi faktiskt tycker är bra - "magic bullet", men en matberedare fungerar säkert också bra). Traditionellt så ska man förstås mortla ihop peston för att verkligen få fram smakerna, men det kan ju vara ganska jobbigt och det kanske är det som gör att många drar sig för att göra hemgjord pesto. Kan man tänka sig att satsa på mixern så går det dock på ett kick. Hemligheten är att mixa olika ingredienser i olika omgångar och sedan bara röra ihop dem. Vi mixar först pinjenötterna till ett fint pulver, häller upp en skål, mixar parmesanen på samma sätt till pulver, häller upp även den i skålen, och mixar till sist basilika, soltorkade tomater, salt, peppar och olivolja till en grön smet. Sedan rör vi ihop allting, snabbt och enkelt. Den färdiga peston står sig i kylskåp i flera dagar om det krävs. Allra godast är det att koka pasta färskt och servera den rykande varm med pesto i. Men -vad ni än gör- blanda inte ner peston i pastan i kastrullen. Det blir ett enormt svinn på pesto som fastnar i kastrullen och med tanke på hur god den är och att pinjenötter faktiskt inte är gratis är det ju lite synd!! Lägg upp pastan i pastatallrikar och blanda ner peston direkt i tallriken istället.
Mixade pinjenötter
Mixad parmesan t.v., magic bullet i mitten, mixade pinjenötter t.h.

Riktig hemgjord pesto på goda ingredienser som färsk basilika, god parmesan och pinjenötter blir så gott att man bör äta det som italienarna - med pasta som en fullgod rätt i sig själv som inte behöver fler tillbehör. Vi brukar bara garnera pastan med lite körsbärstomathalvor och peston smakar ju så gott att man inte vill dölja smaken med andra tillbehör. Dessutom utgör pasta med pesto en näringsmässigt utmärkt måltid, med kolhydrater från pastan, protein från ost och nötter, nyttiga enzymer och vitaminer från den soltorkade tomaten där smakerna och näringsämnena koncentrerats och den bladgröna basilikan som är nyttig på samma sätt som spenat och andra gröna bladgrönsaker. Till detta nyttigt fett från nötterna och och olivolja. Pesto är riktig supermat och innehåller 4 superingredienser!

Pesto har sitt ursprung i Ligurien, i området nära Genua, där den traditionellt serveras med hemsnurrad trofie-pasta, en sorts pasta som består av små tight skruvade bitar för att så mycket som möjligt av såsen ska fasta på pastan när man äter. Denna sort kan vara svår att få tag på i Sverige annat än i specialbutiker, men Kungsörnen har faktiskt en variant som liknar den väldigt mycket och är god som heter Gemelli, dock är den inte ekologisk tyvärr. Farfalle-pasta som är skruvad kan vara ett lämpligt substitut, det finns ju ekologiskt också.

Att göra hemgjord pesto är ju relativt dyrt med tanke på de dyrbara ingredienserna, som parmesan och pinjenötter, särskilt om man vill köpa ekologiska ingredienser (pris per portion ca 30-40 kr med eko-ingredienser). Ett sätt att få ner priset är att använda cashewnötter eller mandlar istället för pinjenötter, det blir faktiskt också gott. Annars kan man tänka på pestopasta som en lyxigare maträtt, och folk generellt brukar ju inte ha problem med att punga ut med pengar för oxfilén, så varför inte punga ut för en jättegod vegetarisk pesto?

Det faktum att det är mycket billigare att köpa färdig pesto på burk ger ju en fingervisning om att det knappast är samma sak man köper, titta bara på innehållsförteckningen så får ni se. En äkta pesto ska inte innehålla annat än basilika, olivolja, parmesan, pinjenötter, vitlök och kryddor, möjligen soltorkade tomater då. Så fort de börjar mixtra med andra typer av ostar, vegetabiliska fetter och liknande kan man vara säker på att de försöker få ner priset. Ingen burkpesto kan komma i närheten av riktig pesto i smaken, och har ni aldrig smakat hemgjord pesto så kanske ni inte har förstått hur gott det kan vara helt enkelt. Roligt nog kom Icakurirens test av burkpesto 2011 fram till att man måste göra peston själv eftersom ingen burkpesto smakade tillräckligt gott, även om vissa smakade värre än andra. Vi köper ibland pesto på burk om man ska ha den som fyllning i cannelloni exempelvis eller på lax i ugn eller liknande, men ska man ha pesto som ända tillbehör till pasta så tycker vi man unna sig att göra den själv. Receptet vi använder kommer från kokboken Kärlek, oliver och timjan, proportionerna är jättebra, och vi har lagt till instruktioner om hur man gör den i mixer.

Pasta med hemgjord pesto
4 portioner

ca 1 kruka färsk basilika (en rejäl bunt alltså)
75 g parmesan eller pecorino
75 g pinjenötter (kan ersättas med cashewnötter eller mandel, naturella)
3-4 vitlöksklyftor (ta mindre om ni är känsliga för vitlök)
1 dl olivolja
100 g soltorkade tomater i olja
svartpeppar ur kvarn, vrid några varv
salt, några nypor.

Mixa först pinjenötter i en matberedare, häll upp i en skål. Mixa sedan parmesan, häll upp i samma eller en till skål. Använd gärna hörselskydd när ni mixar, parmesan kan vara ganska hårt och låta högt när man mixar. Lägg sköljda basilikablad i mixern, pressa i vitlöken, häll över olivoljan, lägg ner soltorkade tomater och veva över peppar och salt. Mixa till en grön massa. Rör ihop alla ingredienserna i en skål, smaka av med salt och peppar och ev. mer olivolja om det inte är tillräckligt geggig. Färdigt!

För att få en riktigt god pasta med pesto: försäkra er om att peston kommer att bli klar i tid innan ni börjar fundera på att koka pastan. Se till att familjemedlemmarna som ska äta av måltiden är hemma och redo att sätta sig till bords inom 10 minuter. Sedan kan ni börja koka pastan, enligt våra instruktioner för hur man kokar en perfekt pasta. Duka fram tallrikar, vin, glas mm. Skär upp körsbärstomater i halvor. När pastan nästan är redo att hällas av, sleva ut lite av det kokheta pastavattnet i pastatallrikarna så att de blir varma (ok lite överkurs kanske, men det är gott med varm pasta och att värma tallrikarna hjälper faktiskt att hålla den varm!). Häll av pastan enligt instruktionerna, tillbaka i kastrullen med lite olja, häll bort vattnet från pastatallrikarna och lägg sedan upp pastan i de varma tallrikarna. Klicka över rejält med pesto i varje tallrik och rör runt så att den fördelar sig lite slarvigt i pastan. Garnera med tomathalvor. Servera rykande varm!

Övrigt: vegetariskt, veganskt, barnvänligt som tusan, eventuellt kanske laktosintoleranta tål parmesan, hör efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar