måndag 8 september 2014

Grillade räkor med sweet chili och citrongräs

Det var så fint väder i helgen att vi fortsatte att grilla, kände oss inte mätta på det trots en lång grillsommar. Nästa helg kanske det också duger, i alla fall till lunch eller tidig eftermiddag! I år har det gått bra med citrongräsodlingen så vi bestämde oss för att marinera räkor med skal i sweet chili och citrongräs och det blev mycket goda lite klibbiga räkor. Ät som de är till förrätt, eller gör en fräsch lunchsallad som toppas med räkorna. Kanske piffa upp en sen kräftskiva med lite grillade räkor? Glöm för den delen inte grönsakerna på grillen, här är våra 5-i-topp (men skippa sparrisen nu på sensommaren!).

Grillade med sweet chili och citrongräs
Grillade räkor!

Förrätt för 4 pers/topping på sallad

1 paket frysta räkor med skal (exv. Änglamark har goda räkor som är så schyssta de kan bli idag, mer om det i detta inlägg)
1 dl Rapsolja
1 dl sweet chilisås (gärna hemgjord!)
2 nypor chiliflakes (eller chilipulver)
1 msk flytande honung
1 citrongräs

Häll ungefär den mängd av olja, sweet chilisås och flytande honung som står ovan i en bunke och tillsätt chiliflakes (vi tar bara krossade bitar av egen chili som vi torkat) efter smak. Hacka citrongräs fint och blanda ner det bunken. Tina frysta räkor och lägg ner i bunken, rör om så att räkorna täcks av marinaden. Förbered gärna detta flera timmar innan grillningen så kan räkorna ligga i marinaden länge. När det är grilldags, blötlägg träspett i några minuter eller använd metallspett och trä räkorna på spetten. Pensla gärna på lite extra marinad.

Grilla i några minuter, vänd. De ska bli varma och få lite färg men grilla inte för länge för då förlorar de spänst.

När ni skalar - lägg skalen i en stor skål och frys in dem sedan i en plastpåse! Räkskal i god marinad är en utmärkt ingrediens att koka soppa på. (Nej, det blir inte äckligt i och med att man slickat på fingrarna och tagit på räkskalen, dels fryses skalen först ner och sedan kokas de upp rätt länge så inget överlever!) Recept på räksoppa kommer snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar