fredag 7 mars 2014

Rödlök i 1-2-3-lag

Blev inspirerad att göra rödlök i 1-2-3-lag av Erika Söderman som driver det nyetablerade catering/konferensföretaget vid vårt jobb, Work & Meet på SLU. Hon gör jättegod egen rödlök och har i sina supergoda surdegsmackor och sallader. Receptet kunde inte vara enklare, testade det i helgen som tillbehör till pulled beef, passade perfekt. Men det passar till det mesta, i sallader, på mackor, som grönsak till olika rätter, som tilltugg till plockmat eller på buffé. Härligt sötsyrlig rödlök och ni vet väl att lök är riktig supermat som stimulerar levern att rensa ut gifter ur kroppen, motverkar cancer i magsäck och tjocktarm samt stabiliserar blodsockret, hämmar inflammationer och förbättrar immunförsvaret? 
Rödlöken till vänster i glasburk.

Rödlök i 1-2-3-lag

Ca 5-6 rejäla portioner

3 stora rödlökar

1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Koka upp ättikssprit, socker och vatten tills socker löst sig. Dela löken och skiva i tunna skivor. Lägg ner den i en väl rengjord glasburk, häll över lagen. Ställ i kylen. Färdig att ätas om en timme, men kan stå i flera dagar också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar