onsdag 3 september 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 37: Hösttema med svamp och färska grönsaker!

Nu är äntligen matsedeln tillbaka, vi hade velat börja för minst två veckor sedan men det har varit så fullt upp med att börja jobba, ny förskola, fest för arbetskamrater mm! Men nu har vi hunnit prova ut en lämplig veckomatsedel och är igång igen!

Hösten är helt klart favoritårstiden ur matlagningssynpunkt. Det finns så mycket färska ingredienser i form av olika grönsaker, svamp och vilt och allt eftersom kvällarna blir kallare känner man för mustiga storkok, grytor och soppor. Vi börjar höstens matsedel med att uppmana alla att gå ut i skogarna och plocka svamp i helgen, det ska bli fint väder, en regnig augusti har gett mycket svamp och bara en halvtimmes promenad kan ge tillräckligt med svamp för en risotto. Se mer i den länken, men soppar av alla de slag växer överallt i skogen och blir gott i risotto. Man måste inte alls bara ha karljohansvamp! En annan dag blir det köttfärsfylld (notera att det finns en veg-variant i receptet!) squash, som många kanske har odlat i odlingslådor eller som finns på torghandel, och en tredje testar vi fisk i ugn med salsa och en liten vitlöksomelette med mangold och squashens kärnor. När ni ändå odlat eller varit på torget så passa på att göra färska lättkokta vaxbönor till fisken, ååh vad gott! 


Svamprisotto med parmesan och vitt vin
Vi föreslår att ni faktiskt gör dessa tre rätter på tre olika dagar eftersom alla tre blir godast att äta direkt (även om de blir goda som matlåda också!). Börja gärna med risotton och under tiden den puttrar kan ni steka ihop köttfärsfyllningen till squashen. Låt denna svalna och förvara i en burk i kylen tills det är dags att göra squashrätten nästa dag. Då kan ni gröpa ur squashens kärnor och göra squash och mangoldomelette på dem medan den fyllda squashen gratineras i ugnen. Vill man förbereda för att tredje dagens matlagning ska gå snabbt kan man göra cashewnötshacket dagen innan, samt även hacka ihop salsa som gärna får stå ihop sig någon dag innan servering. Tredje dagen kan ni göra fisk i ugn, då har ni redan färdig mangoldomelette och eventuellt även andra tillbehör färdiga och kan snabbt koka vaxbönor till.  

Allergier: Risotton är glutenfri, fylld squash kan göras glutenfri om ni väljer lämpligt tillbehör. Fisk i ugn kan göras både gluten- och laktosfri, följ tipsen i receptet. Utöver omeletten är rätterna fria från ägg. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Svamprisotto
Köttfärsfylld squash - på bilden gratinerad med vanlig ost
och inte fetaost som i receptet, det var det vi hade hemma.
Lycka till med svampplockandet, kom ihåg att risotton fungerar med trattkantareller, Karljohan eller andra soppar. Köp på torghandel/i affären om du inte hinner gå skogspromenad. Notera att risotton fungerar bra att laga samtidigt som man pillar med annat i köket och kan behöva kompletteras med en för- eller sidorätt med grönsaker! När ni ska värma risotton till middag en annan dag, värm det som ni tänkt äta upp i en kastrull med lite vatten i botten, rör om och låt koka upp.

Fylld squash
Följ receptet men gör gärna mathavre till istället för ris så att det inte blir för likt risotton (och gör vegetarisk fyllning ifall ni vill förstås!). Testa också att blanda ner stekt mangold i omeletten som beskrivs i receptet och servera till fiskrätten dagen efter! Skölj och strimla mangold, fräs i olivolja med örtsalt och peppar i några minuter tills den blir stekt och vattnar ur sig. Pressa under tiden över 1-2 klyftor vitlök. Lägg sedan ner squash-urgröpet, låt det hela vattna ur sig lite och häll sedan på ägg som i receptet. Voila, god squash-mangoldomelette! Värm gärna omeletten i stekpanna innan servering. Squashen värms med fördel i ugn, men kan också microvärmas.
Fisk med cashewtäcke, potatis, mangold och salsa

Fisk i ugn med cashewtäcke, salsa, vaxbönor och mangold
I receptet beskrivs torsk med cashewtäcke som gärna serveras med kokt eller pressad potatis samt en god salsa (länk i receptet) och gärna säsongens grönsaker från odlingslådor eller gårdsbutiker. Testa vaxbönor och mangold, eller tomatsallad, kokt färsk majs eller något annat gott! Receptet ovan på mangold-squashomelette passar utmärkt till! Värm upp i micro en annan dag, men försiktig, fisk blir lätt för varm och torr!

Lycka till med matlagningen! Skriv gärna kommentar om ni testar något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar