torsdag 8 mars 2018

Mulled wine - julkryddat varmt vin

När Flora bodde och arbetade i London en tid blev hon inbjuden till arbetskamraternas julfest och fick lära sig att göra Mulled Wine såsom engelsmännen gör det. Samma anrättning, upphettat rödvin med julkryddor och frukt, finns i många olika tappningar nere på kontinenten, i Frankrike heter det Vin Chaud, i Tyskland Glühwine, i Spanien Vino Caliente i Italien Vin Brulè och i Ungern Forralt Bor. Det finns lite olika typer av recept, men kanel och nejlikor brukar vara klassiska kryddor även om det förekommer även stjärnanis, ingefära, muskotnöt som kryddning. Apelsin eller citron står för syran och socker, sirap eller honung för sötman. Det som är den stora skillnaden gentemot vår svenska glögg är framförallt att glögg är väldigt sockrigt jämfört med dessa andra varianter som har mer av vinsmaken kvar. Medan man kan dricka ganska många glas Mulled Wine, brukar man bli ganska nöjd efter 1-2 små koppar glögg. Man serverar också sällan de kryddade vinerna med tillbehör som russin och mandlar som i Sverige, utan hellre i ett värmetåligt större glas/vinglas.

 Mulled Wine funkar tex som fördrink inför en middag under vintern mycket bättre än den söta glöggen. Till ett eftermiddagsfika med hembakta lussekatter och pepparkakor har dock glöggen förstås sin givna plats. Med andra ord finns det utrymme för båda varianterna! Mulled wine passar också bra hela vintern och känns inte lika givet julig som glögg kan göra. Vi brukar uppleva en viss mättnad på glögg efter julledigheten, men varmt vin kan man fortfarande dricka på sportlovet efter en utedag i snön. Här kommer vårt recept!

Mulled Wine
1 liter

1 liter rött vin
1 apelsin (eko)
6 st nejlikor
1 kanelstång
1 dl råsocker

Häll upp vinet i en väl rengjord kastrull, blanda mer råsocker och lägg ner kryddorna samt apelsinen skuren i halva skivor. Hetta upp och håll varmt i en förvärmd vinkanna eller en glöggvärmare. Ska man spara vinet kan man sila bort apelsin och kryddor, hälla upp på flaska och sluta till och spara i kylen i någon dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar