tisdag 11 mars 2014

PiM:s veckomatsedel: Vecka 12 - Grekisk paj, fiskspett med yoghurtsås samt hemgjord kycklingsoppa

Trots att det är två veckor kvar med "vintermatsedel" börjar det kännas som vår i luften, även om matutbudet i affärerna förstås fortfarande är vintrigt. Denna vecka lämnar vi soppan därhän och gör istället en grekisk paj som man med fördel kan ha som lunchlåda. Vi tar även fram kycklingskrovet (eller skroven) som vi frös in för några veckor sedan ur frysen och gör hemgjord kycklingnudelsoppa på, samt grillar fiskspett i ugnen. Mums!

Under storkokskvällen kan man börja med att göra pajskal som får stå i kylen i en halvtimme medan man sätter på soppan, för att sedan förbereda fiskspett. Pajskalet kan först förgräddas innan fiskspetten åker in medan man förbereder resten av pajfyllningen. Ugnen får dubbelarbeta när man gör fiskspetten tillsammans med grönsaker till middag och sedan stoppar in pajen när man tar ut fisken. Pajen får lagas färdigt medan man äter, den blir bara godare av att tillagas, kylas ner och få stå ihop sig någon/några dagar. Vid servering, värm gärna pajen med microgrillfunktion om ni har sådan och hacka ihop färsk sallad till. Kycklingsoppan blir godast om man kokar nudlarna separat och sparar i en egen burk för att blanda ner dem i soppan när man värmer varje portion, annars kan nudlarna bli soggy av att ligga i soppan i flera dagar.


I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Pajen innehåller tyvärr både gluten och mjölk, byt ut det receptet mot något annat (kanske soppa?) om ni inte har något tips på hur man kan göra paj utan vetemjöl eller mjökprodukter. Nudelsoppan är mjölkfri och kan även bli glutenfri och man kontrollerar buljongen och väljer nudlar utan gluten. Notera att nudlarna i receptet innehåller ägg vilket en del kan vara allergiska mot. Fiskspetten kan enkelt bli glutenfria om man byter ut bulgur mot exempelvis quinoa, och vill man ha mjölkfri mat kan man testa en god salsa istället för yoghurtsåsen koriandersalsan från vecka 11 rekommenderas varmt, annars kan man göra salsa på frukt man har hemma eller kommer över enligt principerna i detta inlägg.  

Grekisk paj med sallad (4-8 portioner)
Pajen kallas i receptet visserligen för "somrig", men egentligen består den av ingredienser som finns att få tag i även under vintern, som oliver, soltorkade tomater, rödlök och fetaost. Den vegetariska grekiska varianten på pajen är en storfavorit här hemma. Det passar bra med en sallad till och såhär under vintern kan man göra kanske satsa på bladspenat, körsbärstomater, fetaost, oliver och rödlök i salladen, kanske även majs om man vill. Skippa isbergssalladen, gurkan och de större tomaterna som ändå inte smakar något. Ska man ha pajen som lunch räcker den längre, 1/6 bit av pajen tillsammans med sallad räcker nog bra som lunchlåda.

Kyckling-nudelsoppa (4-8 portioner) 
Receptet är på 8 portioner och utgår från 2 st kycklingskrov. Passa på att göra en rejäl soppa när ni ändå håller på eftersom det är lite jobb med den med många ingredienser som ska i och det tar ett tag att sitta och plocka bort kycklingköttet från skrovet när det är kokat.

Fiskspett med yoghurtäppelsås (4-8 portioner)
Receptet är på 4 portioner, men dubbla gärna, fiskspetten kan värmas i micron med grillfunktion eller i stekpanna. Yoghurtsåsen blir bara godare av att stå ihop sig någon extra dag, bulguren ska dock inte blandas ihop med rödlök och tomat om man vill spara den i mer än någon dag. Passa på att blanda lax med någon annan fisk på spettet om ni börjar bli lite trötta på lax eller vill ha lite variation, och lägg gärna med någon annan grönsak i ugnen tillsammans med spetten som då enkelt blir ungsbakad. Exempel på lämpliga grönsaker är morotsstavar, oliver, fänkål, skogschampinjoner, paprikabitar. Dela grönsakerna i halvstora bitar, blanda med olja, salt och peppar och låt dem få den där extra goda smaken av ugnsgrillat. 

Lycka till med veckans matlagning. Kommentera gärna på recepten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar