tisdag 2 september 2014

Risotto med svamp!

Fyra Karl Johan och en björksopp räckte fint till risotton!
Har ni också upptäckt att det finns jättemycket svamp ute i skogarna nu?! Särskilt fina soppar av olika slag, Karl Johan, men också björksopp och andra goda soppar, som man känner igen på att de har rör på undersidan. De flesta är goda och funkar att tillaga tillsammans i en god risotto (se dock upp för gallsoppen som inte är helt olik karljohan men har mörkare ådernät på foten, kolla gärna svampguiden (finns också som app). Plocka även foten, skär bort rören och allt som är angripet av mask och hacka svampen i småbitar. Sen är det bara att börja laga denna goda risotto! Denna gång använde vi spännande och gott carnaloniris som Flora fått av arbetskamraterna, men det går också bra att använda avorioris eller annat risotto-ris.

Svamprisotto med vin och parmesan
drygt 4 portioner (dubbla gärna)

Färdig risotto redo att avnjutas med extra parmesan!
5 dl risottoris
4-5 schalottenlökar
grönsaksbuljongpulver (gärna Rennee Voltaires buljong) eller buljongtärning
1 liter vatten
2,5 dl vitt vin (finns småtetror på systemet som kan vara smidigt att ha hemma)
40 g smör
1 dl (ca 50 g) riven parmesan
olivolja
1,5 tsk salt och 1 krm peppar

Hacka svampen och fräs i lite ca 10 g av smöret tills det släppt ifrån sig en del vatten. Tillsätt olivolja och fräs hackad schallotenlök. Häll på riset och fräs i några minuter under omrörning. Häll 1 dl vatten och drygt 2 dl vin i en kanna och ställ bredvid spisen. Spara den sista lilla skvätten vin till slutet. Tillsätt nu salt, peppar och allt grönsaksbuljongpulver (eller smula i buljongtärningen) men häll bara i ca 2 dl av vin+vattnet, rör om och låt det börja småkoka på ungefär nivå 1-2 av 6 (under lock). Ställ en klocka på ca 5 minuter, och när tiden har gått, rör om i grytan (ordentligt även i botten) och tillsätt ytterligare 2 dl vin+vatten och låt koka vidare. Det är jätteviktigt att ställa en klocka så att man inte glömmer att röra om med 5 minuters mellanrum i risotton och ha i mer vin och vatten. Man inte ska låta sig luras av att det har bubblat upp vatten på ytan, för det kan vara på väg att bränna fast i botten ändå!
Rör om kontinuerligt!
Receptet är perfekt att göra i samband med att man kanske lagar en annan rätt, eller röjer upp rejält i köket, eftersom man måste vara i närheten av spisen rätt länge utan att för den skull behöva göra särskilt mycket med risotton. Efter ca 25-30 minuter bör risotton vara färdig, men är riset ännu inte helt mjukt så ha för all del på lite vatten till och låt koka en liten stund till. Riv under tiden parmesanen. När risotton är färdig kan man röra ner den sista lilla skvätten vin och sedan kan den med fördel stå och dra med locket på i en kvart innan den serveras. Precis innan servering ska man röra ner smöret och 3/4 av den rivna parmesanen (servera resten i en skål bredvid så att folk kan strössla på lite extra).

Risotton serveras som den är, det är en rätt i sig, men någon grönsaksrätt eller tillbehör kan behövas för att kompensera för den brist på grönsaker risotton annars har. Det är svårt att lägga till grönsaker i den tycker vi, inget passar riktigt och riskerar att förta smaken av svampen som är så mild och delikat. Bättre att kombinera med exempelvis en liten förrätt på grönsaker medan man väntar på risotton (exempelvis en tomatsallad eller ugnsgratinerade rödbetor med fetaost) eller att äta en rejäl sallad till lunch samma dag man ska äta risotto till middag.

4 kommentarer:

  1. Nu blev jag grymt sugen. Måste övertala A att laga risotto. Angående olika-egenskaper-i-köket: jag ser gärna att A lagar maten - ibland blir det totalfel eftersom han är slarvigare än jag (vem orkar läsa i receptet?) men oftare lyckas han bättre än mig eftersom han helt enkelt är händig och jag är det inte alls. Har man talang så har man.

    SvaraRadera
  2. Låter bra! Visst kan man ha talang, men man ska inte underskatta hur mycket man utvecklas av övning! Vi båda har verkligen börjat från noll i matlagningskunnande i vuxen ålder...

    SvaraRadera
  3. Att följa eller inte följa recept är intressant. Jag har en teori om att FÖR exakta recept försämrar den ovana kockens förmåga att laga god mat eftersom man då förlitar sig mer på det den exakta mängden man häller i istället för att titta, smaka, prova mm. Inga råvaror kommer att bete sig exakt likadant vad gäller koktid, vätskeupptagning, sötma mm mm. Alltså MÅSTE man hela tiden vara engagerad i vad man håller på med för att laga god mat. Utan att nämna namn har vi läkare i bekantskapskretsen som lagar mat på samma sätt som de mäter upp och delar ut medicin - med fantastisk noggrannhet vad gäller mängder och tider (ja jag vet att det eg är sjuksköterskorna som gör det, men ni förstår vad jag menar). Resultatet blir ju som ni kan förstå inte alltid så bra. Det går ju inte att säga att potatis ALLTID ska koka i 20:00 min... Så Malin: Fortsätt följa recept, men smaka på saker under tiden, kläm och känn på saker - lita inte på koktider och mängder och lär av ev misstag. Det var säkert så A gjorde i tidernas begynnelse för att bli händig också! :-) //Viki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra brandtal till den fria matlagningen! Vi håller i grund och botten med dig, dock kan osäkra och ovana kockar i början känner sig skrämda av att inte ha recept att följa. Allteftersom man känner sig mer och mer självsäker börjar man självmant frångå recepten mer och mer. Vi försöker ändå ge något slags mått här för det kan vara irriterande när det inte finns några riktmärken (dock har vi sällan själva mätt upp grejerna så vi dividerar när det ska bloggas - hur mycket buljong hade vi i egentligen?? Jag hällde på lite bara som kändes bra... osv). Men det är förstås nästan alltid möjligt att ta bort/byta ut ingredienser och ha i mer av sådant man gillar. De enda tillfällen som det kan vara viktigt att någorlunda följa proportionerna är t.ex. när man gör chokladtryffel, panna cotta eller liknande där det är viktigt att det blir en viss konsistens...

      Radera