onsdag 8 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 3 - Fisksoppa med saffran och vitlöksbröd, chili sin carne och biffwok med grönsaker!

Vecka 3, 2014: 

Denna vecka, (vår första vecka med veckomatsedeln!) blir det en härlig värmande fisksoppa, som gör slut på eventuella rester av saffran som finns kvar efter julen och är i säsong nu med fisk och skaldjur samt rotfrukter. Den rejäla vegetariska chiligrytan (som också passar för veganer!) ser till att man får i sig massor av nyttigheter som upphettad tomat (extra mycket lykopen!), baljväxter och grönsaker och biffwoken med sina krispiga grönsaker är också en vitamininjektion som behövs i vintermörkret. Vill man inte äta biff kan man testa att ersätta den med tofu eller svamp (då blir den vegansk den också!) och ha lite extra mycket av de proteinrika nötterna till. Klicka på länkarna nedan och skriv upp ingredienserna ni saknar på handlalistan. Hoppas det smakar!

OBS - 1 portion är 1 ordentlig vuxenportion, 2 barn som inte är hungriga tonåringar kan dela på en vuxenportion. En lunchportion kan vara något mindre för den som inte äter stor lunch. Ni får räkna om efter er egen familj, men är man 2 vuxna och 2 yngre barn kan man räkna 3 portioner/middag. I övrigt se inlägget om PiMs veckomatsedel för mer information om hur veckomatsedeln är uttänkt. 

Allergier: samtliga rätter är laktosfria/mjölkfria denna vecka. Gluten går också lätt att undvika och man kontrollerar redning i woken och väljer tillbehör som är glutenfria. Samtliga rätter borde också vara äggfria om man inte har någon mycket skum buljong (kontrollera vid behov).

Fisksoppa med rotfrukter och vitlöksbröd (ca 6-8 portioner). Späd gärna på soppan med extra tomatkross, vin och buljong samt lite extra grönsaker så att den blir lite vattnigare än i receptet, den duger gott till 8 portioner med tanke på hur mycket fisk och räkor det är i. Tillsätt inte räkor förrän ni ska äta och värmer upp soppan, se instruktioner i receptet om att räkorna blir godast om de tillsätts frysta. Gör alltid färskt vitlöksbröd till - kolla det smarta tipset om vitlöksbröd i brödrosten! Tar man med som lunchlåda kan man ta med frysta räkor i en liten låda bredvid som hinner tina lagom till lunch, tillsätt dessa efter  att soppan värmts i micron. Ta ett kallt vitlöksbröd och tärna till krutonger och ha i soppan om den är lunchlåda och det inte finns brödrost tillgänglig till lunchen. 

Chili sin carne, variera med matvete eller mathavre som tillbehör ena dagen och bröd en annan dag. En tredje dag kan man äta med nachos och guacamole till. Blir det ris över från biffwoken funkar det förstås också bra till. Följ receptet men uteslut köttet. (8-10 portioner, men gör så stor portion som er största gryta rymmer och frys in det ni inte vill äta upp så har ni superbra matlådor när det kniper i frysen!)

Biffwok med grönsaker och nötter samt ris (om man har en rätt liten wok blir det ca 5 portioner, har man större kan man göra 7-8 portioner som i receptet). Använd gärna råris eller jasminris eftersom rätten har en Thailändsk touch. Rätten är mycket god helt färsk men om man ser till att grönsakerna inte översteks så är det också tacksamt att värma på. När ni lagat till den, spara ris och wok i separata burkar hemma och värm gärna också på dem separat innan ni lägger woken på riset. Om riset och woken får ligga i en matlåda länge tillsammans suger riset upp såsen och sväller och blir kladdigt medan man upplever att det finns för lite sås. Om man ska ta med sig matlåda till jobbet och inte vill ta två lådor, lägg i alla fall ris och sås bredvid varandra så att de inte blandas för mycket (eller investera i en matlåda med två fack, tar man med sig mycket mat till jobbet kan man kanske vara värd det eller hur!)

Vi rekommenderar att man gör gryta, soppa och wok samtidigt en storkokskväll, man kan använda tre olika kokplattor, på den fjärde kan man koka ris till woken så småningom. Vill man dela upp det kan man göra soppan eller woken en annan dag och laga chilin tillsammans med en av de andra rätterna, det kanske är bra att göra så om man är nybörjare på storkok, för dessa tre rätter tar ändå ganska lång tid och blir mycket mat. Börja med att hacka grönsaker till chilin som ska puttra länge, när den är igång kan man fortsätta med soppan och sedan hacka vidare när dessa två puttrar för att förbereda allt för woken. Lök och andra grönsaker som ingår i flera rätter kan man hacka samtidigt och ställa undan ett tag bara. När soppan och chilin är klara kan de kylas ner ute på balkong/garage eller annan sval plats direkt så smakerna får gifta ihop sig utan att det blir överkokt. Samtliga rätter går utmärkt att spara i kylen i flera dagar om de kyls ner snabbt och blir goda när de blir uppvärmda. När man börjar hacka grönsaker till woken kan man börja tänka på att koka ris, särskilt om det är råris som tar lång tid. När woken är färdig kan slå sig ner till en god måltid med vetskapen om att hela veckans mat är lagad! 

Sedan får man dela upp rätterna över veckan efter behov, och försöka undvika att det blir samma mat 2 ggr samma dag. Har man exempelvis en familj med två vuxna och två yngre barn (som räknas som 1 portion) och där de vuxna äter matlåda 4 ggr i veckan kan det se ut såhär om man följer vår rekommendation att äta en av middagarna på söndagen och sedan svänga ihop något enkelt till fredagen:

söndag: 
storkoksdag, middag biffwok med ris 3 port
måndag:
lunch: mindre portion 
fisksoppa, kanske med vitlöksaioli eller macka till (max 2 port),
middag Chili sin carne med matvete eller mathavre (3 port) 
tisdag:
lunch: 
wok med ris (2 små port)  
middag: soppa med vitlöksbröd (3 port)
onsdag:
lunch: chili med bröd (2 port)
middag: wok med ris (3 port)
torsdag:
lunch: ute
middag: Chili med avokado och nachochips (3 port)
fredag
lunch: Det som finns kvar beroende på hur stora portioner man gjort..
middag: pasta/pizza/plockmat, fredagsmys

Lycka till i köket! Skriv gärna feedback i kommentarsfältet på veckomatsedeln. Veckomatsedel för vecka 4 publiceras tisdag vecka 3. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar