måndag 9 november 2020

Kålsoppa med kyckling

En rejäl kålsoppa med mycket nyttiga kålsorter och lite protein från kyckling värmer gott under hösten och vintern. Denna är omtyckt i familjen och även av dottern. Ta de grönsaker ni själva gillar eller har hemma till, måste inte vara fänkål och selleri varje gång. Testa morot, andra kålsorter mm. 

Kålsoppa med kyckling
4-5 portiooner

1 färskt vitkålshuvud
1 kålrabbi (inte för stor)
2 lök
1 fänkål
3 stjälkar selleri
ca 3-400 g kycklingkött (filé eller annat benfritt kött)
kycklingbuljong eller fond (eller kycklingsmakande fett som du sparat efter att ha gjort kyckling i ugn någon gång tex - frys in sådant fett och använd istället för tveksamma köpefonder). Det går även att använda grönsaksbuljong eller lantbuljong. 
2 msk soja (kinesisk)
2 tsk stött kummin
smör/rapsolja
salt och peppar
persilja
Ev. rostat bröd + vitlökssmör som tillbehör

Dela kålen, ta bort rotstocken och strimla. Skär kålrabbin i småbitar, hacka/strimla löken. Strimla även fänkål i mindre delar och slanta selleri. Skär mindre bitar av kycklingköttet.

Smält smör och rapsolja tillsammans och bryn först kyckling i några minuter i botten av en stor kastrull, tillsätt sedan lök, rotselleri och vitkål ch fortsätt bryna. Det går bra att kycklingen är kvar under tiden, rör om bara regelbundet, salta och peppra under tiden. Tillsätt fänkål och selleri. Stöt kumminfröna i en mortel och tillsätt. 

När ingredienserna känns lite mjuka - häll på vatten och koka upp, tillsätt fond/buljong och lite av sojan, låt sedan puttra i ca 10 minuter. Kontrollera att grönsakerna är genomkokta och smaka av - tillsätt ev mer soja eller kummin. 

Ett gott och enkelt tillbehör får ni om ni tar en rumsvarmt smör i en skål och pressar på vitlök samt saltar/örtsaltar och rör om ordentligt. Använd ca 1-2 klyftor till 50 g smör. Rosta brödskivor och bre på vitlökssmöret medan brödet är varmt. 

1 kommentar:

  1. En rejäl kålsoppa med mycket grönsaker värmer gott under vintern

    SvaraRadera