Fiskgrytan är en god och lyxig rätt... |
Denna vecka är fisken tillbaka i form av en kanongod fiskgryta med salladsärtor och körsbärstomater, förhoppningsvis går det att hitta salladsärtor fortfarande som inte är från Kenya och kanske har ni många körsbärstomater hemma just nu om ni odlat själva! Grytan innehåller även röda linser som extra förstärkning och vill man så kan man absolut göra en vegetarisk gryta av den här genom att ta mer linser och utesluta fisken (den blir till på köpet vegan-vänlig då!).
Vi brukar köpa renkött i större parti en gång per år och då får vi en hel del renskav som det brukar vara gott att börja göra åt när höstkylan känns i luften. Än så länge är det lite för varmt ute för att köra vår mustigaste renskavsgryta, men en lättare renskavspaj med (kanske egenplockade) trattkantareller och västerbottenost blir det på menyn denna vecka också! Detta är ett smart recept där vi gör en stor paj i långpanna som enkelt blir lunchlådor eller kvällsmat kompletterat med sallad. Vill man ha vego-paj är det bara att ta mer svamp och ost och skippa renskaven förstås.
Sist men inte minst har vi en auberginegratäng på menyn nu när fin aubergine finns i stora lass i butikerna och på torgen, en kanongod rätt som också gör åt färsk oregano som man kanske har hemma och innehåller lyxiga mängder parmesan. Vi har haft rätten på julbordet faktiskt, men den är egentligen inte direkt julig på något sätt och passar utmärkt som hösträtt!
Vi brukar köpa renkött i större parti en gång per år och då får vi en hel del renskav som det brukar vara gott att börja göra åt när höstkylan känns i luften. Än så länge är det lite för varmt ute för att köra vår mustigaste renskavsgryta, men en lättare renskavspaj med (kanske egenplockade) trattkantareller och västerbottenost blir det på menyn denna vecka också! Detta är ett smart recept där vi gör en stor paj i långpanna som enkelt blir lunchlådor eller kvällsmat kompletterat med sallad. Vill man ha vego-paj är det bara att ta mer svamp och ost och skippa renskaven förstås.
Sist men inte minst har vi en auberginegratäng på menyn nu när fin aubergine finns i stora lass i butikerna och på torgen, en kanongod rätt som också gör åt färsk oregano som man kanske har hemma och innehåller lyxiga mängder parmesan. Vi har haft rätten på julbordet faktiskt, men den är egentligen inte direkt julig på något sätt och passar utmärkt som hösträtt!
Fiskgrytan puttrar i en stor wok |
I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm.
Fiskgryta med curry och linser
Auberginegratäng
Paj i långpanna blir mycket paj!! |
Renskavspaj med svamp och västerbottenost i långpanna
Lyxig paj som är lätt att göra och ger mycket "valuta för pengarna" i och med att det blir mycket paj! Självklart kan man variera fyllningen och använda mer svamp och ost ifall man vill utesluta köttet.
Lycka till med matlagningen! Skriv gärna kommentar om ni testar någon av rätterna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar