onsdag 19 mars 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 13 - Tomatsoppa med ruccolaolja, pulled beef med inlagd rödlök och fisk i folie med kokossås

Pulled beef - vintrig gryta med våriga tulpaner
Denna vecka blir sista veckan med vinterns veckomatsedel, sedan tar vi en paus i några veckor för att återkomma till vecka 16 med en vårmatsedel i 10 veckor fram till midsommar. Vi har sett att flera varit intresserade av vårt storkok på bulled beef och avslutar därför vintern med att inkorporera denna rätt i veckomatsedeln. Vi kompletterar med en lättlagad värmande tomatsoppa och enkel fisk i folie. Sedan får vi hoppas att vintern också viker hädan, även om det varit lite väl lite snö tycker vi det kan bli vår nu när det ändå inte kommer gå att åka skidor igen...

Denna vecka blir storkokandet lite annorlunda, vi ägnar ca 2 h åt det under lördag eller söndag förmiddag och äter av maten till både lunch och middag den dagen. Eftermiddagen och kvällen är sedan ledig och mycket av veckans är mat är då färdig! Kring 10-11-tiden på förmiddagen kan man sätta på grytan med pulled beef. Under tiden den börjar hettas upp i ugnen kan man sätta på tomatsoppan och sedan fixa fiskknytena. Medan fisken går i ugnen höjer man temperaturen en aning, men kan låta grytan stå kvar nederst i ugnen, sänk sedan temperaturen till 125 grader efter att fisken är färdig och låt grytan stå kvar till kvällen. Efter att fisken hamnat i ugnen kan man sätta på potatis fixa med blomkål och kokossås, samt göra inlagd rödlök och baka (eller köpa) surdegsbröd. Lunchen på fisk i folie är färdig ca kl 12, då tomatsoppan också bör vara klar och kyls då ner direkt. Sedan lämnar man grytan i ugnen under eftermiddagen och till kvällen dukar man fram för middag på pulled beef, surdegsbröd och rödlök. Under resten av veckan kan man variera tomatsoppa med ruccolaolja/getost/krutonger, samt testa pulled beef med tortillas och guacamole och har även en till måltid med fisk att äta av.

Allergier: Tomatsoppan innehåller inte gluten eller mjölk, kontrollera eventuella tillbehör. Pulled beef kan serveras med glutenfritt bröd, majstortillas eller annat tillbehör utan vetemjöl, och innehåller i övrigt ingen mjölk. Fisk i folie med kokossås är gluten- och mjölkfritt, kontrollera bara att redningen är glutenfri och gör potatismos utan mjölk och smör. Ingen av rätterna innehåller ägg. Kontrollera grön currypasta efter allergener och skumma tillsatser, det finns dock relativt OK ekologisk att få tag på. 

Tomatsoppa (8-10 portioner)
Mycket enkel (och billig), nyttig och god soppa. Variera den genom att servera med basilika- eller ruccolaolja, krutonger eller smulad feta/getost. Har ni grönsaker över som ligger i kylen (selleri, aubergine, zucchini, kålrot eller vad det nu kan vara), hacka dem och fräs i lite olja i botten av grytan innan ni tillsätter tomatkrossen för att göra soppan ännu godare och mer vitaminrik. Man kan också klippa ner lite kokta pastaskruvar om man har rester hemma för att göra soppan matigare, eller tillsätta kokt bulgur vid servering.

Pulled beef  (ca 8 portioner)
Testa att äta denna goda rätt med gott surdegsbröd och inlagd lök till - enkelt och jättegott! Variera genom att servera exempelvis i wraps med guacamole och paprikastavar.

Fisk i folie med blomkål och kokossås (8 portioner)
Länken ovan är till ett av våra första försök att tillhandahålla en veckomatlagnings-meny, som publicerades för nästan exakt ett år sedan! Receptet vi tänkte till denna meny är fisk i folie, men eftersom det är lite ihopblandat med rostbiffreceptet i länken har vi renodlat receptet åt er här nedanför istället. 

Ingredienser:
Fiskfilé 800 g (t.ex. kravmärkt torsk)
ca 2 kg potatis3 stora tomater, kan vara något omogna
2 st gul lök
1 blomkål

1 burk Kokosmjölk
Ev mjölk och smör till potatismos
grön currypasta
ev. maizena till såsen. 

Skala och koka 2 kg potatis, gör sedan potatismos (med mjölk och smör efter smak). Riv 8 st mindre fyrkanter av aluminiumfolie. Lägg ca 100 g fisk på varje fyrkant, salta, peppra, häll på lite olja och citron. Skiva tomater och lök i skivor och fördela ovanpå fisken, vik in kanterna på folien så att det blir små paket av fisken. Lägg i en ugnsfast form med kanterna uppåt då fisken och grönsakerna kommer vattna sig något. Sätt in i ugnen på 150 grader i 30 minuter, kontrollera sedan att fisken är genomstekt. Bukettera under tiden blomkålen och ångkoka (alt koka i kokande vatten några minuter). Gör kokosmjölksås genom att koka upp en burk kokosmjölk, röra ner 1 tsk grön currypasta och örtsalt, smaka av och reda med maizena vid behov. Servera fisk med potatismos, blomkål och kokosmjölksås.

Lycka till med veckans matlagning, och veckomatsedeln återkommer till vecka 16 med vårmatsedler (publiceras tisdag vecka 15, 8/4) och sedan i 10 veckor fram till midsommar!

2 kommentarer:

  1. Genialiskt! Men att jag hittade denna nu när ni gör uppehåll - gaaaahh! Ska laga några rätter från bloggen inför veckan. Tack för att ni delar med er.

    Vet ni hur jag hittade bloggen? Åt äppeldjemen som var ljuvlig. Blev intresserad av vad äppeldjemen hade sitt ursprung ifrån, hade inte hört talas om en djem förr. Googlade och hamnade på ert recept.

    Vi ses på gården :)

    SvaraRadera
  2. Hej!! Kul att det är så lätt att halka in på vår blogg! Men du måste väl ha vetat om den?! Vi startade den för 1,5 år sedan strax innan ni var här första gången och åt kanelbullar, faktiskt inspirerad av en annan granne som bloggade... :) Er gryta som vi lånade häromveckan finns med på bild också! Ja, det är ju vår tur att bjuda över någon gång då alla äntligen är friska, så det är bara att välja ett recept som ser gott ut, så kan ni få provsmaka! :))

    SvaraRadera