måndag 11 november 2019

Jordärtskocksoppa

Förrförra våren fick vi några jordärtskockor av kollegor på jobbet som vi planterade på kolonilotten. Till hösten skördade vi alltihop och gjorde soppa på dem. Nästa vår behövde vi inte plantera nya, de kom upp igen eftersom det alltid blir kvar lite jordärtskockbitar i jorden. De kan sprida sig som ogräs om man inte är försiktig men vi tänkte försöka hålla efter dem så det blir lagom mycket. Nu för andra året i rad har vi lyckats ta fram ett recept för soppa som vi tycker blir jättegod och som vi är helt nöjda med. Dottern äter också soppan med god aptit. 

Jordärtskockor är lite speciella, de är väldigt nyttiga och bra för tarmfloran eftersom de innehåller kostfibern inulin istället för stärkelse, inulin tar sig hela vägen ner till tjocktarmen där den bidrar till att goda bakterier får mat och växer. De har en lite säregen smak och en del personer klarar verkligen inte av smaken och är allergiska mot skockora och blir väldigt uppblåsta i magen av dem. De flesta blir rätt pruttiga av jordärskockor men det är för att de goda bakterierna i tjocktarmen är glada och äter sina kostfibrer så man får försöka äta dem någon dag då det inte spelar så stor roll att man pruttar lite några timmar efter soppätandet och tänka på att man gjort något gott för tarmen. Börja med att äta en ganska liten portion soppa för att kolla hur du mår och vänj magen lite långsamt vid den. 

När man odlar jordärtskockor blir det rätt mycket av dem på bara några få plantor. Vi fick upp nästan 5 kg så vi gjorde denna soppa i flera omgångar och frös in. Läs mer t.ex. här om jordärtskockan och hur man odlar den. 

Jordärtskocksoppa med surdegskrutonger
Soppa på 1,2 kg jordärtskockor, ca 8 portioner
Soppan passar bra med lite knapriga hemgjorda krutonger men de går också bra att utesluta. Toppa i så fall gärna soppan med lite flingsalt och paprikapulver vid servering. 

1,2 kg jordärtskockor 
2 burkar stora vita bönor (ca 800g)
olivolja
4 vitlöksklyftor
2 liter vatten
grönsaksbuljong till 2 liter
400 ml kokosmjölk
2 msk rosmarin färsk eller torkad
salt, peppar

Krutonger: (gör bara de du ska äta den dagen, godast färska!)
Surdegsbröd, ca 2 skivor per portion (Tips: tärna gammalt bröd och frys in, ta fram och häll direkt i pannan för jättegoda krutonger!) 
olivolja
salt, peppar 
paprikapulver 1 msk per portion
1 vitlöksklyfta för 2 portioner
1/2 dl pumpafrön för 2 portioner

Jordärskockor är superjobbiga att skala. Vi brukar faktiskt tvätta och skrubba dem så ordentligt att man inte behöver skala utan bara kan skära bort de smutsiga/skadade delarna. Faktiskt har vi fått goda resultat av att tvätta dem med högtryckstvätten i en hink först och sedan i ett durkslag ute på gräsmattan. Det låter som overkill men har man 5 kg jordärtskockor att skala så tycker man inte det. Högtryckstvätten får bort det mesta av det jordiga och man har bara lite efterarbete kvar vid diskhon med att få bort jord på de mest knotiga ställena. Detta arbete kan göras flera dagar innan man ska göra soppan, för det tar en god stund!
Så, tvätta skockorna och skala/skär bort det som ser smutsigt/fult ut, lite tunnare skal funkar bra att spara när man kokar soppan. Skär skockorna i bitar och fräs i olivolja i en rejäl kastrull, pressa i vitlöken medan ni fräser. Har ni mycket skockor får ni fräsa i omgångar så att allt blir lite fräst med olja och vitlök. 

Tillsätt vatten och buljong samt avsköljda bönor (skölj tills de slutat skumma), samt kokosmjölk och hackad färsk/mortlad torkad rosmarin, salt och peppar. Låt koka i 10-15 minuter under lock, tills skockorna är mjuka. Mixa soppan med mixerstav, smaka av med salt och peppar.

Krutongerna kan ni göra medan soppan puttrar. Skär brödet i ca 2 cm kuber, lägg i en skål och häll på olivolja, paprikapulver, salt, peppar och vitlök. Oljan ska vara så mycket att brödet tar upp det och blir genomsyrat av oljan utan att bli helt drypande. Häll upp på en plåt eller i en stekpanna. Rosta i ugnen på 225 grader (bra om du gör mycket krutonger), rör om efter några minuter eller i stekpanna under omrörning tills de tar färg och är knapriga (funkar bäst om du gör mindre än 4 portioner krutonger. Häll på pumpafrö mot slutet av krutongmakeriet och låt dem också ta lite färg och bli knapriga. De är färdiga efter 5-8 minuter. 

Servera soppan i skålar och krutongerna i en skål bredvid, ta lite krutonger åt gången och toppa soppan med så är de knapriga medan man äter. Krutongerna gör rätten roligare för barn. 

Övrigt: Laktsofritt, vegetariskt, vegan, uteslut krutongerna vid glutenallergi eller ta glutenfritt bröd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar