söndag 20 oktober 2013

Pyttipanna - resträddaren nr 1.

Medan pizza, tacos och andra maträtter som ursprungligen varit "restmatsrätter" från andra kulturer blivit mer och mer populära har vår egen svenska "resträtt", pyttipanna, hamnat i skymundan, eller hos de flesta kommit att associeras med vägkrogsmat och uppstekt pyttipanna från frysdisken. Men att göra en hemgjord pyttipanna är något helt annat, och kan verkligen bli jättegott samtidigt som den rensar frysen och kylen ordentligt.

Principerna för restmatsrätter är att man tar det man har hemma som passar in och har i maten, och det är den princip man måste följa när man gör pyttipanna. Därför är det i grunden omöjligt att skriva ett recept för rätten, men vi ger här lite riktlinjer. Det som "gör" pyttipannan är dock tillbehören, så satsa på generöst med stekt ägg till, gärna stekt så att gulan är lite rinnig, goda rödbetor och saltgurka eller inlagd gurka efter smak. Det blir kanongott!

Det bästa är om man börjar "spara" till sin pyttipanna en stund i förväg. Vi har under sommaren som gått sparat ihop till vår pytt! Varje gång vi ätit färskpotatis eller grillat lök, korv, hamburgare eller kött och det blivit mat över som inte passar som restlunch (t.ex. om det blivit mer potatis än tillbehör eller massor med korv över) så har vi tärnat det och stoppat i en låda i frysen märkt "pyttipanna". Sen efter sommaren när vi gett upp hoppet om att grilla mer för i år vittjade vi frysen och hittade ett paket grillkorv, ett paket chorizo samt ett paket vegoburgare, vilka vi använde för att komplettera fryslådan. I kylskåpet hittade vi mer saker: morot, lök och paprika bland annat. Allting tärnades och stektes och blev rejält med mat som räckte till flera måltider. Likadant kring jul kan det vara smart att tärna rester från julbordet som stått framme någon timme och slänga in i frysen för att göra pyttipanna i mellandagarna på. Det brukar alltid bli julskinka, korvar, köttbullar och kokt potatis över, och förra julen hade vi även överbliven brysselkål i pytten, det blev också mycket gott! Förr i tiden var det oftast rester av söndagssteken som hamnade i pytten!

Pyttipanna

Utgå ifrån det ni har i frys och kyl och lägg till extra kött alternativt grönsaker/rotfrukter beroende på det som saknas. Räkna med ca 3-400 g pytt per person, så exempelvis om man ska laga till 4 personer så ska man ha kött, grönsaker och rotfrukter som motsvarar 1600 g. Exempel på ingredienser:
Olika slags korv
Kokt skinka eller kassler
köttbullar
Grillat/stekt kött av alla slag inkl. lamm och vilt
vegburgare eller vegbiffar
sojakorv
potatis
pasternacka
rödbetor
morot
sötpotatis (inte för mycket morot eller sötpotatis, det kan bli för sött)
gul lök (är nästan ett måste, ha rejält med lök, kanske 1/2 lök per portion
paprika
brysselkål
svampbitar

Rapsolja
salt, svartpeppar
paprikapulver

Tillbehör:
Ägg 1-2 /person beroende på tycke
inlagda rödbetor
saltgurka

Koka ev. rotfrukter som inte redan är kokta eller stek rått kött först. Hacka upp hamburgare, korv, kokt potatis, lök, paprika, kokt brysselkål och andra ingredienser. Stek i en stor stekpanna eller wok där allt får plats, eller stek i omgångar, blanda runt ordentligt. Krydda med salt och peppar samt paprikapulver.

Stek ägg i en separat stekpanna, så som varje person vill ha ägget. Många föredrar en lite rinnig gula som kan blanda sig med pytten. Ungefär 1,5 ägg per portion brukar många tycka är lagom. Servera med saltgurka och inlagda rödbetor.

Övrigt: barnvänligt, fast många barn kanske föredrar att få sin korv separat istället för ihopblandad i en pytt, gluten och laktosfritt. Rätten är lätt att allergianpassa eftersom man har full koll på ingredienserna och det inte finns sås till. Det går att göra vegetarisk pytt med vegetarisk burgare eller korv, men man kan också använda linser eller bönor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar