måndag 24 juli 2023

Brytbröd med parmesan, salvia och vitlök - buffé eller som förrätt

Dessa små bröd är jättegoda helt färska eller varsamt uppvärmda på buffé eller att doppa i olivolja med salt. Gjorde de i en stor form och det blev ändå två bröd över som jag lade på en plåt, så de blir rätt många på bara 25 g jäst. 

Brytbröd med örter

Ca 12 st

25g jäst
1 dl mjölk
2 ägg
5,5 dl (330 g) vetemjöl
0,5 msk socker
1 tsk salt
100 g mjukt smör 
2 dl parmesan, riven

Fyllning:
50 g smör
30 st salviablad, hackade
3 hackade vitlöksklyftor

Ägg och flingsalt

Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen under omrörning. tillsätt, resten utom fyllningen och kör i matberedare ca 10 minuter. Degens ska vara smidig. Jäs övertäckt i ca 1 h i ca 25 grader. Under tiden - bryn smör till fyllningen och hacka salvia och vitlök, tillsätt detta i det brynta smöret och fräs. Låt svalna men inte stelna. 

Lägg degen på mjölig skiva och kavla försiktigt till en ruta, pensla med smöret och örterna och rulla ihop till rulltårta. Skär i mindre bitar (som jäser mycket senare) och lägg i en ugnsform (smörj den först). Lägg bitarna luftigt då de jäser rätt mycket. Jäs i ytterligare 30 miuter. 

Sätt ugnen på 200 grader varmluft, pensla med ägg, strö över fingsalt. Ställ in i ugnen och sänk direkt temperaturen till 175, grädda 25-30 minuter.

Servera varma med smör eller olivolja och salt. Passar till italiensk eller fransk buffé, på påsk/midsommarbordet etc. 

söndag 18 juni 2023

Fishcakes i salladsblad med mango och nudelsallad

Dessa fishcakes blir supergoda att äta i salladsblad med lite god mango till, går att äta med olika tillbehör men denna nudelsallad är fräsch till. Perfekt på sommaren när det finns en massa krispiga grönsaker att tillgå. 

Fishcakes:

600 g vit fisk tex sej
1 citrongräs
1 msk limesaft
1,5 msk röd currypasta
1 tsk salt
1 dl hackad koriander
2 hackade salladslökar

Skär fisken i mindre bitar och strimla citrongräs. Tillsätt allt i matberedare utom koriander och salladslökoch - pulsa tills allt är blandat men det är lite bitar kvar. Tillsätt koriander och salladslök och pulsa lite till, forma med oljade händer till mindre biffar, stek i ordentligt med olja. 

Blir magiskt gott i ett stort isberssalladblad, droppa soja på och ät med en bit mango till. 

Sallad:

Koka lämpliga nudlar, gärna mungbön-nudlar med lite stuns i.

Strimla en sallad på krispiga grönsaker tex isberssallad, gruka, vitkål, rädisa, pak choi, sockerärter, morot, spetskål mm. Salladslök och koriander som topping. 

Gör sås genom att blanda:
1 vitlöksklyfta
Nypa chiliflakes
1 tsk sesamolja
2 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger/risvinäger
2 msk limejuice
1 tsk honung
2 msk fiskås
1 msk ingefärsjuice


lördag 18 mars 2023

Torsk med brynt smör, potatismos och grönsaker - en riktig familjefavorit för lyxig middag

Har ni testat att göra brynt smör till fisken som sås? Det känns så lyxigt men är så enkelt. Detta recept tar verkligen inte lång tid men sätter guldkant på vardagen, eller kan serveras som finare men enkel middag. Dottern älskar smöret. :)

Torskrygg med potatismos och brynt smör

200 g Torskrygg (Köp gärna MSc-märkt -torsken riskerar att inte finnas kvar i framtiden...)
salt 
1/2 kg potatis av mjölig sort
25 g smör
2 dl mjölk
100 g smör (att bryna)
Grönsak efter säsong och smak, te.x broccoli (ångkokt), ärtor, haricots verts, svartkål ...

Tina torskryggen, häll av vattnet och klappa torrt med lite hushållspapper. Lägg på en tallrik och strö lite salt över som du klappar in på båda sidor, låt fisken ligga så i 15-20 minuter innan du torkar av den igen med hushållspapper (detta moment kan skippas om du har ont om tid). Ta sedan fram vetemjöl, häll lite över fisken, klappa in lite, vänd på fisken och häll på andra sidan, klappa in. 

Koka under tiden potatisen (skala vid behov innan). Ta mjukkokt potatis och krossa med potatisstomp eller stavmixer, klicka i smör, salt, vitlök, svartpepper eller vitpeppar och mjölk och mosa mer. Lägg på locket så den håller sig varm.

Ordna under tiden också med grönsakerna. 

Hetta upp 25 g smör i en stekpanna, lägg i fisken. Rucka fram och tillbaka på stekpannan när fisken legat i ca 30 sekunder så att mjölet inte bränner fast utan blir en lite knaprig yta. Vänta några minuter, vänd fisken så att den steker på andra sidan, kontrollera att den är genomstekt. 

Börja göra brynt smör när fisken lagts i - klicka i 100 g smör i en stor stekpanna, låt det smälta och brynas på relativt hög temperatur. Passa noga så att det inte bränner vid, det ska bubbla kraftigt och börja lukta nötigt och sött - dra av värmen och provsmaka. Servera direkt med den färdigstekta fisken. 

lördag 26 november 2022

Julgodis - favoritrecepten!

Från vänster: avlång plåtburk: pepparkakor, rund plåt
burk: saltkola-fudge, Kakfat överst: knäck i strut/form
Kakfat nederst: havrerutor med nougattopping
Dessa är våra favoritrecept på julgodis, noga utprovade år efter år!

Se även separata inlägg om pepparkakor, mormors fruktkaka, mandelbiscotti och adventskrans som är återkommande julfavoriter på fikabordet. 


***

Knäck knäckkoden! 
Den svåraste julgodisnöten att knäcka kan vara knäcken ...  men med några enkla knep och hjälpmedel blir det lätt som en plätt att fixa perfekta knäck!

Några saker som är lätta att gå bet på är:
1) smeten blir för varm eller inte tillräckligt varm, båda är katastrofala scenarier som kan undvikas med en digital termometer som sticks ner i den kokande knäcken med jämna mellanrum medan du rör om. Strunta i "kulprovet" och låt den digitala termometern göra jobbet. 

2) Smeten är lagom varm, men ni är inte redo att hälla upp den i knäckformar, så den svalnar och stelnar. Lös detta genom att kontrollera att ni har tillräckligt med knäckformar innan ni sätter igång, och ställ ut dem på en plåt så fort ni sätter igång med koket. 

3) Det är hopplöst att få ner knäcken i de små formarna med skedar, smeten stelnar på skeden och i kastrullen och det blir en massa svinn. Lös detta genom att ha kvar smeten på svagare värme i kastrullen så att den inte stelnar samtidigt som ni snabbt fyller de redan framställda formarna. Enklast görs detta med ännu en 'gadget' som dock kan användas i flera liknande sammanhang (choklad, smet av olika slag som ska doseras) och gör julgodislivet mycket enklare - knäcktratten - en mycket bra uppfinning med en liten kula i botten av tratten som kan pressas upp och ner vid dosering - finns för under hundralappen på tex Clas Ohlsson eller i mer långsiktigt hållbar design i rostfritt för en lite större slant på olika köks/serveringsställen (se våran i bild, en enklare modell i plast som fungerar bra).

Gör så här:
70 st knäckformar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1/2 dl sötmandel
2 msk smör

Knäck i strutar gör ni genom att vika 
strutar av smörpapper som tejpas igen
men det är viktigt att hänga dem i en 
klämma medan de stelnar så formen
bibehålls, lite trixigt.

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och koka utan lock på relativt hög värme till smeten är över 125 grader men under 128 grader! Här gäller det att passa smeten och röra om med jämna mellanrum och ta tempen. 

Ställ knäckformar på en plåt eller bricka och förbered knäcktratten. Finhacka sötmandel i så små bitar att den inte fastnar i tratten. När smeten är över 125 grader, sänk temperaturen drastiskt och rör ner smörklicken samt mandeln, rör om och skopa direkt upp i tratten och börja fylla formarna. Fyll dem inte helt upp. Låt stelna på en sval plats. De blir magiskt goda och mjuka!

***

Enkel och magiskt god kolafudge med havssalt
ca 30-40 bitar

Bakplåtspapper
3 dl grädde
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker 
100 g vit choklad
50 g smör
1/2 tsk flingsalt + lite extra som topping
Kolafudge med havssalt

Lägg bakplåtspapper i en form som är kring 25 x 20 cm stor (eller har liknande yta). Blanda socker, sirap, grädde och vaniljsocker i en kastrull, koka upp försiktigt och putra på medelvärme i ca 25 minuter. Kontrollera att temperaturen är 120 grader. Rör försiktigt med jämna mellanrum. ta av från värmen och tillsätt hackad vit choklad, smör och flingsaltet. Rör till det är en jämn smet och häll upp smeten i formen. Låt stelna på en sval plats men strössla på flingsalt på toppen när smeten inte är jättevarm men inte heller börjat stelna så mycket att saltet inte fastnar. Skär i rutor och förvara i en burk, den klarar även att stå framme på ett fat eller i en skål i några dagar utan att bli torr.


Chokladtryfflar

**receptet kommer**


lördag 8 oktober 2022

Svampsoppa

En god och enkel svampsoppa att laga under höstens svampturer eller senare under vintern/våren när frysen är fyll med svamp och det inte finns vidare många roliga grönsaker att få tag på! 

Svampsoppa

500 g svamp av valfri sort (spara några finare att garnera med)
3 banansharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 dl vitt vin
7 dl vatten
kantarellfond eller liknande - tex1-2 msk torkat svamppulver
2 dl creme fraiche
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk flytande honung
salt, svartpeppar
grönkålsblad 4 st 
Bröd

Stek svamp i smör i ca 5 minuter, salta och peppra, spara lite till servering.

Tillsätt lök, vitlök och timjan, stek lite till. Häll i vin, koka några minuter. Lägg över i kastrull och tillsätt vatten, fond - sjud i 5 minuter. Tillsätt creme fraiche, balsamvinäger, honumng och mixa slätt med stavmixer - smaka av. 

Stek grönkål i smör lite hastigt och stek svampen till garnering, servera med topping och rostade brödskivor. 

söndag 7 augusti 2022

Supergod lökpaj

 På sommaren brukar vi få mycket färsk lök från odlingarna och då passar detta recept jättebra för man kan blanda gul och röd lök och även använda blasten. Det blir så sjukt gott! Lök är en så underskattad ingrediens och att göra soppa eller paj med lök som huvudingrediens blir både billigt, väldigt nyttigt  närodlat och supergott! Lök har många fina egenskaper som gör den nyttig att äta. Denna paj passar fint till kräftskiva, sommarlunch, buffé mm. Pajdegen är supergod och frasig.

Det här är en så god rätt och vi tycker att när man ändå håller på och det finns mycket lök från odlingarna så kör vi kanske 3 pajer på en gång och fryser in två pajer hela eller i portionsbitar till senare lunchlådor eller snabbmiddagar!

 Lökpaj

4 stora portioner

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g rumsvarmt smör
1 tsk ättika (12%)
0,5-1 dl vatten

Fyllning:
4 mindre hemodlade lökar (gula/röda) + blast.
4 ägg
150 färskost (kan uteslutas till förmån för mer grädde och en klick smör)
Dill/persilja, finhackad (eller använd smaksatt färskost)
1 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar för den som gillar det
salt, peppar

Blanda pajingredienserna ordentligt, knåda tills degen är smidig, tryck ut i en pajform och nagga ordentligt. Ställ i kylen medan resten förbereds (eller till nästa dag!). Strimla lök och blast (eller kör matberedaren), stek all lök i olja i några minuter. Blanda ägg, färskost, finhackade örter, grädde, och dra några varv med salt och pepparkvarnen. Tillsätt gärna 1 krm vitpeppar. Har ni en rejält stark mixer så kan ni med fördel lägga i alla ingredienser inkl. örter och blenda tills allt är en smet.

Sätt ugnen på 225 grader (varmluft) och förgrädda pajskalet i 10 min tills det fått färg. Detta moment är viktigt. Ta ut skalet ur ugnen, fördela löken i pajen och häll på stanningen men se till att det inte går över kanten på pajdegen. Ställ direkt tillbaka i ugnen och grädda ca 30 min. Kontrollera att toppen inte blir bränd.


tisdag 3 augusti 2021

Rabarberkaka med brynt smör och kardemumma

Det är smidigt att kunna göra en kaka av all rabarber som inte måste ätas som paj med sås utan som kan ätas på picnic som den är och som är god i flera dagar, därför är detta recept så bra! Vi har testat oss fram lite och modifierat ett recept från nätet så att det passar vår smak. 

Rabarberkaka med brynt smör och kardemumma

Rabarber, minst 6 tunnare stjälkar
100 g smör
3 dl råsocker
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1+ 1 tsk kardemumma (stött)
2 krm salt
riven kokos, ca 2 msk

Smörj (och bröa ev. lätt) en sockerkaksform. Ansa rabarbern och skär i lämpliga bitar. Smält smöret i en stekpanna och bryn försiktigt smöret tills det blir gyllenne och en aning brunt. Stöt kardemumma eller ta färdigstött. Vispa ägg och socker samt vaniljpulver pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt samt kardemumma. Vänd ner det lite svalnade smöret i äggsmeten, vänd sedan ner mjölblandingen. Rör till jämn smet och häll upp i formen. Strössla kokosflingor över smeten (kan uteslutas).

Arrangera rabarberstavar/bitar i något roligt mönster och tryck ner lätt i smeten. Pudra mer kardemumma överst (ta mindre om du inte älskar kardemummasmak som vi). Grädda i 175 grader i 30 min, kontrollera att den inte är för kladdig men den måste inte vara helt torr heller. Låt svalna och ta loss från formen.  

    tisdag 27 juli 2021

    Om barn och mat del 2: tack för maten, på riktigt.

    Blogginlägget om barn och mat del 1 har blivit riktigt populärt, liksom våra andra tidigare blogginlägg om hemgjord välling och barnmat, och nu skriver vi en uppföljnig när dottern är 10 år! Folk har undrat - hur gick det i längden med vår ambition att få henne att äta varierat, med god aptit och inte sky grönsaker eller 'vuxnare' smaker? Har vi flera tips från när hon blev äldre?

    Först och främst - hon var mest glad i att äta väldigt många olika saker när hon ca 1-3 år då hon tyckte om väldigt mycket olika saker som hon i längden började rata mer och och mer när förskola och kompisar fick större inflytande och smaken förändrades. Hon har aldrig gillat starkt smakande ostar, stark chili samt större bitar svamp och har svårt för de flesta såser och sylter. Men hon äter fortfarande så gott som alla grönsaker med väldigt god aptit, inkl mer utmanande grönsaker som olika slags kålsallader, stekt mangold eller svartkål med vitlök, aubergine etc. Hon älskar kött och fettet på kött men även alla slags bönor, linser, pumpa, jordärtskocka mm äter hon glatt - ja så gott som alla recept här på bloggen - men ibland får vi lägga upp maten lite "separerat" eller så petar hon bort vissa ingredienser. Hon dricker smoothie med grönkål och bär till frukost och sedan äter hon säkert 3 stora portioner grönsaker samt 2-3 frukter varje dag och äter varierat. Hon äter också mycket bättre av skolmaten än de flesta av hennes klasskompisar. Framförallt är hon stark, spänstig, nästan aldrig sjuk, och oftast full av energi. Såklart kan detta till stor del vara ett resultat av genetik, bra sömn och andra faktorer snarare än våra ansträngningar med maten, men de har också bidragit vill vi gärna tro.

    Egen pizza smakar bäst.
    Har vi fått fler insikter/kan vi dela med oss av fler tips? Tja, det klassiska att involvera henne i matlagningen är förstås bra. Hon har alltid varit märkbart mer intresserad av att äta olika ingredienser när hon själv fått vara med och plocka med dem medan man förbereder maten eller åtminstone se på när man tillagar maten. Här försöker vi att ha tålamod och förklara olika moment (t.ex. nu hackar vi paprika - blir det godare med stora eller mindre bitar, vad tycker du, titta såhär smakar den innan och efter man stekt den, känner du skillnaden - den blir mjukare och lite sötare osv.). Vi har ofta små "blindtester" på olika saker och försöker prata mycket om matens konsistens, nyanserna i smaken etc. (alltså - vi är långt ifrån några änglar när det kommer till att ha tålamod med små barn så detta gör vi när vi orkar och är på humör - men det räcker långt om detta händer ibland!).

    Det handlar också om att förmedla en grundläggande respekt för maten tycker vi som går långt mycket längre än ett "tack för maten" lite på slentrian till den som lagat den. Den respekten tycker vi mer och mer saknas i samhället idag, vilket bidrar till en överkonsumtion och slit- och slängbeteende som inte är hållbart. Att grundlägga andra värderingar hos våra barn är viktigt och nödvändigt eftersom de kommer att få ett stort ansvar för att ta oss ur den situation vi skapat. Det vi skrev i förra inlägget om att inte prata om mat som äckligt handlar om detta. 

    Vi är även väldigt noga hos oss med att ta vara på maten och inte slänga. Råvarorna har producerats med omsorg och en hel del resurser har gått åt, de har varit i en affär och tillagats av oss - det är hemskt synd att slänga bort allt detta. En del kan tycka att vi går till överdrifter - men hos oss är det normalt att vi äter upp varandras mat om någon inte orkar, att vi säger till dottern att alltid skrapa upp all mat på sin tallrik, eller att vi lägger mat som vi inte orkat äta upp i en burk och värmer på den lite senare (här är vi lite hårda mot oss själva - har man mat över från lunchen får man äta upp den nästa gång man blir hungrig, även om man hellre hade varit sugen på en mellanmålsmacka...). Detta gäller även dottern - har hon tagit för mycket yoghurt och musli till frukost och inte orkar äta upp så hamnar skålen i kylen och så får hon det till mellis efter skolan - kanske inte lika gott då men det hjälper en att snabbt lära sig att inte ta för mycket från början. Många har en överdriven rädsla för att mat ska få bakterietillväxt - men mat som du ätit på själv och sedan äter lite senare samma dag hinner inte få en skadlig tillväxt av bakterier. Mat som stått lite längre kan man se till att koka upp ordentligt så blir den också OK. Vi har aldrig blivit magsjuka av vår egen mat. 

    Ett knep som vi skrivit om mycket på bloggen är att vi lagar mycket storkok och dels fryser in, tar matlådor men också äter samma maträtt några gånger i rad (kanske 3 kväller samma vecka, och sedan inte på ett tag). Detta sparar väldigt mycket tid och gör att man orkar laga bättre mat, men det kan upplevas som enformigt kanske 3e dagen. Samtidigt är det det bästa sättet att vänja barn vid mat - de tenderar att bli mer och mer positiva till mat som de smakar flera gånger inom loppet av en kort period faktiskt. Det handlar mest om inställning och att vänja sig vid att äta såhär - vi tycker många gör livet väldigt krångligt för sig genom att tvunget äta nya maträtter varje kväll. 

    Vi vill också ta vara på hur årstiderna växlar och att man äter olika saker vid olika tillfällen. För barn är det extra sällsamt att vänta på vissa maträtter eller ingredienser och upplevelsen av det man förknippar med maten blir extra stark - pepparkakorna luktar och smakar verkligen JUL om man inte äter dem slentrianmässigt resten av året, och vår dotter som fyller år i juni kanske alltid kommer att förknippa årets första jordgubbar med sin födelsedag. Hon väntar förväntansfullt när det börjar bli höst på att päronen på vårt eget träd ska börja mogna och under tiden som vi har egna päron köper vi i stort sett ingen annan frukt, utan det får bli päronfrossa i både frukostgröten och till efterrätt efter middagen. Bara att förstå att grönsakerna växer till sig under vissa delar av året, för att skördas under andra månader skapar en större förståelse för hur maten produceras och hamnar på vårt bord. Allt detta ger i längden en mer hälsosam inställning till mat där den får den respekt den förtjänar. 

    Hoppas dessa tankar kan inspirera några av er som läser att testa vissa av tipsen! Allt är inte för alla såklart, och vissa saker upplevs säkert som för präktiga eller tidskrävande för många av er. Som vi skrev i det tidigare inlägget - man kan inte lägga tid på allt - vi väljer att lägga tid på mat, men kompromissar om en hel del annat som ni säkert är noga med! Att må bra och känna sig glad är det viktigaste. :)

    måndag 9 november 2020

    Kålsoppa med kyckling

    En rejäl kålsoppa med mycket nyttiga kålsorter och lite protein från kyckling värmer gott under hösten och vintern. Denna är omtyckt i familjen och även av dottern. Ta de grönsaker ni själva gillar eller har hemma till, måste inte vara fänkål och selleri varje gång. Testa morot, andra kålsorter mm. 

    Kålsoppa med kyckling
    4-5 portiooner

    1 färskt vitkålshuvud
    1 kålrabbi (inte för stor)
    2 lök
    1 fänkål
    3 stjälkar selleri
    ca 3-400 g kycklingkött (filé eller annat benfritt kött)
    kycklingbuljong eller fond (eller kycklingsmakande fett som du sparat efter att ha gjort kyckling i ugn någon gång tex - frys in sådant fett och använd istället för tveksamma köpefonder). Det går även att använda grönsaksbuljong eller lantbuljong. 
    2 msk soja (kinesisk)
    2 tsk stött kummin
    smör/rapsolja
    salt och peppar
    persilja
    Ev. rostat bröd + vitlökssmör som tillbehör

    Dela kålen, ta bort rotstocken och strimla. Skär kålrabbin i småbitar, hacka/strimla löken. Strimla även fänkål i mindre delar och slanta selleri. Skär mindre bitar av kycklingköttet.

    Smält smör och rapsolja tillsammans och bryn först kyckling i några minuter i botten av en stor kastrull, tillsätt sedan lök, rotselleri och vitkål ch fortsätt bryna. Det går bra att kycklingen är kvar under tiden, rör om bara regelbundet, salta och peppra under tiden. Tillsätt fänkål och selleri. Stöt kumminfröna i en mortel och tillsätt. 

    När ingredienserna känns lite mjuka - häll på vatten och koka upp, tillsätt fond/buljong och lite av sojan, låt sedan puttra i ca 10 minuter. Kontrollera att grönsakerna är genomkokta och smaka av - tillsätt ev mer soja eller kummin. 

    Ett gott och enkelt tillbehör får ni om ni tar en rumsvarmt smör i en skål och pressar på vitlök samt saltar/örtsaltar och rör om ordentligt. Använd ca 1-2 klyftor till 50 g smör. Rosta brödskivor och bre på vitlökssmöret medan brödet är varmt. 

    torsdag 9 januari 2020

    Hemgjort fröknäcke

    Vi är lite sålda på fröknäcke men de som är av bra kvalité är sjukt dyra, exempelvis kostar Reée Voltaires variant 79 kr på vårt Coop för endast 170 g! De är för all del goda och av hög kvalitet men hur svårt kan det vara tänkte Adrian häromdagen. Detta recept har vi trixat med lite nu och  det blir sjukt gott! Testa med lite färskost, hummus, olika toppings eller bara som det är! Perfekt som nyttigt mellanmål eller till frukost, lunch eller middag med tillbehör!

    Receptet nedan blir en plåt men har ni varmluftsugn går det bra att göra upp till 4 plåtar samtidigt. De står sig minst en månad i plåtburkar och blir omtyckta gåvor!

    Fröknäcke ca 20 bitar
    0,6 dl kokosmjöl
    1 dl pumpafrön
    1/2 dl linfrön (hela)
    1 dl solroskärnor
    1/2 dl sesamfrö
    1/2 dl vallmofrö (olika fröer kan bytas mot varandra om ni behåller proportionerna)
    1 msk fiberhusk
    2 msk olivolja
    2 dl vatten
    1/2 tsk salt
    flingsalt (att strö över)

    Förered en plåt med bakplåtspapper och börja värma ugnen till 150 grader, det ska gå undan när man väl hällt på kokande vatten i smeten! Blanda alla torra ingredienser i en bunke som tål kokande vatten. Koka upp vattnet och häll över blandningen, häll direkt på även olivoljan och rör om snabbt så att det blir en välblandad smet. Häll upp på bakplåtspappret så fort smeten är klar, det stelnar lätt. Sprid ut till ett tunt lager som ändå inte har hål. Strö över flingsalt (inte för stora bitar salt, mortla vid behov lite). Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, ta ut och skär direkt upp i bitar på plåten (det stelnar fort!). Stäng av ugnen, men sätt in fröknäcket igen och låt det torka med luckan lite på glänt i en halvtimme. Spara knäcket i en fin plåtburk, men vänta inte för många veckor med att äta, frön härsknar och knäcket är godast den första tiden!



    måndag 11 november 2019

    Jordärtskocksoppa

    Förrförra våren fick vi några jordärtskockor av kollegor på jobbet som vi planterade på kolonilotten. Till hösten skördade vi alltihop och gjorde soppa på dem. Nästa vår behövde vi inte plantera nya, de kom upp igen eftersom det alltid blir kvar lite jordärtskockbitar i jorden. De kan sprida sig som ogräs om man inte är försiktig men vi tänkte försöka hålla efter dem så det blir lagom mycket. Nu för andra året i rad har vi lyckats ta fram ett recept för soppa som vi tycker blir jättegod och som vi är helt nöjda med. Dottern äter också soppan med god aptit. 

    Jordärtskockor är lite speciella, de är väldigt nyttiga och bra för tarmfloran eftersom de innehåller kostfibern inulin istället för stärkelse, inulin tar sig hela vägen ner till tjocktarmen där den bidrar till att goda bakterier får mat och växer. De har en lite säregen smak och en del personer klarar verkligen inte av smaken och är allergiska mot skockora och blir väldigt uppblåsta i magen av dem. De flesta blir rätt pruttiga av jordärskockor men det är för att de goda bakterierna i tjocktarmen är glada och äter sina kostfibrer så man får försöka äta dem någon dag då det inte spelar så stor roll att man pruttar lite några timmar efter soppätandet och tänka på att man gjort något gott för tarmen. Börja med att äta en ganska liten portion soppa för att kolla hur du mår och vänj magen lite långsamt vid den. 

    När man odlar jordärtskockor blir det rätt mycket av dem på bara några få plantor. Vi fick upp nästan 5 kg så vi gjorde denna soppa i flera omgångar och frös in. Läs mer t.ex. här om jordärtskockan och hur man odlar den. 

    Jordärtskocksoppa med surdegskrutonger
    Soppa på 1,2 kg jordärtskockor, ca 8 portioner
    Soppan passar bra med lite knapriga hemgjorda krutonger men de går också bra att utesluta. Toppa i så fall gärna soppan med lite flingsalt och paprikapulver vid servering. 

    1,2 kg jordärtskockor 
    2 burkar stora vita bönor (ca 800g)
    olivolja
    4 vitlöksklyftor
    2 liter vatten
    grönsaksbuljong till 2 liter
    400 ml kokosmjölk
    2 msk rosmarin färsk eller torkad
    salt, peppar

    Krutonger: (gör bara de du ska äta den dagen, godast färska!)
    Surdegsbröd, ca 2 skivor per portion (Tips: tärna gammalt bröd och frys in, ta fram och häll direkt i pannan för jättegoda krutonger!) 
    olivolja
    salt, peppar 
    paprikapulver 1 msk per portion
    1 vitlöksklyfta för 2 portioner
    1/2 dl pumpafrön för 2 portioner

    Jordärskockor är superjobbiga att skala. Vi brukar faktiskt tvätta och skrubba dem så ordentligt att man inte behöver skala utan bara kan skära bort de smutsiga/skadade delarna. Faktiskt har vi fått goda resultat av att tvätta dem med högtryckstvätten i en hink först och sedan i ett durkslag ute på gräsmattan. Det låter som overkill men har man 5 kg jordärtskockor att skala så tycker man inte det. Högtryckstvätten får bort det mesta av det jordiga och man har bara lite efterarbete kvar vid diskhon med att få bort jord på de mest knotiga ställena. Detta arbete kan göras flera dagar innan man ska göra soppan, för det tar en god stund!
    Så, tvätta skockorna och skala/skär bort det som ser smutsigt/fult ut, lite tunnare skal funkar bra att spara när man kokar soppan. Skär skockorna i bitar och fräs i olivolja i en rejäl kastrull, pressa i vitlöken medan ni fräser. Har ni mycket skockor får ni fräsa i omgångar så att allt blir lite fräst med olja och vitlök. 

    Tillsätt vatten och buljong samt avsköljda bönor (skölj tills de slutat skumma), samt kokosmjölk och hackad färsk/mortlad torkad rosmarin, salt och peppar. Låt koka i 10-15 minuter under lock, tills skockorna är mjuka. Mixa soppan med mixerstav, smaka av med salt och peppar.

    Krutongerna kan ni göra medan soppan puttrar. Skär brödet i ca 2 cm kuber, lägg i en skål och häll på olivolja, paprikapulver, salt, peppar och vitlök. Oljan ska vara så mycket att brödet tar upp det och blir genomsyrat av oljan utan att bli helt drypande. Häll upp på en plåt eller i en stekpanna. Rosta i ugnen på 225 grader (bra om du gör mycket krutonger), rör om efter några minuter eller i stekpanna under omrörning tills de tar färg och är knapriga (funkar bäst om du gör mindre än 4 portioner krutonger. Häll på pumpafrö mot slutet av krutongmakeriet och låt dem också ta lite färg och bli knapriga. De är färdiga efter 5-8 minuter. 

    Servera soppan i skålar och krutongerna i en skål bredvid, ta lite krutonger åt gången och toppa soppan med så är de knapriga medan man äter. Krutongerna gör rätten roligare för barn. 

    Övrigt: Laktsofritt, vegetariskt, vegan, uteslut krutongerna vid glutenallergi eller ta glutenfritt bröd. 


    torsdag 29 november 2018

    Variation på Pizza Speciale!

    En välgjord pizza kan vara himmelskt god och bör njutas långsamt, gärna med tomatsallad till och ett gott vin. Ät i små tuggor, dessa pizzor är goda även när de svalnat. Då blir du mätt på mindre än du trott var möjligt och undviker pizza-koma... :) Spara bitarna i en burk med bakplåtspappret emellan, värm en annan dag, gärna på micro-grillfunktion om ni har, och den är som ny! 

    Pizzadeg:
    1/4 paket jäst
    2,5 dl fingervarmt vatten
    2 msk olivolja
    1/2 tsk salt
    6,5 dl vetemjöl och dinkelmjöl blandat 75-25

    Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt olja, salt och mjöl, arbeta ihop till smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme, eller gör degen dagen innan och låt kalljäsa i kylen över natten (gör för all del två dagar innan om det är då ni hinner!). Degen går även fint att frysa in. Kavla sedan ut pizzadegen med lite mjöl, lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Vik upp kanten lite så att den håller fast pålägget. 
    x








    Det finns oftast ingen större anledning att ha kött på pizzor när det finns jättemånga vegetariska ingredienser som blir kanongoda på pizza. Pizza är en perfekt vego eller dra-ner-på-köttet-rätt. Testa några av våra vegetariska pålägg nedan eller lägg på några få bitar kött. 

    Höstig svamppizza utan tomatsås: Fräs hackad lök i olivolja, mixa i en mixer med olivolja, salt och timjan. Bred detta istället för tomatsås på pizzabotten. Skiva svamp och lägg över lökkrämen (vi tog torkad svamp som vi blött upp i lite vatten först), strössla grovhackade valnötter över och strö riven ost överst, kanske västerbottenost.  Spraya/ringla över lite olivolja och smula på flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min på 225 grader. Skär upp portionsbitar och toppa med sköljd och torrslungad ruccola. Pizzan är god ljummen men fungerar även kall, perfekt på bufféer med andra ord! Denna passar jättefint som tillbehör på kräftskiva också! 

    Underbar gorgonzolapizza: Blanda samman 2 dl creme frache med 1,5 dl riven parmesan och bred ut på botten istället för tomatsås. Klicka ut en god gorgonzola här och var ovanpå detta. Grädda i 225 grader ca 18-20 minuter. Lägg på grovhackade valnötter, torkade fikonbitar, ev. några bitar av fin salami eller lufttorkad skinka om ni vill (finns tex eko fänkålssalami som är sjukt god från Zetas eller så har ni kanske en lokal leverantör av småskalig chark som vår favorit Franzéns charkuterier). Ringla sedan lite lite flytande honung på pizzand och toppa med ruccola. Wow! Njut i små tuggor med gott italienskt vin!

    Mer välbekant pizza med tomatsås: ta en burk krossade tomater och rör ner salt, peppar och finhackade örtkryddor, gärna färska, tex timjan, basilika och rosmarin alt. torkade. Toppa med det ni har hemma och känner för t.ex. soltorkade tomater i olja skuren i strimlor, rödlöksstrimlor, fetaost, kalamataoliver, paprika, svamp. En höjdare är att göra pizza några dagar efter grillning och lägga på kvarvarande grillade grönsaker som grillad zucchini, aubergine, svamp eller paprika - sjukt gott! Strössla på några bitar mozzarella, men ta inte i för mycket med osten, låt de andra smakerna också komma fram. Testa gärna att ha på färska skivor avokado när den kommit ut ur ugnen.

    Sen är vårt universaltips för pizza (som lyfter vilken hämtpizza som helst också!) att lägga på ruccola och hyvla över parmesan. 

    Ett sista tips: det går utmärkt att dela pizzan genom att klippa den med kökssaxen istället för med särskilda pizzaskärare. En pryl som inte behöver inköpas i onödan med andra ord. :)

    torsdag 8 mars 2018

    Mulled wine - julkryddat varmt vin

    När Flora bodde och arbetade i London en tid blev hon inbjuden till arbetskamraternas julfest och fick lära sig att göra Mulled Wine såsom engelsmännen gör det. Samma anrättning, upphettat rödvin med julkryddor och frukt, finns i många olika tappningar nere på kontinenten, i Frankrike heter det Vin Chaud, i Tyskland Glühwine, i Spanien Vino Caliente i Italien Vin Brulè och i Ungern Forralt Bor. Det finns lite olika typer av recept, men kanel och nejlikor brukar vara klassiska kryddor även om det förekommer även stjärnanis, ingefära, muskotnöt som kryddning. Apelsin eller citron står för syran och socker, sirap eller honung för sötman. Det som är den stora skillnaden gentemot vår svenska glögg är framförallt att glögg är väldigt sockrigt jämfört med dessa andra varianter som har mer av vinsmaken kvar. Medan man kan dricka ganska många glas Mulled Wine, brukar man bli ganska nöjd efter 1-2 små koppar glögg. Man serverar också sällan de kryddade vinerna med tillbehör som russin och mandlar som i Sverige, utan hellre i ett värmetåligt större glas/vinglas.

     Mulled Wine funkar tex som fördrink inför en middag under vintern mycket bättre än den söta glöggen. Till ett eftermiddagsfika med hembakta lussekatter och pepparkakor har dock glöggen förstås sin givna plats. Med andra ord finns det utrymme för båda varianterna! Mulled wine passar också bra hela vintern och känns inte lika givet julig som glögg kan göra. Vi brukar uppleva en viss mättnad på glögg efter julledigheten, men varmt vin kan man fortfarande dricka på sportlovet efter en utedag i snön. Här kommer vårt recept!

    Mulled Wine
    1 liter

    1 liter rött vin
    1 apelsin (eko)
    6 st nejlikor
    1 kanelstång
    1 dl råsocker

    Häll upp vinet i en väl rengjord kastrull, blanda mer råsocker och lägg ner kryddorna samt apelsinen skuren i halva skivor. Hetta upp och håll varmt i en förvärmd vinkanna eller en glöggvärmare. Ska man spara vinet kan man sila bort apelsin och kryddor, hälla upp på flaska och sluta till och spara i kylen i någon dag.


    onsdag 27 december 2017

    Ostkräm av julens överblivna ostar och nötter!

    Många som läser bloggen vet säkert att vi brinner för att rädda rester och minska matsvinn, och ost och nötter är ju fantastiska lyxvaror som är nyttiga, goda och kostar mycket energi att tillverka - därför känns det hemskt om dessa skulle hamna i soporna efter julens ostbrickor. Här kommer därför ett recept på ostkräm som rensar ostbrickans slattar på nolltid!

    Ostkräm
    Överbliven ost, exv. ädelost, färskost, chévre och cheddar
    Ev. överblivna nötter (valnötter, mandel, hasselnötter...)
    kummin (hel)
    kryddpeppar, malen

    Grovhacka först nötterna i en matberedare/mixer. Lägg sedan ner överblivna ostbitar som tycks smaka någorlunda gott tillsammans, experimentera gärna, men det går också att göra 2 sorters ostkräm om man vill. Det blir dock sällan äckligt att blanda många små slattar av god ost!. Tillsätt ca1 krm kummin och lite kryddpeppar. Mixa. Tillsätt smör tills konsistensen är lagom bredbar. Smaka av med mer kummin eller kryddpeppar, eller eventuellt lite salt.

    Ostkrämen kan bres på kex, eller avnjutas på lunchmacka, tex på surdegsbröd, kanske med en god sylt som tillbehör eller varför inte rester av julskinka, köttbullar, kalkon, eller grönsaker, exempelvis bladspenat och tomater. En perfekt lunchmacka till mellandagarna! Eller gör en god värmande soppa och ha bröd med ostkräm som tillbehör.

    fredag 15 september 2017

    Quinoabollar i wrap

    Som ett alternativ till falafel tycker vi om att göra dessa extremt goda quinoabollar som med fördel serveras i någon form av wrap. De passar förstås även som plockmat eller på en buffé. Västerbottenost i receptet kan förstås uteslutas men lyfter dessa bollar väldigt mycket. Ett bra recept när det finns västerbottenost kvar efter kräftskivor/julbord och även när det finns kokt quinoa kvar efter en annan måltid.

    Quinoabollar i tortillawrap
    8 portioner

    ·         2 dl quoinoa – (6-8 dl kokt)
    ·         4 ägg
    ·         4 dl mandelmjöl
    ·         1 dl ströbröd
    ·         1 dl riven västerbottenost
    ·         1 gul lök
    ·         1 msk soja
    ·         1 tsk spiskummin
    ·         1 tsk salt
    ·         Olja

    Till servering – ca 2 st tortillabröd/lebnebröd var och olika grönsaker: t.ex. 1 röd paprika, finstrimlad, färsk vitkål strimlad, inlagd rödlök (väldigt gott till). Tacosås och vitlöksås är gott till.

    Skölj och koka quinoa (kan förberedas). Blanda ägg, mandelmjöl, ost, ströbröd, lök, soja, spiskummin och salt. Tillsätt quinoa och rör om i en bunke till en jämn smet. Blanda i mer ströbröd om smeten känns för lös (testa att det går att göra runda bollar). Forma runda bollar och hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna, stek bollarna krispiga med fin färg, ca 5 min, vänd runt då och då. Servera bollarna med grönsaker och i tortillabröd eller stora lebnebröd/pitabröd. T.ex. tacosås är ganska smidigt och gott till, och rör gärna ihop en egen vitlökssås som blir pricken över i:et - blanda 1 del creme fraiche med 1/2 del majonäs och pressa i 2-3 klyftor vitlök, samt ha i örtsalt/salt, rör om och låt stå en stund.

    Övrigt: Glutenfritt om ni använder glutenfritt ströbröd samt glutenfria wraps, och osten kan uteslutas för dem som inte vill ha den pga allergi eller önskan om vegankost. Vår dotter älskar dessa bollar. 

    onsdag 5 april 2017

    Italiensk spaghetti speciale med maaassa frikadeller (i tomat och paprikasås)

    För tankarna till Lady och Lufsen förstås... Detta blev gott när vi testade, jättegod sås till köttbullarna som kokas istället för att stekas vilket är lite nyttigare. Testa bönpasta till!

    5 portioner

    Köttbullarna
    500 g färs (nöt, lamm, älg...)
    1 ägg
    1/2 dl tomatpuré
    4 dl finriven parmesan
    1 dl finhackad persilja
    1 tsk salt
    1/2 tsk svartpeppar grovmalen

    Tomat- och paprikasås
    1 burk grillad paprika i olja (eller gör egen i ugn!)
    1 hackad gul lök
    3-4 vitlöksklyftor
    1 burk krossade tomater
    2 msk tomatpuré
    ca 1 dl vatten
    salt

    Toppa med exv hackad persilja, parmesan, citronzest

    Servera med bönpasta samt grönsaker/sallad!

    Hacka lök, dela grillade paprikor i mindre bitar och stek i olja från paprikaburken med vitlöken. Tillsätt tomatpuré, rör om, häll på resten av ingredienserna och låt koka i 10 min. Mixa om ni föredrar en mixad sås. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till köttbullar. Rulla lite större köttbullar och lägg ner i såsen, låt koka under locka ca 20 min, vänd runt ibland, kontrollera att de är genomkokta. Koka pasta precis innan servering (bönpasta tar bara några få minuter!) Toppa med parmesan, persilja, citronzest för dem som vill. Servera gärna med grönsaker i säsong.

    Övrigt: Mjölk och glutenfri. Går säkert bra att göra vegetarisk med sojafärs, då är parmesanen troligen bra på att bidra med mer smak (häll ev i lite sojasås då också). Rätten blir god uppvärm med färsk pasta, står ihop sig fint! Troligen en favorit hos många barn!

    lördag 11 februari 2017

    Mycket enkel linssoppa med juliga och asiatiska smaker

    Här kommer recept på en jättegod asiatisk linssoppa som vi gjorde till lunch när vi var i fjällen och åkte skidor! Vill ni ha bara gryta (daal som det heter) att äta till ris eller tex naan-bröd så spä inte med lika mycket vatten. För att göra soppan extra lättlagad i fjällen tar vi med oss en påse med linser, buljong och alla torra kryddor färdigblandade (inkl chili och ingefära). Då är det bara att fräsa lök i olja, hälla på påsens innehåll, röra om och hälla på vaten, tomatkross och kokosmjölk, koka i 15 minuter och servera! 

    Soppan är helt vegetarisk och passar även veganer i och med kokosmjölken (samt dem som vill undvika mjölk och gluten mm). Den är god och matig och behöver inte kompletteras med bröd eller liknande tyckte vi, men annars passar en varm macka grillad i mackjärn utmärkt till. Riktig supermat är soppan som innehåller bara bra ingredienser - lök, nyttiga kryddor som chili, ingefära, kanel och gurkmeja, baljväxter, upphettad tomat, grönkål och kokosmjölk. Vår 5-åring åt med god aptit, hon älskar kanel och det kändes som att "julkryddningen" gjorde grytan extra tilltalande för barn. Om barn är skeptiska till grönkålen kan man alltid mixa soppan med stavmixer.

    Linssoppa asiatisk julkryddning

    ca 6-8 portioner

    2 st stora gula lökar/ 3 st små
    4 st vitlöksklyftor
    1 röd chili (eller chilipulver 2 krm)
    1 bit tunt hackad/skivad ingefära (eller pulver ca 1 tsk)
    1 tsk kanel
    1 tsk kardemumma
    2 tsk gurkmeja
    6 dl röda linser
    1 tsk salt
    Malen svartpeppar
    2 tetra krossade tomater
    1 burk kokosmjölk
    vatten och grönsaksbuljong
    3 blad grönkål eller 1 påse bladspenat
    olja att steka i (tex rapsolja)
    salt och svartpeppar.
    1 näve färsk koriander till servering

    Skala och hacka lök och vitlök, ingefära och chili. Fräs detta i upphettad olja i en rejäl gryta, rör om och häll ner kryddorna så de får fräsa med i oljan, häll på linserna och rör om. Häll ner tomater och kokosmjölk, skölj ur tomatförpackningen med vatten och lägg i buljong. Späd med vatten tills det blir soppigt, låt koka upp. Salta och peppra, låt det sjuda ca 15 minuter. Häll på mer vatten om det blir för mycket gryta istället för soppa (linserna sväller). Rör om så det inte bränner fast i botten. Linserna ska vara mjuka med tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar. Skölj grönkål eller bladspenat. Dra loss grönkålens blad från den hårdare stjälkdelen och hacka i mindre bitar, bladspenaten kan du använda som den är. Tillsätt det gröna sist och rör om, låt det sjuda en kort stund. Skölj och hacka koriander som tillbehör.

    torsdag 14 april 2016

    Potatis. och kikärtsbiffar med spiskummin, äppelyoghurt och avokadsalsa

    Nu frampå vårkanten känns det att vi har mer energi och vill börja experimentera med maten igen, och är dessutom sugna på att testa nya vegetariska recept. Detta recept med kikärtsbiffar förstärkta med potatis blev riktigt gott och kändes fräscht. Det passar också som en flexirätt eftersom det är enkelt att byta kikärtsbiffar mot exempelvis kycklingnuggets eller stekt kyckling ifall man har en familj där vissa vill äta mer kött än andra.

    Potatis och kikärtsbiffar med spiskummin i pitabröd 
    drygt 4 portioner

    600 g kokt potatis
    2 burkar kikärtor
    2-3 vitlöksklyftor
    1 msk spiskummin
    1 msk tomatpuré
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 msk vitvinsvinäger
    1 gul lök
    1 stor näve persilja
    1 äpple
    3 dl turkisk yoghurt
    örtsalt
    3 tomater
    1 avokado
    1 bunt mynta
    1/2 rödlök
    pitabröd

    Häll sköljda kikörtor, pressad vitlök, spiskummin , salt, svartpeppar, vitvinsvinäger och tomatpuré i en stor bunke och mixa detta med stavmixer till en slät röra. Tillsätt den kokta potatisen (grovriven) samt finhackad gul lök (rå) och finhackad persilja, rör ihop till en smet. Forma till ca 16 biffar.

    Grovriv äpplet, blanda med yoghurten och smaka av med lite örtsalt. Skär tomater och avokado i lite halvstora bitar, grovhacka myntan och blanda detta med olivolja, örtsalt och svartpeppar.

    Hetta upp lite olivolja och stek kikärtsbiffarna i 3-4 minuter på varje sida. Servera i pitabröd med salsa och äppelyoghurt (alternativt med bulgur till, eller om man vill ha en variant med färre kolhydrater kan man köra med stora salladsblad som man virar in biffar och tillbehör i.

    Veganvariant: Kikärtsbiffarna är lämpliga som veganmat eftersom de inte innhåller ägg för att skapa konsistens utan potatis. Gör hummus istället för äppelyoghurt som tillbehör, eller nöj er med salsa som tillbehör och kontrollera att pitabrödet inte innehåller mjölkprodukter.

    Mjölk/glutenfri - välj en annan sås för mjölkfri maträtt och byt ut pitabröd mot glutenfritt pitabröd, eller testa förslagen ovan om att använda salladsblad eller exempelvis quinoa.

    söndag 26 april 2015

    Restfest, tävlingar, skolmaterial och en enkel Phad Thai!

    En del av er som läser bloggen vet att vi är engagerade i att minska matsvinnet så mycket som möjligt och har en nollvision på slängd mat här hemma och dessutom hoppas att butiker och restauranger kan börja jobba mer aktivt mot slängda matberg. Därför vill vi uppmärksamma arbetet som andra gör för detta och tipsar här om Ksf:s "restfest" på Medborgarplatsen kl 11 den 28e maj, där man får gratis mat som tillagas av överblivna råvaror från Södermalms Coop-butiker och massor av bra tips på hur man kan göra med rester. För det är ju just idéer på hur man smidigt kan göra åt den där torra brödbiten eller resterna av pastan som blev över som vi behöver, eller hur, det är ju oftast så att det känns dumt att slänga men vi vet inte vad vi ska hitta på med resterna.... Sen har "hemliga kocken"-författaren Mats-Erik Nilsson kanske rätt när han i sin senaste krönika pratar om varför man handlar när kylen och frysen är full....

    Ett annat kul initiativ är matsvinnstestet som finns på stoppamatsvinnet.nu och som ger svar på bland annat hur man får nytt i liv i sallad som börjat sloka eller morötter som blivit mjuka mm. Just nu har de också en tävling där man kan vinna 6000 kr, vilket är summan en genomsnittlig barnfamilj slänger mat för i Sverige per år! Så även om ni inte vinner priset, har ni en chans att få upp till 6000 kr över efter årets slut genom att ta krafttag mot matsvinnet hemma! Slutligen kan femåringar i Stokholmsområdet anmäla sig och sin förskola till Rekospelet där man också jobbar med "släng inte maten"-budskapet på ett kul sätt. Intresseanmälan på www.rekoklubben.se! Vi har tidigare också tipsat om www.slangintematen.se som är en jättebra sajt med tips och recept och även har spännande skolmaterial.. Så kanske börjar uppmärksamheten kring detta väckas nu, även om vi ännu inte kommit så långt som Frankrike där man nyss förbjudit butiker att slänga mat som det stod om i DN idag.

    ***

    Nu firar vi alla dessa nya initiativ med ett nytt recept på resträddare (tidigare recept finns under etiketten rester). Phad thai är säkerligen thailändarnas favoritversion av resträtt, att jämställas med vår pyttipanna eller italienarnas lasagne. Detta är också en flexirätt som vi skrev om i ett tidigare inlägg - en rätt som lätt kan varieras och anpassas så att olika personer i familjen får sina behov tillgodosedda. Det är enkelt att byta ut räkor med stekta kycklingbitar, tofu eller kanske bara bitar av stekt svamp och en extra näve jordnötter som också funkar som vegetarisk rätt. Dessutom innehåller den inga mjölkprodukter och kan göras glutenfri med risnudlar.

    Phad thai är extremt enkelt och snabbt att göra, eftersom man bara måste koka nudlar istället för något som tar längre tid såsom potatis eller ris. Det är en riktig snabbrätt, och kan innehålla mest saker ur skafferiskåpen och frysen plus någon rest från kylen om man vill. Majs, jordnötter, frysta räkor och nudlar är oftast inte svårt att frambringa, och har man sedan lite salladslök, böngroddar och kanske paprika så är man hemma. Rätten är också ett kul sätt att få med lite nyttiga böngroddar i maten, och groddskeptiker kommer knappt märka att de finns där, rätten är bara lite krispigare än om det bara varit nudlar.

    Utan fisksås slinker det ner utan problem!
    För barn kan fisksåsen som ingår i rätten verka avskräckande, den smakar och luktar ganska starkt (vi har i alla fall ett luktkänsligt barn), men det som bra är att det funkar alldeles utmärkt att tillsätta såsen allra sist, så det blir superenkelt att laga en version av rätten till barnen samtidigt som de vuxna kan tillsätta sås (och kanske också räkor som en del barn inte gillar), sist.

    Vi anger här ett ganska litet recept eftersom det är svårt att göra en stor portion ens i en stor wokpanna, nudlarna är såpass bulkiga. Som tur är så är rätten så enkel att göra att det inte är så jobbigt att göra den helt färsk.

    Phad thai - stekta nudlar
    Phad Thai med räkor och jordnötter

    ca 2 vuxna och 2 barn

    200 g äggnudlar
    4 st strimlade salladslökar (eller blast från färsk lök)
    ca 100 g böngroddar (1/2 paket)
    1 st gul paprika
    1 burk majs
    jordnötsolja (eller rapsolja) till stekning
    3 ägg
    1,5 msk tamarindpasta
    1 msk japansk soja
    3 msk råsocker
    1/2 msk fisksås
    ca 150 g räkor (skalade), alternativt stekt kyckling, tofu, mer jordnötter och stekt svamp osv...
    1/2 dl hackade jordnötter
    ev färsk koriander till servering

    Tina räkor ifall de varit djupfrysta (i kallt vatten ifall de inte hunnit tina). Koka äggnudlar enligt anvisningar på förpackningen, men se till att sluta koka strax innan de är färdiga, spola dem direkt med kallt vatten så att de inte fortsätter att mjukna. Blir de för mjuka och sedan ska wokas så blir hela rätten lite soggy och geggig, vilket är synd. Strimla salladslöken och paprikan, hetta upp olja i stekpannan/wokpannan och stek först lök hastigt i någon minut, tillsätt sedan paprikan. Vill ni ha med svamp i rätten så tillsätt den nu och låt den stekas mjuk. Skölj böngroddarna och lägg i dem också, öppna majsburken, skölj majsen och tillsätt även dem, blanda hela tiden runt med jämna mellanrum.

    Fös innehållet i pannan uppåt kanterna så att det friläggs lite yta i mitten, häll på mer olja och knäck i äggen ett i taget. Vänta tills det börjar stekas och gnugga sedan med träsked/spatel så att ägget trasas sönder, blanda snabbt med grönsakerna i pannan.

    Hacka under tiden räkor i mindre bitar (alternativt stek strimlor av kycklng, bitar av tofu) och hacka jordnötterna också lite (separat). Mät upp tamarindpasta, soja, råsocker och fisksås i en liten glasburk med lock, sätt på locket och skaka kraftigt så att allting blandar sig (har ni ingen sådan burk så rör bara om i en skål istället). Är det många som har svårt för fisksås och tamarind så testa att bara ha vanlig soja som sås till denna rätt, det blir också gott faktiskt.

    Nu är det dags att ta beslut om ifall alla som ska äta vill ha sås, räkor/kyckling/tofu och jordnötter i sin mat. Tillsätt först nudlarna, rör om så de blandar sig med maten och blir lite varma. Vill vissa i sällskapet inte ha sås så vänta med den till sist, häll istället i jordnötter och räkor (ifall alla ska ha). och vänd runt så det blir varmt. Ta undan mat i en skål till dem som inte ska ha sås/räkor/nötter alternativt om bara några vill ha exempelvis kycklking som ni stekt i en annan stekpanna så blanda ner den i serveringsskålen. Häll sedan på såsen som ni blandat i burken i pannan med resten av maten, rör om så att den blandar sig och blanda nu ner resterande jordnötter , räkor. Naturligtvis kan man göra 3 eller 4 olika varianter i olika skålar om det är många som vill ha specialvarianter, det är inte svårt eftersom dessa saker tillsätts på slutet.

    Servera gärna med färsk koriander och mer sojasås.

    Allergier: Ta risnudlar istället för äggnudlar för glutenfri, kontrollera såserna dock. Rätten är laktosfri och kan göras vegetarisk/vegansk om man skippar räkor och fisksås.

    lördag 14 mars 2015

    Röd curry - en riktig flexirätt som kan anpassas efter olika familjemedlemmars behov

    Röd curry, här med frasigt stekta pankopanerade kycklingbitar
    I vår familj är vi väldigt lika i vad vi gillar att äta, hur starkt, hur ofta det ska vara vegetariskt, att ingen har allergier mm. men vi inser alltmer att detta kan vara en issue i många familjer och något som många funderar på hur de ska hantera smidigt. I ett sådant läge är det förstås smidigt med rätter där en stor del av jobbet är likartat, exempelvis en rätt som denna röda curry där man på slutet väljer om man ska tillsätta tofu eller något annat vegetariskt protein eller kött/skaldjur.  Därför introducerar vi en ny etikett för maträtter som enkelt kan göras med kött eller vegetariska på samma gång - etiketten "flexirätt". Vi ska försöka få tid att gå tillbaka i bloggarkivet och markera upp maträtter vi redan haft med som faktiskt är lätta att anpassa (observera att vi inte tycker att exempelvis en vegetarisk/vegansk maträtt är en flexirätt bara för att även köttätare kan äta den, då får ni söka på etiketterna vegetariskt eller vegan istället). Det är bra, men inte ett krav, ifall flexirätterna också går att anpassa efter gluten- eller mjölkallergiker i familjen. Denna rätt uppfyller alla dessa krav!

    Röd curry med valfritt tillbehör
    ca 4-5 portioner

    Den röda curryn med grönsaker passar som utmärkt bas och
    kan varieras med många olika tillbehör
    2 gul lök
    3 klyftor vitlök
    1 stor broccoli
    2 st morötter
    1 st röd paprika
    500 g sockerärtor (eller byt mot annan grönsak)
    2 msk röd currypasta (vi älskar Bali organic..)
    2 burkar kokosmjölk
    1/2 msk fisksås
    saft av 1/2 lime

    Tillbehör - välj exv. stekta kycklingbitar, räkor, panerad och stekt tofu eller fisk, bitar av paneer, eller stekt strimlad biff/fläsk.

    Servera med färsk koriander, lime och extra röd chili för dem som vill ha styrka. Vill alla ha en stark rätt kan man tillsätta extra mycket röd curry och även extra chili i början.

    Skölj och hacka/slanta/bukettera grönsakerna i lagom stora bitar, fräs först lök, currypasta och vitlök i olja i en wok/stor stekpanna, höj temperaturen till medel-hög värme och tillsätt sedan de andra grönsakerna (först morot, sedan parpika, sedan broccoli och sist sockerärtor) med några minuters mellanrum så att värmen inte sänks i woken. Rör om ofta. Kontrollera att grönsakerna blivit mjuka men fortfarande har tuggmotstånd och krispighet. Tillsätt kokosmjölk, fisksås och lime, låt koka upp och ta från värmen.

    Tillbehören: Kyckling, biff/fläsk eller tofu kan stekas i en stekpanna bredvid under tiden man wokar och tillsättas på slutet. Fisk kan tillsättas i mindre bitar precis innan såsen ska kokas upp, kontrollera att fisken är genomkokt innan ni tar rätten från värmen. Räkor tillsätts när såsen kokat upp då de inte ska koka.

    Jasminris passar bra till denna thailändskt inspirerade gryta. Annars kan man testa något annorlunda som mathavre till!

    Allergier: Glutenfri och mjölkfri, kontrollera currypasta och fisksås så att de inte innehåller något skumt. Vegetarisk och vegansk maträtt ifall man väljer vissa tillbehör.