onsdag 17 september 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 39: Fiskcurrygryta med röda linser, italiensk auberginegratäng och renskavspaj med svamp och västerbottenost

Fiskgrytan är en god och lyxig rätt...
Denna vecka är fisken tillbaka i form av en kanongod fiskgryta med salladsärtor och körsbärstomater, förhoppningsvis går det att hitta salladsärtor fortfarande som inte är från Kenya och kanske har ni många körsbärstomater hemma just nu om ni odlat själva! Grytan innehåller även röda linser som extra förstärkning och vill man så kan man absolut göra en vegetarisk gryta av den här genom att ta mer linser och utesluta fisken (den blir till på köpet vegan-vänlig då!). 

Vi brukar köpa renkött i större parti en gång per år och då får vi en hel del renskav som det brukar vara gott att börja göra åt när höstkylan känns i luften. Än så länge är det lite för varmt ute för att köra vår mustigaste renskavsgryta, men en lättare renskavspaj med (kanske egenplockade) trattkantareller och västerbottenost blir det på menyn denna vecka också! Detta är ett smart recept där vi gör en stor paj i långpanna som enkelt blir lunchlådor eller kvällsmat kompletterat med sallad. Vill man ha vego-paj är det bara att ta mer svamp och ost och skippa renskaven förstås. 

Sist men inte minst har vi en auberginegratäng på menyn nu när fin aubergine finns i stora lass i butikerna och på torgen, en kanongod rätt som också gör åt färsk oregano som man kanske har hemma och innehåller lyxiga mängder parmesan. Vi har haft rätten på julbordet faktiskt, men den är egentligen inte direkt julig på något sätt och passar utmärkt som hösträtt!
Fiskgrytan puttrar i en stor wok
Vi rekommenderar att man lagar gratängen och långpannepajen under samma kväll då ugnen får dubbelarbeta. Kanske äter ni pajen direkt medan gratänger går klart i ugnen. Kyl ner gratängen direkt och nästa dag efter jobbet lägger ni upp så mycket av den ni vill äta i en ugnsfast form och gratinerar den en kort stund (har ni grillfunktion på micron så är det ännu bättre med micro+grill). Fiskgrytan kan lagas en annan dag ifall det blir för mycket med trerätterskok en dag, och då ätas en gång direkt. Spara annars sockerärtor och körsbärstomater och blanda ner när maten värms på så blir det som godast. Värm fiskgrytan i kastrull. 

Allergier: Fiskgrytan är helt glutenfri och även mjölkfri eftersom den baseras på kokosmjölk, och kan som sagt göras vegetarisk/vegansk också. Auberginegratängen innehåller ost som är svår att utesluta men det går enkelt att göra glutenfri, se tips i receptet. Pajen är ju baserad på vetemjöl och vi har inga erfarenheter av att byta ut detta mot andra mjölsorter, men det kanske kan gå. Det går troligtvis att byta till laktosfria mjölkprodukter i pajen också. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm.

Fiskgryta med curry och linser
Spännande och god asiatisk fiskgryta med mycket smak av curry som även blir lite matigare med röda linser i.  

Auberginegratäng
Paj i långpanna blir mycket paj!!
I receptet beskrivs hur man kan göra egen tomatsås från grunden, men är det vardagsmatlagning som gäller kanske man föredrar att köpa tomatsås, se tips i receptet på bra såser. 

Renskavspaj med svamp och västerbottenost i långpanna
Lyxig paj som är lätt att göra och ger mycket "valuta för pengarna" i och med att det blir mycket paj! Självklart kan man variera fyllningen och använda mer svamp och ost ifall man vill utesluta köttet. 

Lycka till med matlagningen! Skriv gärna kommentar om ni testar någon av rätterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar