torsdag 11 september 2014

Wok med tre sorters kål och räkor i asiatisk sås

Såhär när kålen är färsk och krispig kände vi för att testa en wok med riktigt mycket kål. Citrongräset vi har här hemma som växer som ogräs inspirerade till en citrongräs- och chiliwok med räkor i kokosmjölk. Det blev faktiskt jättegott trots att vi bara höftade lite med ingredienserna. Ni har väl inte heller glömt att kokosmjölk är supernyttitgt, och att alla sorters kål och även räkor är supermat! Men kålen har huvudrollen i denna maträtt, räkorna är mest proteintillskott, smakbrytning och snygg garnering. Föredrar ni en såsigare wok och hellre vill ha lax men gillar idén med chili och citrongräs kan ni testa den här rätten istället.


Trekåls-wok med räkor i citrongräs- och chilisås
4-5 portioner

Wok med relativt stora bitar av blomkål, broccoli och fänkål
Klipp gärna lite citrongräs som garnering över rätten.
1 Fänkål
1 Blomkål
1 Broccoili
250 g svamp
2 st gula lökar (eller salladslök om ni har det hemma)
1 st Citrongräs 
1 5 cm bit ingefära ingefära 
1 st färsk eller torkad chili (ungefär)
1 msk Renée voltaires chili- och citrongräsbujong (eller grönsaksbuljong, ha då i mer färsk citrongräs och chili)
300 g räkor

2 burkar kokosmjölk
rapsolja

Tina räkorna om de är frysta, skala dem vid behov (spara i så fall skalet till räksoppa!). Hacka löken och dela fänkål, blomkål och broccoli i mindre bitar (men ändå halvstora, se bild). Skiva svampen och skiva citrongräs, ingefära och chili tunt. Häll lite rapsolja i en skål, lägg i hälften av citrongräs, ingefära och chili, rör om. Lägg tinade räkor i denna marinad under tiden ni gör resten av woken. 
Hetta upp olja i woken och fräs löken samt resten av citrongräset, ingefäran och chilin. Tillsätt svamp, salta med 1 tsk salt och woka i några minuter och tillsätt sedan fänkål i omgångar så att temperaturen hela tiden hålls hög (rör om och när det som tillsatts i woken blivit varmt kan man lägga till mer). När fänkålen är i, gör likadant med blomkålen och sist med broccolin (som behöver kortast tid i woken). När broccolin är nästan färdig (ska vara krispig men inte rå, smaka), tillsätt 2  burkar kokosmjölk (skölj ur dem med lite vatten och tillsätt även det samt minst 1 msk buljong, koka upp och smaka av direkt. Reglera med mer citrongräs/ingefära/chili om något känns svagt, mer salt om allt känns lite smaklöst. Stäng av woken så fort smaken är bra så att den inte kokar i onödan. Rör ner räkorna när det inte längre kokar. Servera gärna med jasminris. 

Missa inte tipsen om hur man tar hand om sin gjutjärnswok i detta inlägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar