Kefiren ska stå framme i ett dygn med tyg istället för lock |
Har man kefirgryn är det enkelt att göra egen kefir:
Kefigrynen har vuxit till trippel storlek på ett halvår! |
När man vill äta kefir ska man ta en plastsil (viktigt att inte använda metall!) och hälla mjölken som nu blivit tjockare genom silen ner i ett glas eller en skål så att kefirgrynen fångas upp i silen. Ta en spatel i trä eller plast (ej metall återigen) och dra fram och tillbaka i silens botten kring kefirgrynen så att all kefir rinner igenom silen och ner i glaset/skålen. När kefirgrynen är ensamma kvar i silen kan man skölja av den i ljummet vatten så att inte för mycket gammal mjölk sitter kvar på dem. Lägg dem sedan i en ny ren glasburk och häll genast på mjölk så att den täcker grynen, upprepa proceduren med att lägga tyg över burken, låta den stå framme i 1 dygn och sedan ställa den i kylskåp.
Kefiren är god med tinade bär från frysen! |
Servera kefiren i en skål med bär eller müsli precis som yoghurt, eller gör en smoothie på den. Den smakar lite syrligt och liksom "porlande" och aningen jästaktigt och man kan ha lite svårt för smaken eller konsistensen. Det är dock väldigt nyttigt, innehåller många goda lactobaciller och anses bidra till sund tarmflora och hälsa. Man kan kamouflera smaken väl med exempelvis blåbär eller sylt och smaken växer också på en efter ett tag. Här hemma är särskilt Adrian förtjust i kefiren och brukar ha den extra som kvällsmål efter träning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar