onsdag 24 september 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 40: Vegetarisk lasagne, färgglad kyckling-currywok och räksoppa med chili-citrongrässmak

Diverse rester blir kanongod lasagne!
I denna veckas matsedel uppmärksammar vi rädda resterna-temat som vi för tillfället har på bloggen och rekommenderar att ni lagar en vegetarisk lasagne där ni försöker göra åt olika rester ni möjligen har hemma (har ni köttfärssås som rest så gör för all del åt den också!). I receptet finns det lite tips på vad man kan ha i lasagnen, men ta allsköns rester ni kan tänkas ha - tomater/tomatkross, lök, svamp av olika slag, aubergine eller zucchini, fryst eller färsk mangold eller spenat, majs,soltorkad tomat, morot, ja, listan kan göras rätt lång. Passa på att utnyttja överbliven sås eller mjölk för att göra en mjölksås, alternativt ta keso istället. Har ni några ostslattar av något slag (må det vara fetaost, getost, mozzarella, hårdost eller parmesan så släng på det överst på lasagnen! Vips har ni en god maträtt som troligen blev billig också!

Räksoppa med citrongräs och chili, räkorna bredvid
Den andra rätten på matsedeln denna vecka är en kyckling-currywok på 2 bröstfiléer av en Bosarpkyckling som blir 5 portioner mat (!). Veckans fisk/skaldjursrätt är denna vecka räksoppa som också har en touch av rest-tema ifall ni har räkskal som ni har sparat. Har ni inte det så gör det till nästa gång! Föredrar ni en annan soppa så testa gärna denna fisksoppa istället! Samtliga rätter går att laga i förväg och spara/hetta upp. Räksoppan kan med fördel lagas samtidigt som lasagne går klart i ugnen eller woken fräser på eftersom den ska stå och puttra ett tag.

Allergier: Lasagnen innehåller både gluten och mjölk men det finns glutenfria lasagneplattor att köpa och det går förstås att använda mjölkfria produkter istället för keso och ost. Kycklingwoken är glutenfri och laktosfri. Soppan är också glutenfri, använd havregrädde istället för grädde för mjölkfri variant. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm.

Vegetarisk lasagne
Använd inspirationen i detta inlägg och lägg till/dra ifrån som ni önskar, eller gå direkt till detta inlägg för att få ett klassiskt recept på vegetarisk lasagne. Lasagne går utmärkt att frysa eller ha med som matlåda, funkar bra att värma i micro.

Kyckling-currywok
Kycklingwok med mycket grönsaker!
Woken innehåller massor med olika grönsaker och självklart kan man utesluta exempelvis svampen om man inte tycker om den, eller bambuskotten eller sockerärtorna eller något annat man inte vill ha med. Rätten innehåller protein i flera former i och med att den innehåller svamp, nötter och ärtor. Vill ni göra en vegetarisk variant så skippa kycklingen och ta mer grönsaker, öka då gärna på proportionen av just svamp, nötter och ärtor.

Räksoppa med citrongräs och chili
Receptet börjar med att man gör ett avkok på gamla räkskal som man sparat i frysen från tidigare räkmåltider, men man kan lika gärna köpa räkor med skal och göra avkoket på skalen direkt. Det blir gott med egen räkbuljong så spara gärna skalen i frysen om ni inte brukar göra det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar