Räkskalen fräser med fryst dill och buljong |
Räksoppa garnerad med citrongräs, räkor bredvid |
4 lunchportioner
Räkskal från minst 500 g räkor (vi hade säkert det dubbla)
1 gul lök
1 fänkål
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 liter vatten
fiskbuljong ifall ni har, annars lantbuljong
2 msk Renée Voltaire citrongräs- och chili buljong (eller färsk chili och citrongräs)
1 tsk salt
svartpeppar
dill 1 dl hackad (går bra med fryst hackad dill)
2 dl grädde
Färska räkor ca 1 dl/ portion
Fräs räkskalen i olja i några minuter, lite längre om de var frusna från början. Hacka under tiden lök och fänkål i små bitar. Fräs även dessa i olja med räkskalen tills de är lite mjuka. Tillsätt tomatpuré, vatten, buljong, buljong, salt och peppar samt dill. Koka upp och låt koka i drygt 10 minuter. Sila nu bort alla skal och grönsaksbitar, använd en finmaskig sil, troligtvis får ni tömma silen flera gånger under silningen. Tillsätt grädden, koka upp soppan och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Vill man spara soppan kan man kyla ner den nu och sedan värma i kastrull. Vid servering - klipp gärna lite extra citrongräs över, servera med ca 1 dl färska räkor i en skål bredvid så att man kan tillsätta strax innan man äter. Vitlöksbröd passar nog bra till!
Övrigt: testa att utesluta grädde helt eller ersätta med havreprodukt för mjölkfrisoppa. Innehåller inte gluten (kontrollera buljonger!).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar