Just i år var det kanske inte så mycket fasta mellan semlorna och våfflorna som det kanske borde vara med tanke på hur tidigt våffeldagen infaller, men, men, man får väl offra sig och äta ändå! Vi tycker det är mysigt att ha våfflor som eftermiddagsfika så vi väntar nog till i helgen med dem dock.
Ett litet tips för våfflandet - testa att fixa med förlängningssladd så att ni kan ha våffeljärnet på eller vid sidan om matbordet. Då kan man sitta och fika och umgås samtidigt som fixar våfflor och får mumsa färska våfflor direkt från järnet. Står man och gör våfflor först och lägger dem på hög så blir de genast soggy, och det är inte heller kul att en person ska vara våffelslav medan alla andra äter... Med lite försiktighet går det utmärkt att ha järnet på bordet, ta bort duken först bara och ha kanske lite hushållspapper framme för att hantera eventuellt spill. Och ja - irish coffee passar utmärkt till våfflorna!
Våfflor med hjortronsylt och glass
ca 8-10 st
3,5 Mjöl (varav gärna 1 dl grahamsmjöl)
5 dl Mjölk (röd)
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
ordentligt med smör till våffeljärnet
Vispa ihop mjölk och mjöl ordentligt (vi brukar använda vår lilla eldrivna handvisp), tillsätt bakpulver och smör. Låt smeten stå och svälla i en halvtimme. Häll i mer mjölk om den blir alldeles för tjock. I detta recept har vi inte så mycket smör i smeten utan smörjer istället våffeljärnet ordentligt med smör för att slippa fastkletade våfflor. Ät våfflorna helt nygjorda med lite varm hjortronsylt och glass!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar