onsdag 27 december 2017

Ostkräm av julens överblivna ostar och nötter!

Många som läser bloggen vet säkert att vi brinner för att rädda rester och minska matsvinn, och ost och nötter är ju fantastiska lyxvaror som är nyttiga, goda och kostar mycket energi att tillverka - därför känns det hemskt om dessa skulle hamna i soporna efter julens ostbrickor. Här kommer därför ett recept på ostkräm som rensar ostbrickans slattar på nolltid!

Ostkräm
Överbliven ost, exv. ädelost, färskost, chévre och cheddar
Ev. överblivna nötter (valnötter, mandel, hasselnötter...)
kummin (hel)
kryddpeppar, malen

Grovhacka först nötterna i en matberedare/mixer. Lägg sedan ner överblivna ostbitar som tycks smaka någorlunda gott tillsammans, experimentera gärna, men det går också att göra 2 sorters ostkräm om man vill. Det blir dock sällan äckligt att blanda många små slattar av god ost!. Tillsätt ca1 krm kummin och lite kryddpeppar. Mixa. Tillsätt smör tills konsistensen är lagom bredbar. Smaka av med mer kummin eller kryddpeppar, eller eventuellt lite salt.

Ostkrämen kan bres på kex, eller avnjutas på lunchmacka, tex på surdegsbröd, kanske med en god sylt som tillbehör eller varför inte rester av julskinka, köttbullar, kalkon, eller grönsaker, exempelvis bladspenat och tomater. En perfekt lunchmacka till mellandagarna! Eller gör en god värmande soppa och ha bröd med ostkräm som tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar