lördag 4 januari 2014

Gott nytt blogg-år - nyheter för 2014!

Hoppas ni har en bra början på 2014! Vi funderar nu över vad vi vill skriva om på bloggen under kommande år, som kommer att vara uppskattad bland er läsare och vi har en del idéer! Vi är nu uppe i över 200 inlägg som skrivits på 16 månader, ett genomsnitt på drygt 2,5 inlägg i veckan, och tänkte fortsätta i den takten något år till åtminstone. Från början tänkte vi att vi inte skulle ha mycket mer att skriva om efter ett år, men det känns knappast så än så länge. Vi är också uppe i över 25 000 sidvisningar, vilket visar på att det finns folk som läser bloggen och är intresserade av vad vi har att säga, vilket känns jätteroligt och sporrande förstås. Ni får hemskt gärna komma med önskningar och kommentarer på bloggens innehåll!
Matlagning med barn - ett tema vi vill skriva mer om 2014.

Några teman vi har tänkt skriva om under 2014 är:
- Adrians älsklingsämne, nämligen hur bra teknik och köksmaskiner kan hjälpa till och göra matlagning från grunden enklare och snabbare (utan att man köper på sig en massa onödiga prylar som man inte använder).
- Vårt gemensamma favoritämne - matkvalitet, inklusive effekterna av tillsatser i maten samt konstgödsel och pesticider, som vi redan skrivit en hel del om.
- Kökets utformning, hur och vad man vill prioritera, samt även inlägg om utekök till sommaren eftersom vi tänkt bygga ett enklare sådant!
- Barn och matlagning, som har varit ett begynnande ämne under 2013 tänker vi fortsätta med eftersom intresset varit stort och vi också jobbar med detta tema hela tiden.
- Servering och uppläggning, dukning och andra sätt att göra matupplevelsen så trevlig som möjligt.
- Matlagning på stugsemestern - förberedelser och tips samt recept (vi själva ska hyra stuga både på vintern och sommaren i år och ska tänka igenom hur det ska bli så smidigt som möjligt)
- Trendspaning med våra kommentarer på olika mattrender såsom exempelvis "clean eating", Paleo-kost, 5:2 dieten mm.
- Samt förstås många nya, fräscha recept och inspiration att laga mat som passar för säsongen.

Sist men inte minst planerar vi att snart lansera vår egen veckomatsedel!!

PiMs veckomatsedel är inte en matkasse - d.v.s. ni kommer själva behöva ta er till affären och köpa maten, men den kommer att vara en veckomatsedel som är uttänkt efter säsong, innehåller en hälso- och miljömässigt bra avvägning mellan kött, vegetariskt och fisk, samt mellan olika typer av tillbehör, innehåller mycket grönsaker, få tillsatser, och erbjuder en varierad, hälsosam och nyttig kost. Den kommer att också gå att anpassa till olika storlekar på hushållet.

Det vi saknat mest hos matkassar som vi testat har varit att de alltid är anpassade efter att man ska laga mat varje kväll, medan vi tycker om att göra lite större kok åt gången. Vår veckomatsedel kommer därför att bestå av tre maträtter som man tillagar vid ett eller två tillfällen under veckan och sedan varierar så att man äter 2-3 gånger av varje maträtt under veckan (inklusive lunchlådor). Vi tycker inte att det blir enformigt eftersom veckomatsedeln kommer att erbjuda helt nya storkoksrätter varje vecka och om man följer matsedeln kommer därför samma maträtt inte att återkomma igen under den säsongen när man väl ätit den under en vecka (om man inte själv vill laga den igen under en helg vill säga!). Däremot är det mycket mer effektivt att laga mycket mat åt gången och man får mer tid över till umgänge, fritidssysslor, träning, aktiviteter etc. på vardagskvällar. Därför är det värt det, tycker vi, att upprepa samma maträtt några gånger under en vecka för att sedan ta en lång paus från den. Veckomatsedeln kommer att länka till bra favoritrecept som redan finns på bloggen, men det kommer vara uttänkt så att de är i säsong, kompletterar varandra väl och passar att laga på samma gång under en storkokskväll (exemplevis att man utnyttjar ugnen till flera maträtter eller utnyttjar vissa ingredienser till flera maträtter).
Storkok - underlättar vardagen. Oftast är det lättare att laga
många rätter när man ändå är igång!

Varje vecka kommer att bestå av tre storkok - en kötträtt, en vegetarisk rätt och en fisk/skaldjursrätt, varav en rätt alltid kommer att vara soppa (som ofta passar bra som matlåda till de vuxna i familjen!). Vi tycker det blir en lagom kombination för en "veggivore" - som vi definierar som en person som inte alls ogillar eller vill välja bort kött, men som tycker om grönsaker och vill hålla en någorlunda hållbar köttkonsumtion och äta mycket grönsaker för att det är gott och hälsosamt. Mer om veckomatsedeln kommer i ett senare inlägg och den kommer att lanseras på tisdag vecka 2. Sedan kommer en ny veckomatsedel att publiceras varje tisdag, så att man kan hinna skriva inköpslista, handla innan helgen och laga maten under helgen om man så vill, vilket vi tycker är smidigaste sättet att hantera vardagen (vi brukar handla på onsdag eller torsdag eftermiddag då det är lite folk i affären och göra storkok på lördag eller söndag kväll då man har tid och ork, sedan äter vi den maten söndag-torsdag och på fredag svänger vi ihop en pasta, tar en pizza eller något annat enkelt.) Så håll utkik efter inlägg som heter PiMs veckomatsedel om ni vill ha hjälp med att underlätta i vardagen!

God fortsättning allihop!!
Flora och Adrian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar