tisdag 25 mars 2014

Våffeldagen!

Var det inte en väldigt Freudiansk fel-hörning tycker ni, kära bloggläsare, när man fick Marie Bebådelsedag till våffeldagen? Få se nu... "Vår Fru-dagen... Vårrfrudagen...vårfludagen...våffludagen.... våffeldagen.... jaså är det våffeldagen idag, bäst att vi gör våfflor!" Känns inte så jättetroligt... Tydligen börjar vanligen hönsen att värpa igen såhär års efter vintern, och korna börjar ge mjölk. Förr i tiden passade man då på att bryta fastan som varat sedan semmelfrossan i februari med att göra våfflor på färska ägg och mjölk. Det var väl troligtvis den huvudsakliga anledningen bakom att man lyckades höra så fel...

Just i år var det kanske inte så mycket fasta mellan semlorna och våfflorna som det kanske borde vara med tanke på hur tidigt våffeldagen infaller, men, men, man får väl offra sig och äta ändå! Vi tycker det är mysigt att ha våfflor som eftermiddagsfika så vi väntar nog till i helgen med dem dock.

Ett litet tips för våfflandet - testa att fixa med förlängningssladd så att ni kan ha våffeljärnet på eller vid sidan om matbordet. Då kan man sitta och fika och umgås samtidigt som fixar våfflor och får mumsa färska våfflor direkt från järnet. Står man och gör våfflor först och lägger dem på hög så blir de genast soggy, och det är inte heller kul att en person ska vara våffelslav medan alla andra äter... Med  lite försiktighet går det utmärkt att ha järnet på bordet, ta bort duken först bara och ha kanske lite hushållspapper framme för att hantera eventuellt spill. Och ja - irish coffee passar utmärkt till våfflorna!

Våfflor blir jättegott med hjortronsylt och vaniljglass eller grädde till. Mums! Det finns många som utan vidare gör sin egen pannkakssmet men av någon anledning inte tror sig om att kunna svänga ihop en våffelsmet utan köper våffelmix. Det är dock i grund och botten samma sak, och det är ingen stor konst att få frasiga goda våfflor utan att behöva ta till dyra fabriksmixer fulla av underliga tillsatser, palmolja istället för riktigt smör och andra onödigheter. Så gör din egen våffelsmet i år, testa receptet nedan, eller något annat recept, det finns många varianter. I fjällen görs våfflorna ofta på grädde för att få dem extra frasiga. Är man ute och vandrar eller på skidtur kan en enda våffla göra så att man står sig i flera timmar. Är det vardag hemma utan några större strapatser kanske man vill försöka undvika såpass mastiga våfflor.

Våfflor med hjortronsylt och glass
ca 8-10 st

3,5 Mjöl (varav gärna 1 dl grahamsmjöl)
5 dl Mjölk (röd)
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
ordentligt med smör till våffeljärnet

Vispa ihop mjölk och mjöl ordentligt (vi brukar använda vår lilla eldrivna handvisp), tillsätt bakpulver och smör. Låt smeten stå och svälla i en halvtimme. Häll i mer mjölk om den blir alldeles för tjock. I detta recept har vi inte så mycket smör i smeten utan smörjer istället våffeljärnet ordentligt med smör för att slippa fastkletade våfflor. Ät våfflorna helt nygjorda med lite varm hjortronsylt och glass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar