lördag 14 mars 2015

Röd curry - en riktig flexirätt som kan anpassas efter olika familjemedlemmars behov

Röd curry, här med frasigt stekta pankopanerade kycklingbitar
I vår familj är vi väldigt lika i vad vi gillar att äta, hur starkt, hur ofta det ska vara vegetariskt, att ingen har allergier mm. men vi inser alltmer att detta kan vara en issue i många familjer och något som många funderar på hur de ska hantera smidigt. I ett sådant läge är det förstås smidigt med rätter där en stor del av jobbet är likartat, exempelvis en rätt som denna röda curry där man på slutet väljer om man ska tillsätta tofu eller något annat vegetariskt protein eller kött/skaldjur.  Därför introducerar vi en ny etikett för maträtter som enkelt kan göras med kött eller vegetariska på samma gång - etiketten "flexirätt". Vi ska försöka få tid att gå tillbaka i bloggarkivet och markera upp maträtter vi redan haft med som faktiskt är lätta att anpassa (observera att vi inte tycker att exempelvis en vegetarisk/vegansk maträtt är en flexirätt bara för att även köttätare kan äta den, då får ni söka på etiketterna vegetariskt eller vegan istället). Det är bra, men inte ett krav, ifall flexirätterna också går att anpassa efter gluten- eller mjölkallergiker i familjen. Denna rätt uppfyller alla dessa krav!

Röd curry med valfritt tillbehör
ca 4-5 portioner

Den röda curryn med grönsaker passar som utmärkt bas och
kan varieras med många olika tillbehör
2 gul lök
3 klyftor vitlök
1 stor broccoli
2 st morötter
1 st röd paprika
500 g sockerärtor (eller byt mot annan grönsak)
2 msk röd currypasta (vi älskar Bali organic..)
2 burkar kokosmjölk
1/2 msk fisksås
saft av 1/2 lime

Tillbehör - välj exv. stekta kycklingbitar, räkor, panerad och stekt tofu eller fisk, bitar av paneer, eller stekt strimlad biff/fläsk.

Servera med färsk koriander, lime och extra röd chili för dem som vill ha styrka. Vill alla ha en stark rätt kan man tillsätta extra mycket röd curry och även extra chili i början.

Skölj och hacka/slanta/bukettera grönsakerna i lagom stora bitar, fräs först lök, currypasta och vitlök i olja i en wok/stor stekpanna, höj temperaturen till medel-hög värme och tillsätt sedan de andra grönsakerna (först morot, sedan parpika, sedan broccoli och sist sockerärtor) med några minuters mellanrum så att värmen inte sänks i woken. Rör om ofta. Kontrollera att grönsakerna blivit mjuka men fortfarande har tuggmotstånd och krispighet. Tillsätt kokosmjölk, fisksås och lime, låt koka upp och ta från värmen.

Tillbehören: Kyckling, biff/fläsk eller tofu kan stekas i en stekpanna bredvid under tiden man wokar och tillsättas på slutet. Fisk kan tillsättas i mindre bitar precis innan såsen ska kokas upp, kontrollera att fisken är genomkokt innan ni tar rätten från värmen. Räkor tillsätts när såsen kokat upp då de inte ska koka.

Jasminris passar bra till denna thailändskt inspirerade gryta. Annars kan man testa något annorlunda som mathavre till!

Allergier: Glutenfri och mjölkfri, kontrollera currypasta och fisksås så att de inte innehåller något skumt. Vegetarisk och vegansk maträtt ifall man väljer vissa tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar