tisdag 30 september 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 41: Boeuf bourguignone, rostad tomat- och paprikasoppa samt lax i grön currysås

Boeuf Bourguignone med rostade potatishalvor
Vi fortsätter även denna vecka att ge recept som kan lagas på hemodlade höstgrönsaker eller varför inte närproducerade grönsaker köpta på torghandel eller Bondens Egen Marknad. Vi dammar också av tryckkokaren inför hösten och lagar den första riktigt mustiga höstgrytan för säsongen, en klassiskt god Boeuf Bourguignone! Två grytor på samma vecka kan tyckas lite för grytigt, men de är väldigt olika i och med att den ena är en mustig köttgryta med vin som serveras med potatis och den andra är en lättsmält asiatisk laxgryta med kokosmjölk som serveras med ris. Tomatsoppan som äts med bröd till blir ett bra komplement.

Samtliga maträtter går bra att laga en dag och äta en annan, köttgrytan blir ju bara godare om den får stå ihop sig, dock doftar det så gott när den står och pyser att det kan vara svårt frestande att äta av den! Laxgrytan är för all del lite extra god samma dag som den tillagats, så kanske är det bra att ta två matlagningskvällar för dessa tre rätter. Soppan lagar nästan sig själv i ugnen medan man pysslar med en annan rätt...
Tomat- och paprikasoppa med pizzabit

Allergier: Samtliga rätter denna vecka är fria från mjölk och gluten, kontrollera bara buljong och servera soppan med lämpligt tillbehör. 

Grön currygryta med lax
I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm.

Boeuf Bourguignone
Detta recept är för tryckkokare, men egentligen kan man koka i en stor kastrull eller i en ugnsfast emaljerad gryta eller lergryta (ej gjutjärn till rätter med vin i). Det enda som händer är att det tar längre tid.

Rostad tomat- och papriksasoppa
Vår senaste soppa på bloggen blev så lyckad att vi genast tar med den på matsedeln, det finns säkert färska tomater att få tag på, kanske sådana som börjar bli lite mosiga kan fås billigt!

Grön currygryta med lax och haricots verts
Ni som har turen att ha kunnat slutskörda hemodlade haricots verts eller nyligen fryst in egna innan frosten nu snart tar dem kan passa på att använde i denna goda och milda fiskgryta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar