Tomat- och paprikasoppa, här serverad men en liten pizzaslice |
Vi blandade ner kikärtor i soppan för att göra den matigare, men ändå är den inte särskilt kaloririk så för att duga som lunch behövs nog en rejäl macka till. Alternativt kan man förstås äta den exempelvis på en "fastedag" eller som lågkalori-alternativ om man håller på med sådant. Upphettad tomat är ju berömd för att vara supernyttigt så det är mycket bättre med en sådan här enkel soppa istället för någon skum diet-pås-soppa....
Rostad tomat- och paprikasoppa
4 portioner
1 kg tomater (vanliga eller körsbärstomater)
2-3 st paprikor
1 burk kikärtor
2 st gul lök
Grönsaksbuljong, gärna Reneé Voltaires
Örtkryddor (gärna timjan)
Örtkryddor (gärna timjan)
Skölj tomater och rensa bort eventuellt angripna tomater (men de som bara är spruckna eller mosiga kan åka med!), lägg på en ugnsplåt. Skölj, kärna ur och halvera paprikorna, lägg dem med runda sidan uppåt på samma plåt som tomaterna eller en separat plåt om de inte får plats. Ringla olivolja över tomater och paprika, krydda med lite örtsalt, peppar och timjan eller andra örtkryddor ni har hemma. Rosta i ugnen på 150 grader (gärna under grill) tills de blivit skrumpna och fått färg som på bilden, det kan ta ca 30 minuter beroende på ugn. Ifall ni har två plåtar inne så byt plats på dem efter halva tiden. Blir paprikan lite svart kan man enkelt peta bort det svarta på den bara. När tomaterna nästan är färdiga - ta fram en större kastrull, hacka löken och bryn den i botten av kastrullen i rapsolja eller olivolja. Häll sedan ner allt från plåtarna i kastrullen, se till att få med oljan och kryddorna också. Tillsätt 2 liter vatten, grönsaksbuljong, salt och kikärtor och koka upp alltihop. Låt puttra i ca 10 minuter tills ärtorna känns mjuka. Ta från värmen, tillsätt socker eller honung och mixa med mixerstav tills soppan är slät. Det kan finnas småbitar av paprikaskal kvar i soppan, det tycker inte vi gör något men om ni är känsliga för det kan ni ta bort paprikaskalet efter att den grillats färdigt. Tomatskalen behöver inte tas bort, de är supernyttiga och blir inte konstiga i soppan (plus att det är pilligt!). Smaka av soppan med salt eller honung ifall den inte smakar så mycket, fortsätt att smaka av tills de mustiga smakerna framträder. Känns soppan för tunn kan man låta den puttra utan lock i 10 minuter så att den reducerar lite. Klipp kärna i lite persilja vid servering och servera med bröd, macka, pizzaslice eller varför inte med en quesadilla.
Övrigt: vegetariskt/vegansk soppa om man använder veganbuljong. Innehåller ej mjölk eller gluten ifall man väljer gluten och mjölkfritt tillbehör, men återigen kolla buljongen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar