tisdag 18 mars 2014

Hemgjord ruccolaolja från fryst ruccola - samt tips på bra minimixer

Vi tycker om att ha ruccola till allt möjligt, men särskilt till alla slags pastarätter samt pizza, men ibland får man sallad över och den blir snabbt sunkig. Sist vi fick över testade vi att frysa in ruccolan (den var då redan sköljd), och nu när vi lagade tomatsoppa tinade vi upp den och mixade till en egen ruccolaolja - det blev kanongott och man kan aldrig tro att ruccolan varit fryst! Så det är ett hett tips till nästa gång ni får sallad över!
Ruccolaolja är jättegott att droppa ner i tomatsoppa eller många andra soppor, som dressing på sallad eller att ringla på ett gott bröd när man ska göra en medelhavsinspirerad macka. Vi är lite småkrassliga här hemma så vi vräkte på med rätt mycket vitlök i oljan, gott tyckte vi, men man kanske ska ha en halv vitlöksklyfta om man vill att mindre barn ska tycka om det. Ruccolaolja är mycket nyttigt - boken Supermat listar gröna bladgrönsaker, rå lök och olivolja bland de 18 födoämnen man borde äta mer av, helst varje vecka!

Ruccolaolja
Tomatsoppa med ruccolaolja

1 stor näve ruccola (går utmärkt med fryst upptinad ruccola)
ca 1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta (efter smak)
salt och peppar från kvarn

Mixa ingredienserna i en mixer, med stavmixer eller mortla, som ni föredrar beroende på redskap ni har hemma. Smaka av.

Köksredskapstips: Vi har faktiskt en liten Tv-shopprodukt hemma som vi tycker är supersmidig för sådant här (tänka sig att något man köpt där kan vara det!) - den så kallade "magic bullet" som säljs via andra kanaler nu. Den är liten och har bladen i botten så att hummus, dressingar och liknande mixas ordentligt och fastnar inte på sidan av mixern utan att blanda sig som det lätt gör i större mixrar. Vi tror många föll för den klassiska vältaliga Tv-shopreklamen och köpte en bullet, med visionen av att de skulle mixa allehanda hemgjorda såser själva, sedan blev maskinen stående i skåpet när man inte hade tid med detta. Därför finns nu inte sällan i princip oanvända bullets till salu på Blocket (dessutom hade de en kampanj ett tag då man fick två bullets till priset av en). Produkten fungerar utmärkt i vår mening, däremot är kvalitetn inte superhög så efter några års mer intensivt användande kan olika plastdetaljer på den börja gå sönder. Vi är nu inne på vår andra Blocketfyndade bullet som vi verkligen kan rekommendera -  men gör en ordentlig självrannsakan innan ni slår till - orkar ni hålla på och mixa egna såser eller kommer det sluta med att ni också lägger upp maskinen på Blocket? :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar