Den här goda grytan med lite juliga smaker som förekom i en Buffétidning i höstas testade vi att göra i tryckkokare häromdagen. Nu i påsktider är det många som tycker det känns bra att äta lamm, även om det egentligen är bättre att äta lamm på hösten - då har de gått ute och betat hela sommaren istället för att ha levt hela sitt liv inomhus. Vi brukar dock köpa en lammlåda på hösten och ha köttet i frysen, så då får vi gräskött samtidigt som vi kan ätalamm till påsken! Grytan är god att servera med exempelvis couscous.
Vi har tidigare publicerat ett liknande recept på juligt tryckkokat lamm, då med dadlar, saffran och koriander. Det finns säkert utrymme för att blanda smakerna från båda recepten!
Vill man inte tryckkoka kan man istället låta grytan koka 1,5-2 timmar, eventuellt utan lock den sista tiden för att den ska reducera något.
Lammgryta med plommon, ingefära och kanel
6-8 portioner
4 gula lökar
6 morötter
12 katrinplommon (testa gärna supergoda änglamark soft prunes)
1-1.2 kg lammkött (med/utan ben) som lämpar sig för gryta (t.ex. högrev)
rapsolja till stekning
ca 1,5 tsk salt
svartpeppar
1 rejäl bit finhackad färsk ingefära (ca 10 cm bit)
2 tsk spiskummin
5 kanelstänger
6 lagerblad
6-8 dl vatten (så att det täcker köttet)
2 msk köttfond/buljong, gör gärna egen såhär.
1 burk konserverade alt. färska körsbärstomater (beroende på om det finns fräscha i affären)
1 dl grovhackad persilja
Skala och skär löken grovt. Skär morötterna i slantar. Klipp katrinplommonen i halvor. Bryn först köttet runtom i en stekpanna i rapsolja. Salta och peppar medan ni steker. Lägg över i tryckkokaren. Stek lök, morötter och ingefära i mer olja i några minuter, krydda med spiskummin och rör om. Lägg även detta i tryckkokaren. Tillsätt kanelstänger, lagerblad, hälften av katrinplommonen, vatten så att det täcker köttet helt (utan att överskrida maxgränsen för tryckkokaren förstås) och buljong/fond. Koka upp till maxtryck och låt koka i 30 minuter. Kyl av grytan i kallt vatten, släpp ut trycket och kontrollera att köttet börjar bli mört. Lägg i resten av plommonen samt tomaterna. Tillsätt eventuellt mer vatten om det sjunkit för mycket. Koka upp igen och låt koka i 5 minuter, kyl av och kontrollera att det är färdigt. Är grytan för vattnig kan man låta den koka utan lock ett tag så den får reducera. Toppa med persilja och servera gärna med (fullkorns)couscous samt någon mustig grönsak till, exempelvis kokt broccoli eller brysselkål.
Övrigt: grytan är laktos/mjölkfri och glutenfri (kontrollera buljongen), men couscous innehåller ju gluten, man kan servera med exempelvis quinoa istället.
Ju fler kockar desto sämre soppa? Eller en mer intressant soppa och en roligare stund under tillagningen? Denna blogg innehåller främst våra recept som vi vill ha lättillgängliga men ibland även lite om vår matfilosofi och kommentarer på nyheter och forskning om god, nyttig, säsongsanpassad, och gärna ekologisk, närproducerad och klimatsmart mat med hög kvalitet och få tillsatser.
torsdag 3 april 2014
Lammgryta med plommon, ingefära och kanel
Etiketter:
glutenfritt,
gryta,
höst,
jul,
kött,
laktosfritt,
lammkött,
mellanöstern,
recept,
storkok,
tryckkokare,
vår
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Om man inte bryna allting och istället slänger allting i tryckkokaren, är det ok?
SvaraRaderaDet är OK, det blir inte dåligt i alla fall, men det ger mer smak om man bryner. Men har man ont om tid så har man. En hel del sådana moment som var obligatoriska förr i tiden struntar man ju i ny eftersom man vill spara tid. Vi sover exempelvis i lite skrynkliga lakan eftersom ingen har tid att stryka (eller mangla!) lakan, det går bra det också... :)
SvaraRadera