torsdag 13 mars 2014

Hemgjord kefir

Kefiren ska stå framme i ett dygn med tyg istället för lock
I somras när vi fick besök av en annan familj över dagen hade de med sig kefirgryn som gå-borts-present! Jättespännande tyckte vi förstås, och de små grynen vi fick för ett halvår sedan har nu vuxit till sig och är 3 ggr så stora. Här syns de små coolingarna på fotot bredvid.

Har man kefirgryn är det enkelt att göra egen kefir:
Kefigrynen har vuxit till trippel storlek på ett halvår!
Lägg grynen i en ren glasburk, häll på mjölk så att det täcker grynen. Lägg inte på burkens lock, utan ta en ren bit tyg och fäst över burken med ett gummiband (se bilden), detta för att grynen måste få luft. Låt burken stå framme i rumstemperatur i ca ett dygn (gör inget om man glömmer framme burken lite längre). Ställ den sedan i kylskåp så att den håller sig sval och fräsch (fortfarande med tyg istället för lock).

När man vill äta kefir ska man ta en plastsil (viktigt att inte använda metall!) och hälla mjölken som nu blivit tjockare genom silen ner i ett glas eller en skål så att kefirgrynen fångas upp i silen. Ta en spatel i trä eller plast (ej metall återigen) och dra fram och tillbaka i silens botten kring kefirgrynen så att all kefir rinner igenom silen och ner i glaset/skålen. När kefirgrynen är ensamma kvar i silen kan man skölja av den i ljummet vatten så att inte för mycket gammal mjölk sitter kvar på dem. Lägg dem sedan i en ny ren glasburk och häll genast på mjölk så att den täcker grynen, upprepa proceduren med att lägga tyg över burken, låta den stå framme i 1 dygn och sedan ställa den i kylskåp.

Kefiren är god med tinade bär från frysen!
Den färdiga kefiren står sig lätt i kylskåp i 1-2 veckor, den blir allt tjockare och lite syrligare i konsistensen, men den blir inte dålig. Grynen ska alltid förvaras i mjölk med andra ord. Ska man resa bort i några veckor kan man skölja kefiren innan man åker, hälla på färsk mjölk och ställa in den i kylen direkt. När man kommit hem kan man hälla bort mjölken, skölja kefirgrynen och hälla på färsk mjölk för att börja göra kefir igen. På den här bloggen om kefir står det hur man kan göra för att bevara kefigrynen om man ska resa bort i flera månader, samt en massa andra roliga tips på annat man kan göra med kefir - bland annat egen crème fraiche.

Servera kefiren i en skål med bär eller müsli precis som yoghurt, eller gör en smoothie på den. Den smakar lite syrligt och liksom "porlande" och aningen jästaktigt och man kan ha lite svårt för smaken eller konsistensen. Det är dock väldigt nyttigt, innehåller många goda lactobaciller och anses bidra till sund tarmflora och hälsa. Man kan kamouflera smaken väl med exempelvis blåbär eller sylt och smaken växer också på en efter ett tag. Här hemma är särskilt Adrian förtjust i kefiren och brukar ha den extra som kvällsmål efter träning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar