tisdag 23 september 2014

Räksoppa med citrongräs och chili - gjord på sparade räkskal

Vi tänkte ha lite återbrukstema här på bloggen under några veckor med flera recept och inlägg på temat "släng inte..." (se etiketten "rester" för fler sådana tips/inlägg). Häromdagen gjorde vi nämligen räksoppa på räkskal som vi sett till att spara i frysen, både sedan vi ätit rätter med naturella räkor, samt sedan vi köpt rökta räkor i hamnen i Grisslehamn i våras och sedan vi grillat sweetchili och citrongräsmarinerade räkor i somras. Varje gång har vi helt enkelt samlat räkskal i en skål, tagit en fryspåse, stoppat ner räkskalen, knutit igen och stoppat i frysen. Nu tog vi fram dem och hällde de direkt i en stor kastrull för att snabbt koka med i buljongen till soppan.

Räkskalen fräser med fryst dill och buljong
Vi utgick ifrån ett recept av Leif Mannerström som vi hittat på nätet, men det hade absurt mycket grädde i sig så vi drog ner rätt kraftigt på den och ökade på med buljong och vin. Inspirerade av våra chili- och citrongräsmarinerade räkskal hade vi dessutom i rejält med Renée Voltaires chili-citrongräsbuljong och det blev en riktigt god soppa med lite sting i! Säkert kan man utesluta grädde om man kan tänka sig en lite tunnare soppa, eller ersätta med matlagningsgrädde.

Räksoppa garnerad med citrongräs, räkor bredvid
Räksoppa med citrongräs och chili
4 lunchportioner

Räkskal från minst 500 g räkor (vi hade säkert det dubbla)
1 gul lök
1 fänkål
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 liter vatten
fiskbuljong ifall ni har, annars lantbuljong
2 msk Renée Voltaire citrongräs- och chili buljong (eller färsk chili och citrongräs)
1 tsk salt
svartpeppar
dill 1 dl hackad (går bra med fryst hackad dill)
2 dl grädde
Färska räkor ca 1 dl/ portion

Fräs räkskalen i olja i några minuter, lite längre om de var frusna från början. Hacka under tiden lök och fänkål i små bitar. Fräs även dessa i olja med räkskalen tills de är lite mjuka. Tillsätt tomatpuré, vatten, buljong, buljong, salt och peppar samt dill.  Koka upp och låt koka i drygt 10 minuter. Sila nu bort alla skal och grönsaksbitar, använd en finmaskig sil, troligtvis får ni tömma silen flera gånger under silningen. Tillsätt grädden, koka upp soppan och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Vill man spara soppan kan man kyla ner den nu och sedan värma i kastrull. Vid servering - klipp gärna lite extra citrongräs över, servera med ca 1 dl färska räkor i en skål bredvid så att man kan tillsätta strax innan man äter. Vitlöksbröd passar nog bra till!

Övrigt: testa att utesluta grädde helt eller ersätta med havreprodukt för mjölkfrisoppa. Innehåller inte gluten (kontrollera buljonger!).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar