tisdag 4 mars 2014

Skippa sockergeggan istället för mandelmassan i köpesemlorna och baka själv!

Bloggen har tagit en paus p.g.a. långdragen sjukdom men är på väg tillbaka nu, hoppas publicera en ny veckomatsedel för nästa vecka snart.


Freja får sin första semla för ett år sedan.
Idag är det ju fettisdagen och vi tycker oss märka att just semlor är det många som föredrar att köpa istället för att baka själva (till skillnad från t.ex. kanelbullar på kanelbullens dag eller lussekatter och pepparkakor kring jul), trots att det är väldigt enkelt att baka semlor och blir himla gott i jämförelse med köpesemlor. Äkta vara gjorde nyligen en sorglig kartläggning av innehållet i semlor både i butik och på konditorier och kom fram till att fyllningen ibland inte innehåller någon mandel alls, utan bara krossade aprikoskärnor som ska smaka lite som mandel. Även i dyrare lyxsemlor på konditorier har man inte bara kört med mandelmassa rakt av, utan köper ofta färdig "semmelfyllning" i plastdunk. Här beskriver de hur "semmelfyllning exklusiv" innehåller: Socker, vatten, mandel, modifierad stärkelse, potatisstärkelse, konserveringsmedel (E202), bittermandelolja. Oklart vad som är så exklusivt här alltså. 

Nej, det kanske inte är så konstigt att köpesemlor tenderar att bli besvikelser med torra bullar och smaklös fyllning. Vissa konditorier med höga ambitioner gör troligtvis fortfarande bättre semlor, men dessa kan då vara riktigt dyra alltså - i helgen såg vi relativt små semlor på ett bättre ställe för 38 kronor styck! Det är ju ganska saftiga pengar och då kanske man kan börja tänka sig att röra ihop en deg och sätta på ugnen själv och sedan få äta flera små goda och saftiga semlor till fikat? Vi brukar baka på helgen innan eller efter fettisdagen då det hinns med och känns roligare att sitta och fika, och sparar man bullarna i plastpåse håller de i några dagar så att man kan äta flera gånger, alternativt kan man frysa in dem och tina så många man vill ha och göra färsk fyllning till. Det passar bra med irish cofee alternativt varm choklad till semlor, när man ändå har hållit på och vispat grädde och så. Receptet publicerade vi förra året. Vi hoppas att fler får njuta av riktigt goda, hembakta semlor i år! Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar