tisdag 4 mars 2014

PiM:s veckomatsedel: Vecka 11 - Ångkokt lax med koriandersalsa, korv stroganoff och champinjonsoppa.

Ångkokt lax, broccoli och brysselkål
samt bulgur och koriandersalsa  
Hoppsan, det blev visst ett avbrott i veckomatsedlarna p.g.a. sjukdom, hoppas ingen drabbades för hårt av det. Man kan ju alltid ta en tidigare favoritmatsedel i repris! Nu är vi dock tillbaka och denna vecka kommer ni få ångkoka lax, något som kanske känns lite som en utmaning för vissa, men prova gärna så ska ni se att det är mycket enkelt. Har man ingen ångkokare så har man säkert någon gång när man köpt en kastrull fått med en ångkokningsinsats som det kan vara dags att damma av nu! Vi behöver alla nyttiga vitaminer och omega-3 fetterna från lax och grönsaker såhär under vintern och ångkokningen bevarar allting fräscht och energirikt så det är superbra just nu. På matsedeln har vi också en riktigt krämig och mättande champinjonsoppa samt en gammal klassiker som är god och smidig att göra som storkok - korv stroganoff, här uppiffad med mer grönsaker samt med ingefära. Köp ekologisk falukorv, gott på alla sätt! Den upphettade tomaten och de andra grönsakerna gör att korvgrytan är nyttigare än man tror.


Korvstroganoff
Storkokandet är inte komplicerat denna vecka, stroganoffen är snabb att sätta på och champinjonsoppan ännu snabbare, båda passar utmärkt att äta efter flera dagar och att frysa in. Stek på färsk svamp och zucchini till servering av soppan bara. Fisken ångkokas helst färsk, se instruktioner nedan.

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Byt ut bulgur mot quinoa för att få laxen helt gluten- och mjölkfri. Laga stroganoffen och champinjonsoppan med havremjölk/grädde och med redning utan vetemjöl för att få samma effekt. 

Det är godast med helt färsk ångkokt lax och ångkokta grönsaker. Därför brukar vi förbereda resten av maten (bulgur och salsa samt kanske också skala brysselkål och förvara den i en burk med vatten) och sedan ångkoka färskt nästa dag som det ska ätas. Därför är det inte optimalt för storkok, men å andra sidan kostar det inte mycket tid att ångkoka och tillbehören kan som sagt förberedas. Välj gärna brysselkål och broccoli om det finns i din affär och ser fräscht och inte för långväga ut, annars kan man ta frysta haricots verts och bara lägga med i ångkokaren ovanpå laxen de sista minuterna för att värma.

Champinjonsoppa
Korv stroganoff 
(8 portioner)
Vår stroganoff innehåller lök, paprika, morot, färsk ingefära och massor av supernyttig tomat, och är en storfavorit hos lilla Freja. 

Champinjonsoppa
(4-8 portioner)
En superenkel soppa som är mustig och värmande. Denna vecka är soppan det vegetariska inslaget på menyn, så skippa bacon till, stek på lite extra zuccini och svamp istället. 

Lycka till med matlagningen!! Hör gärna av er med kommentarer eller i webbformuläret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar