onsdag 1 januari 2014

Julmatsrester - pasta med grönkåls- och ruccolapesto

Pasta med grönkålspesto, ruccola och västerbottenost
Hoppas ni alla har haft en trevlig nyårsafton! Såhär dagen efter kanske man känner för lite grönt och då kanske en pestopasta kan sitta fint! Vi har ju tidigare skrivit om hur gott det är med hemgjord pesto. Nu när vi skulle göra åt lite julmatsrester så hade vi kvar en liten bit grönkål (innersta bleka bollen om ca 15 cm diameter) samt en del ruccola och gjorde då en svenskare variant på pesto med grönkål, ruccola, mandel, rapsolja och västerbottenost som vi också hade kvar sedan tidigare. Vi hade även i en liten bit rödlök. Det blev väldigt gott det med! Här kommer receptet, som baseras på att man har en stavmixer eller blender att tillgå. Det blir då svårt att mixa pesto så att den blir ordentligt blandad, utan lättare att mixa ost, mandel och grönt för sig och sedan röra ihop.

Ingredienserna i detta recept är ganska utbytbara, experimentera gärna med basilika, ruccola, bladspenat eller kål som "gröna blad", mandel, cashewnötter eller pinjenötter "som nötter", olika slags oljor och hårdostar samt rödlök, soltorkad tomat, oliver och annat som "krydda". Det mesta lär bli gott!
Pasta med grönkålspesto, avokado och körsbärstomater

Pasta med grönkålspesto
4 portioner

En näve ruccola och ca 200 g grönkål
60 g (ca 1 dl) sötmandel
100 g riven västerbotten (eller parmesan, eller annan lagrad ost)
1-1,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor 
svartpeppar ur kvarn, vrid några varv
1 tsk salt

Finstrimla och skölj grönkålen i rikligt med vatten, gör likadant med ruccolan och slunga i salladsslunga så att bladen inte är så blöta. Mixa först mandeln i en matberedare, häll upp i en skål. Mixa sedan osten, häll upp i samma skål.  Lägg grönkålen och ruccolan samt bitar av rödlök i mixern, häll över 1 dl av rapsoljan och veva över peppar och salt. Mixa till en grön massa. Rör ihop alla ingredienserna i en skål, smaka av med salt och peppar och ev. mer olja om det inte är tillräckligt geggig. Färdigt! 


Koka pasta och följ i övrigt våra instruktioner under receptet pasta med pesto. Servera gärna med körsbärstomat och kanske avokado som garnering!


Övrigt: vegetariskt. En del laktosintoleranta kan äta hårdost som Västerbotten. Barn tycker oftast om pesto! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar