onsdag 1 januari 2014

Vit chokladmousse med saffran

Saffransmousse dekorerad med saffranshonung
och silverkulor
Till nyårsmiddagen serverade vi detta år en enkel saffransmousse som vi hittat receptet till i tidningen Hus och Hem och pyntat ull lite mer själva. Vi tycker om att servera lättare efterrätter i våra snygga cocktailglas från Orrefors, så denna mousse kändes given när den skulle serveras i cocktailglas med kanelkant.
Gott nytt år!!

Vit chokladmousse med saffran
4 portioner (drygt)

2 dl vispgrädde
1 kuvert saffran
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kvarg (t.ex. kesella)
kanel att garnera glaskanten med + lite citron
Färska/tinade bär, skorpsmulor, saffranshonung, silverkulor, citronmeliss/mynta eller liknande till garnering.
Serverad i glas Street martini, Orrefors.

Mortla saffran med en liten nypa socker, häll ner i grädden innan den vispas. Smält vit choklad försiktigt så att det inte blir för varmt. Vispa upp ägget i en annan bunke och tillsätt chokladen till det uppvispade ägget under omrörning. Rör ner kvarg och till sist grädden i äggsmeten.

Ta fram coktailglas eller andra snygga serveringsglas. Häll upp kanel på en platt tallrik. Dra med en halv citron över kanten på ett glas, vänd direkt upp och ner på glaset och dutta det försiktigt i kanelen så att kanten täcks. Gör likadant med de andra glasen och häll upp chokladmoussen i glasen. Ställ i kylen i minst en timme. Det går bra att förbereda på morgonen och servera efter middagen.och dekorerat med små silverkulor för att få nyårsstämning. Det finns även vita chokladstjärnor som passar fint. Annars kan man ta exempelvis mandelskorpsmulor eller nötkross samt hjortron och citronmeliss till jul och nyår, passionsfrukt och maräng till påsk, färska jordgubbar och mynta på sommaren. Givetvis kan man smaksätta med annat än saffran om man vill, testa att röra ner lite kakao i moussen, eller varför inte någon slags sprit eller rålakritspulver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar