måndag 31 mars 2014

Ungersk köttfärssås med alternativ-pasta

Det här blir nästan som lite Ungern-tema nu på bloggen, men det är mest en slump. Uppmärksammade ett recept i Coops tidning Mer smak för några månader sedan, och fick häromdagen chans att testa det. En "ungersk" köttfärssås hävdade de, och inte för att vi har serverats mycket köttfärssås i Ungern hittills men kryddningen med mycket paprikapulver samt kummin och tricket att blanda ner lite syrlig crème fraiche i såsen kändes ungerskt. Vi kompletterade receptet med 4 st extra grönsaker.

Det som var mest spännande med receptet var att man serverade blancherad vitkål istället för pasta till rätten - det blir ju genast nyttigare och mindre kolhydratstint och kan vara ett tips när man känner att man lagat pasta lite för mycket samtidigt som man känner för köttfärssås. Det blev faktiskt jättegott med  vitkålen till maten, kändes lite som att man åt pasta, och den smakrika köttfärssåsen blev omtyckt av alla. Den blir favoritmärkt direkt! Rekommenderas varmt! Vi testade även rätten med blancherad rödkål när vi hade jättemycket rödkål kvar efter julmaten och det blev också lika gott!

Ungersk köttfärssås med vitkålspasta
8 portioner
Blancherad vitkål ser ut som pasta och smakar neutralt och gott!

Köttfärssås:
ca 800-1000 g nötfärs
4 st pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
250 g skogschampinjoner
1-2 röd/gul paprika
1/2 purjolök
1/3 stjälkselleri (funkar att ta tärnad från frysen)
1 tsk kummin
1 msk paprikapulver
rapsolja
1-2 dl crème fraiche
1-3 dl mjölk
2 msk soja
1 dl hackad persilja
1,5 tsk salt, peppar ur kvarn

Istället för pasta:
800 g vitkål
ev. lite smör eller olivolja

Hacka grönsakerna, stek lök, pressad vitlök och grönsaker i olja, i omgångar om stekpannan är liten. Töm ur grönsakerna ur pannan och stek köttfärs, salta och peppra, häll på kummin och paprikapulver och blanda runt ordentligt. När köttfärsen är genomstekt, blanda ner crème fraiche (1-2 dl beroende p vad du har hemma/hur fett/fettsnålt du vill att det ska bli) samt de redan stekta grönsakerna och rör om, låt puttra ihop i 5 minuter. Späd med 1-3 dl mjölk så att det blir en lagom såsig konsistens, låt puttra lite. Blanda ner hackad persilja när såsen är färdig.

Hyvla vitkål  med mandolin eller strimla med kniv. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och lägg ner kålen i det kokande vattnet strax innan maten ska serveras.  Var redo med durkslag och häll av efter att kålen kokat ordentligt i ca 2 minuter. Blanda eventuellt med en klick smör eller lite olivolja, salt och peppar och servera istället för pasta med köttfärssåsen.

Övrigt: glutenfri, kan göras laktosfri om man använder laktosfria mjölkprodukter. Funkar säkert utmärkt att göra med vegofärs också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar