onsdag 1 januari 2014

Vit chokladmousse med saffran

Saffransmousse dekorerad med saffranshonung och silverkulor
Till nyårsmiddagen serverade vi detta år en enkel saffransmousse som vi hittat receptet till i tidningen Hus och Hem. Vi tycker om att servera lättare efterrätter i våra snygga cocktailglas från Orrefors, så denna mousse kändes given när den skulle serveras i cocktailglas med kanelkant. Gott nytt år!!

Vit chokladmousse med saffran
4 portioner (drygt)

2 dl vispgrädde
1 kuvert saffran
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kvarg (t.ex. kesella)
kanel att garnera glaskanten med + lite citron
Färska/tinade bär, skorpsmulor, saffranshonung, silverkulor, citronmeliss/mynta eller liknande till garnering.
Serverad i glas Street martini, Orrefors.

Mortla saffran med en liten nypa socker, häll ner i grädden innan den vispas. Smält vit choklad försiktigt. Vispa upp ägget i en annan bunke och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden i smeten.

Ta fram coktailglas eller andra snygga serveringsglas. Häll upp kanel på en platt tallrik. Dra med en halv citron över kanten på ett glas, vänd direkt upp och ner på glaset och dutta det försiktig i kanelen så att kanten täcks. Gör likadant med de andra glasen och häll upp chokladmoussen i glasen. Ställ i kylen i minst en timme. Det går bra att förbereda på morgonen och servera efter middagen.

Garnera med lämpligt pynt, här har vi ringlat på jättegod KRAVmärkt saffranshonung från Trogsta (mycket gott med lite sött till den lite syrliga moussen!) ohc dekorerat med små silverkulor för att få nyårs-stämning. Annars kan man ta exempelvis mandelskorpsmulor eller nötkross samt hjortron och citronmeliss till jul och nyår, passionsfrukt och maräng till påsk, färska jordgubbar och mynta på sommaren. Givetvis kan man smaksätta med annat än saffran om man vill, testa att röra ner lite sylt, kakao eller bär i moussen, eller varför inte någon slags sprit eller rålakritspulver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar