söndag 26 april 2015

Restfest, tävlingar, skolmaterial och en enkel Phad Thai!

En del av er som läser bloggen vet att vi är engagerade i att minska matsvinnet så mycket som möjligt och har en nollvision på slängd mat här hemma och dessutom hoppas att butiker och restauranger kan börja jobba mer aktivt mot slängda matberg. Därför vill vi uppmärksamma arbetet som andra gör för detta och tipsar här om Ksf:s "restfest" på Medborgarplatsen kl 11 den 28e maj, där man får gratis mat som tillagas av överblivna råvaror från Södermalms Coop-butiker och massor av bra tips på hur man kan göra med rester. För det är ju just idéer på hur man smidigt kan göra åt den där torra brödbiten eller resterna av pastan som blev över som vi behöver, eller hur, det är ju oftast så att det känns dumt att slänga men vi vet inte vad vi ska hitta på med resterna.... Sen har "hemliga kocken"-författaren Mats-Erik Nilsson kanske rätt när han i sin senaste krönika pratar om varför man handlar när kylen och frysen är full....

Ett annat kul initiativ är matsvinnstestet som finns på stoppamatsvinnet.nu och som ger svar på bland annat hur man får nytt i liv i sallad som börjat sloka eller morötter som blivit mjuka mm. Just nu har de också en tävling där man kan vinna 6000 kr, vilket är summan en genomsnittlig barnfamilj slänger mat för i Sverige per år! Så även om ni inte vinner priset, har ni en chans att få upp till 6000 kr över efter årets slut genom att ta krafttag mot matsvinnet hemma! Slutligen kan femåringar i Stokholmsområdet anmäla sig och sin förskola till Rekospelet där man också jobbar med "släng inte maten"-budskapet på ett kul sätt. Intresseanmälan på www.rekoklubben.se! Vi har tidigare också tipsat om www.slangintematen.se som är en jättebra sajt med tips och recept och även har spännande skolmaterial.. Så kanske börjar uppmärksamheten kring detta väckas nu, även om vi ännu inte kommit så långt som Frankrike där man nyss förbjudit butiker att slänga mat som det stod om i DN idag.

***

Nu firar vi alla dessa nya initiativ med ett nytt recept på resträddare (tidigare recept finns under etiketten rester). Phad thai är säkerligen thailändarnas favoritversion av resträtt, att jämställas med vår pyttipanna eller italienarnas lasagne. Detta är också en flexirätt som vi skrev om i ett tidigare inlägg - en rätt som lätt kan varieras och anpassas så att olika personer i familjen får sina behov tillgodosedda. Det är enkelt att byta ut räkor med stekta kycklingbitar, tofu eller kanske bara bitar av stekt svamp och en extra näve jordnötter som också funkar som vegetarisk rätt. Dessutom innehåller den inga mjölkprodukter och kan göras glutenfri med risnudlar.

Phad thai är extremt enkelt och snabbt att göra, eftersom man bara måste koka nudlar istället för något som tar längre tid såsom potatis eller ris. Det är en riktig snabbrätt, och kan innehålla mest saker ur skafferiskåpen och frysen plus någon rest från kylen om man vill. Majs, jordnötter, frysta räkor och nudlar är oftast inte svårt att frambringa, och har man sedan lite salladslök, böngroddar och kanske paprika så är man hemma. Rätten är också ett kul sätt att få med lite nyttiga böngroddar i maten, och groddskeptiker kommer knappt märka att de finns där, rätten är bara lite krispigare än om det bara varit nudlar.

Utan fisksås slinker det ner utan problem!
För barn kan fisksåsen som ingår i rätten verka avskräckande, den smakar och luktar ganska starkt (vi har i alla fall ett luktkänsligt barn), men det som bra är att det funkar alldeles utmärkt att tillsätta såsen allra sist, så det blir superenkelt att laga en version av rätten till barnen samtidigt som de vuxna kan tillsätta sås (och kanske också räkor som en del barn inte gillar), sist.

Vi anger här ett ganska litet recept eftersom det är svårt att göra en stor portion ens i en stor wokpanna, nudlarna är såpass bulkiga. Som tur är så är rätten så enkel att göra att det inte är så jobbigt att göra den helt färsk.

Phad thai - stekta nudlar
Phad Thai med räkor och jordnötter

ca 2 vuxna och 2 barn

200 g äggnudlar
4 st strimlade salladslökar (eller blast från färsk lök)
ca 100 g böngroddar (1/2 paket)
1 st gul paprika
1 burk majs
jordnötsolja (eller rapsolja) till stekning
3 ägg
1,5 msk tamarindpasta
1 msk japansk soja
3 msk råsocker
1/2 msk fisksås
ca 150 g räkor (skalade), alternativt stekt kyckling, tofu, mer jordnötter och stekt svamp osv...
1/2 dl hackade jordnötter
ev färsk koriander till servering

Tina räkor ifall de varit djupfrysta (i kallt vatten ifall de inte hunnit tina). Koka äggnudlar enligt anvisningar på förpackningen, men se till att sluta koka strax innan de är färdiga, spola dem direkt med kallt vatten så att de inte fortsätter att mjukna. Blir de för mjuka och sedan ska wokas så blir hela rätten lite soggy och geggig, vilket är synd. Strimla salladslöken och paprikan, hetta upp olja i stekpannan/wokpannan och stek först lök hastigt i någon minut, tillsätt sedan paprikan. Vill ni ha med svamp i rätten så tillsätt den nu och låt den stekas mjuk. Skölj böngroddarna och lägg i dem också, öppna majsburken, skölj majsen och tillsätt även dem, blanda hela tiden runt med jämna mellanrum.

Fös innehållet i pannan uppåt kanterna så att det friläggs lite yta i mitten, häll på mer olja och knäck i äggen ett i taget. Vänta tills det börjar stekas och gnugga sedan med träsked/spatel så att ägget trasas sönder, blanda snabbt med grönsakerna i pannan.

Hacka under tiden räkor i mindre bitar (alternativt stek strimlor av kycklng, bitar av tofu) och hacka jordnötterna också lite (separat). Mät upp tamarindpasta, soja, råsocker och fisksås i en liten glasburk med lock, sätt på locket och skaka kraftigt så att allting blandar sig (har ni ingen sådan burk så rör bara om i en skål istället). Är det många som har svårt för fisksås och tamarind så testa att bara ha vanlig soja som sås till denna rätt, det blir också gott faktiskt.

Nu är det dags att ta beslut om ifall alla som ska äta vill ha sås, räkor/kyckling/tofu och jordnötter i sin mat. Tillsätt först nudlarna, rör om så de blandar sig med maten och blir lite varma. Vill vissa i sällskapet inte ha sås så vänta med den till sist, häll istället i jordnötter och räkor (ifall alla ska ha). och vänd runt så det blir varmt. Ta undan mat i en skål till dem som inte ska ha sås/räkor/nötter alternativt om bara några vill ha exempelvis kycklking som ni stekt i en annan stekpanna så blanda ner den i serveringsskålen. Häll sedan på såsen som ni blandat i burken i pannan med resten av maten, rör om så att den blandar sig och blanda nu ner resterande jordnötter , räkor. Naturligtvis kan man göra 3 eller 4 olika varianter i olika skålar om det är många som vill ha specialvarianter, det är inte svårt eftersom dessa saker tillsätts på slutet.

Servera gärna med färsk koriander och mer sojasås.

Allergier: Ta risnudlar istället för äggnudlar för glutenfri, kontrollera såserna dock. Rätten är laktosfri och kan göras vegetarisk/vegansk om man skippar räkor och fisksås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar