tisdag 9 september 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 38: Gröna plättar med keso, pestopasta och lammfärsbiffar med trattkantarellsås

Gröna plättar med mangold och keso
Denna vecka blir det faktiskt två vegetariska rätter och ingen fisk, detta dels på grund av att det finns så mycket goda färska grönsaker att vi vill göra rätter med dem alla och att fisk inte riktigt är i säsong under tidig höst. Men nästa vecka kommer fisken tillbaka till er som saknar den. Lamm däremot är godast på hösten, då de gått ute och betat gräs hela sommaren (istället för påskalammen som stått inomhus och ätit hö mm.). Därför har vi med en lyxig rätt i veckans matsedel, lammfärsbiffar med trattkantarellsås (som vi hoppas ni kanske plockat själva!). Eftersom kylan är på väg är det dags att slutskörda vår basilika och vi passar på att göra en härlig pesto, detta är Frejas favoriträtt sedan länge! Testa själva att göra hemgjord pesto och se om inte barnen blir lyriska! Vi gör även en annan barnfriande rätt, nämligen plättar, med vuxentouch i och med att de innehåller mangold och grön chili, ännu ett tillfälle att länsa grönsakslandet alltså!
Pasta med pesto garnerad med tomater

Lammfärsbiffarna och gröna plättar ska lagas samma dag som de äts eftersom de är godast så, men det blir inte fy skam att värma dem som matlåda eller andra middag heller! Värm plättarna i stekpanna då, de blir lika goda som första gången de gjordes! Färdigblandad keso går också utmärkt att spara. Peston kan göras någon dag i förväg, kanske samtidigt som en av de andra rätterna, och sparas i en bunke i kylen. Sedan är det bara att koka pasta i 10 minuter, lägga en klick pesto i botten av en djup tallrik, sleva upp varm pasta ovanpå och blanda runt, garnera med tomathalvor, voilá, rätten färdig. Detta fixade vi på 10 minuter efter att vi varit och tränat i måndags efter jobbet båda två medan Freja härjat på miniSATS, vi kom hem kl 18.50 och maten stod på bordet 19.00. Perfekt!

Allergier: Peston är gluten och laktosfri (lagrad parmesan innehåller ju inte laktos), men innehåller nötter. Servera med glutenfri pasta om det behövs. Biffarna blir glutenfria om man byter ströbröd mot potatismjöl och kan göras utan fetaost. Såsen kan göras på havregrädde, svampen stekas i olja ifall ni vill undvika mjölkprodukter.  Plättarna innehåller gluten men experimentera gärna med annat mjöl, det funkar säkert! Testa att ta olja istället för smör i dem och servera med något annat än keso ifall ni vill ha laktosfritt (men vi har inte testat det, så tipsa gärna i kommentarerna). 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Gröna plättar med kesoI
fall ni inte har tillgång till mangold kan ni testa med spenat i plättarna istället. Följ instruktionerna för hur de ska lagas för att fortsätta vara frasiga och värm gärna alla som ska ätas en extra minut i stekpannan precis innan alla sätter sig till bords!

Pestopasta
Testa att göra peston på cashewnötter, det blir lika gott och mycket billigare än med pinjenötter! Ny favorit hos oss här hemma. Har ni aldrig testat att göra hemgjord pesto är det definitivt läge, går inte att jämföra med köpepesto på burk!

Lammfärsbiffar med trattkantarellsås
Lammfärsbiffar med trattissås!
I receptet beskrivs torsk med cashewtäcke som gärna serveras med kokt eller pressad potatis samt en god salsa (länk i receptet) och gärna säsongens grönsaker från odlingslådor eller gårdsbutiker. Testa vaxbönor och mangold, eller tomatsallad, kokt färsk majs eller något annat gott! Receptet ovan på mangold-squashomelette passar utmärkt till! Värm upp i micro en annan dag, men försiktig, fisk blir lätt för varm och torr!

Lycka till med matlagningen! Skriv gärna kommentar om ni testar någon av rätterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar