söndag 16 mars 2014

Enkla nyttiga mellanmål

Ett lite större mellanmål till Freja 3,5 år, rågkex med
jordnötssmör, cashewnötter, torkade tranbär och smoothie
Känner ni igen situationen - barnen är griniga och hänger kring benen på en när man försöker göra middag en vardagskväll, tjut och gnäll gör att det tar ännu längre att laga mat och allt känns eländigt. Man kanske försöker sticka till dem någon matbit, vilket ofta får de följd att de är relativt mätta när den riktiga maten väl står på bordet. Situationen uppstår lätt eftersom man ofta missar att planera in mellanmål. Man fokuserar på att fixa lunch och middag, man kanske har ambitionen att ha middagen klar så tidigt att mellanmål inte ska behövas. Vår erfarenhet är att det är bättre att ge Freja mellanmål när hon kommer hem från förskolan, så att hon håller sig lugn och glad hela vägen fram till middagen, och eftersom mellanmålet om man ger det direkt är ganska långt innan middagen så är det sällan vi upplever att det stör hennes aptit.

Detta gäller trots att hon får mellanmål på förskolan kl 15.15. Även om personalen oftast säger att hon ätit bra till mellanmål kan hon ändå vara hungrig när vi kommer hem ca 16.30. Detta kanske beror på att eftermiddagen är ganska lång och att personalen tycker att om man äter två äppelklyftor och en deciliter yoghurt så har man "ätit bra", trots att det är många timmar mellan lunchen kl 12 och middagen kl 18. Ibland tror vi också att mellanmålen på förskolan kan bli lite för kolhydratbetonade, de kanske mest består av färsk eller torkad frukt eller gröt, eller macka utan så mycket pålägg, och det förbränns snabbt och skapar hungerkänslor när bränslet är slut. Ett bra mellanmål består även av nyttigt fett och protein som ger en bättre mättnadskänsla över tiden.

Det kanske är självklart men tål att sägas: det sämsta möjliga mellanmålet är att enbart ge något slags godis eller kakor - det är en säker väg till gnälliga och griniga barn. Alltför ofta ser vi föräldrar som är ute på stan eller kanske på väg hem någonstans ifrån med ett gnälligt/vilt skrikande barn kring 16-17-tiden som i desperation tar sig in i en kiosk och rycker åt sig choklad eller godis. Visst blir barnet tillfälligt gladare, men man kan lika gärna ta fram luftpistolen och skjuta sig själv hårt i benet eftersom blodsockerfallet inom en halvtimme som ger ett ännu grinigare barn kommer som ett brev på posten. Vill man få en spark i baken att inte ge efter för tjat om godis kan man tänka på att det är viktigt att barn får i sig många olika näringsämnen, bra fetter och bra protein varje dag, så de har inte "råd" att slösa bort kalorier på näringsfattiga men mättande sockerbomber som sedan förtar aptiten när nyttig, näringsrik mat väl serveras. Alla kan ju råka ut för förseningar och planeringsmissar men det är i ett sådant läge mycket bättre att rycka åt sig en banan, nötter, yoghurt eller macka, köpa en varmkorv eller liknande. Då har man troligtvis ett någorlunda glatt barn i 2-3 timmar framöver tills man hinner hem och fixa middagen.

Det är dock lätt att känna sig rådvill om vad man ska ge för mat till mellanmål, och man vill inte spendera någon längre tid med att fixa det heller eftersom man annars knappt hinner göra annat än fixa med mat hela tiden. Helst ska mellanmålet gå att äta på väg till lekplatsen eller ute i trädgården, för ska man sätta sig till bords för att äta mellanmål 1,5 timmar innan middagen, ja då hinner man som sagt inte göra mycket annat än att sitta och äta hela tiden känns det som. Därför har vi nu försökt sammanställa en lista här nedan på lämpliga mellanmål man kan välja mellan, både små och stora . Ett extra mellanmål efter förskolan ska förstås inte vara lika stort som om man själv serverar ett enda mellanmål mellan lunch och middag på helgen till exempel. Vi brukar också alltid ha en burk med lite fullkornskex och naturella nötter liggandes i bilen/barnvagnen/skötväskan utifall att det blir en krissituation, detta har avhjälpt många jobbiga situationer.

Mellanmålstisps


Frukt - banan är ett överlägset mellanmål eftersom det är mättande och innehåller mer än bara kolhydrater, är smidigt och lätt att äta på språng. I övrigt är frukt OK som mellanmål men behöver kompletteras med något mer för att man ska stå sig i längden. Egentligen är frukt bäst för kroppen om man äter det som efterrätt efter lunch eller middag, eller som en del av frukosten och inte främst som mellanmål. Torkad frukt, som torkade osvavlade aprikoser eller katrinplommon kan vara goda och bra mellanmål, men de innehåller också mycket socker och fungerar inte bra som ensamt mellanmål. I kombination med nötter, som innehåller mycket nyttiga fetter och protein är det ett bättre mindre mellanmål, men man bör inte sätta i sig mer än någon mindre handfull torkad frukt på en och samma gång. Många ger barnen russin som mellanmål, men detta måste alltså kompletteras. Köp helst ekologiska russin, vindruvor är en av de mest besprutade grödorna och rester av upp till 26 olika bekämpningsmedel finns ofta kvar i russinen har det visat sig.

Smoothie - är gott och nyttigt, men här gäller samma reservation som för frukt - att enbart göra smoothie på frukt och juice ger en väldig fruktsockerchock, och för all del många nyttiga vitaminer men innehåller för lite fett och protein för att mätta i längden. En lösning är att tillsätta yoghurt eller mjölk i smoothien (eller havremjölk, mandelmjölk mm), och/eller blanda ner avokado, nötter eller proteinpulver (exempelvis från Renée Voltaire). Ännu ett alternativ är att servera smoothie tillsammans med macka eller något annat tillbehör. Smoothie är också ett utmärkt sätt att få i lite grönsakskinkiga barn nyttiga vitaminer - strimla lite vitkål och hacka upp en morot och tillsätt i mixern och de märker inte ens av det om det samtidigt finns andra smaker som dominerar. Vi brukar köpa frysta blåbär och hälla en deciliter direkt i mixern, det blir en härlig lila färg, god smak, bra kyla på smoothien direkt och blåbär är ju supernyttiga. Dessutom har vi fryst in råsaft från röda vinbär från mormors buske i istärningskuber så det är bara att ploppa ner 1-2 kuber i en smoothie för extra vitaminer och smak! Ungefär 2 dl smoothie brukar räcka ganska bra till ett mindre barn. Gör man egen smoothie kan man kontrollera innehållet mycket bättre än om man kör på köpta smoothies i påse som är så populära. Har man en bra mixer går detta på någon minut, ner med banan, frysta bär, pulver, mjölk, etc. och mixa. Det går förstås också bra att spara smoothien i en glasburk eller flaska och ta med nästa dag, skaka om, stick ner ett sugrör och drick!
Grahamsskorpor svalnar på galler - servera med ost eller keso!

Små pogácsa som vi tipsade om i ett tidigare inlägg kan vara ett bra mellanmål, och bakar man under helgen kan de stå sig i en plastpåse under större delen av veckan. De går också bra att frysa in och tina 3-4 stycken när det behövs. Ett alternativ är grahamsskorporna på bilden här intill.

Mackor kan vara lite trist och meckigt att ta fram en massa ingredienser till, men har man ett mackjärn eller smörgåsgrill hemma så kan en varm macka vara ett snabbfixat och populärt alternativ som man kan grabba med sig i en servett på väg till lekplatsen om man vill. Icakurirens test på smörgåsgrillar visar att man kan få tag på en riktigt bra sådan för ca 350 kr. Vi har en som nu är 10 år gammal och fungerar fortfarande utmärkt, så det kan vara en bra investering. Vi brukar skiva upp och frysa in bröd som är några dagar gammalt och börjar bli lite torrt och tråkigt (innan det möglar!), på så sätt har vi alltid bröd i frysen utan att behöva köpa formfranska. I mackjärnet tinar brödet snabbt och skinka, senap, ost, salami, bladspenat, basilikablad, färskost, samt diverse rester från tidigare middagar som köttbullar, kyckling, halloumi, korv, grillade grönsaker är alla lämpliga ingredienser att lägga mellan två brödskivor och grilla i några minuter. Vi brukar undvika tomatskivor, ananas och sådant som innehåller mycket vatten och bara blir extremt varmt och obehagligt att äta i mackan, hellre tar man då en tomat eller gurkskivor till mackan.
Enkla och snabba quesadillas är bra mellanmål!

Quesadillas är en annan enkel variant på mackor - tag två tortillas (testa gärna fullkornsvarienten, eller varianten med en del majsmjöl i!), lägg rökt skinka eller bladspenat samt ost mellan rundlarna och strössla på lite torkad oregano. Stek i het stekpanna i någon minuter tills osten smält. Låt svalna lite och klipp till munsbitar.

Avokado är ett schysst mellanmål, nyttigt och lätt att fixa och gott att halvera och äta med sked med lite örtsalt, eller mosa med en gaffel direkt på en knäckebrödbit eller en rostad brödskiva.

Keso brukar vi också äta som mellanmål, vi häller upp i en skål, saltar med lite örtsalt och klipper ner kanske lite gräslök och en bit skinka. Storfavorit hos Freja, hon äter det med sked helt enkelt. Man kan också ha detta på macka, passar fint till knäckemacka exempelvis.

Hummus är enkelt att göra och står sig i säkert en vecka hemma i en burk. Rikt på protein och nyttigt fett och förvånansvärt mättande. En mindre klick på en bit knäckebröd eller fullkornsbröd mättar ordentligt!

Jordnötssmör är också en riktigt bra grej att ha hemma som står sig länge och är perfekt på skorpor eller fullkornsbröd som mellanmål. Precis som hummus är det fullt med protein och nyttiga fetter som gör att man blir mätt länge.

Har ni några egna mellanmålsfavoriter får ni gärna dela med er! Vi behöver också fler tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar